Ziua Mondială a Eficienței Energetice, aniversată pe 5 martie, reprezintă un bun prilej pentru APIVMR (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România) de a aminti importanța eficienţei energetice, în contextul în care România trebuie să atingă ținte europene şi naţionale ambițioase în acest domeniu.
Te-ai întrebat vreodată câți bani ai putea economisi pentru încălzirea şi răcirea casei dacă aceasta ar fi termoizolată corespunzător?
Specialiștii din cadrul Asociației Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România atrag atenția asupra faptului că atunci când alegem să construim o casă sau să ne mutăm într-un bloc, e important să avem în vedere impactul pe termenul lung generat de alegerea soluțiilor pentru izolare, în vederea asigurării unui maxim de eficiență energetică şi implicit, a reducerii emisiilor de CO2.
Cele mai recente studii din domeniu arată că, pe timpul iernii, într-o clădire aproximativ 80% din energie este consumată pentru încălzire, generând, astfel, cheltuieli de întreţinere semnificative. Termoizolarea locuinţelor cu vată minerală contribuie la atingerea unor economii substanțiale de energie.
Prin izolarea cu vată minerală a pereților exteriori, a acoperișurilor, mansardelor sau pardoselilor unei case, cheltuielile pentru energie pot scădea cu 270 de miliarde de euro anual la nivel european, datorită proprietăţilor termice de înaltă calitate ale acestui material¹.
În acest context, soluţiile de izolare nu mai reprezintă o etapă opţională în construcţia unei case, devenind mai degrabă o necesitate. Este important ca atât constructorii şi dezvoltatorii, cât şi beneficiarii finali, locatarii, să înţeleagă care sunt beneficiile pe termen lung ale unei construcţii realizate cu materiale izolatoare performante, precum vata minerală: confortul termic şi acustic sporit, scăderea consumului de energie şi a costurilor aferente, creşterea rezistenţei la intemperii şi la incendii a clădirii, respectiv impactul pozitiv asupra sănătăţii ocupanţilor. Mai mult decât atât, este cea mai durabilă soluție, lasă pereţii să respire și își păstrează proprietăţile pe termen lung.
Cu toate acestea, doar 5-6% dintre clădirile cu mai multe etaje din zona urbană a României sunt reabilitate în prezent².
“Conform directivelor europene, toate clădirile noi vor trebui să aibă un consum de energie aproape egal cu zero după anul 2020, astfel considerăm că este esenţial să atragem atenţia asupra importanţei termoizolării corespunzătoare a locuinţei.
Izolarea cu vată minerală este o soluţie eficientă şi sigură – pe lângă consumul energetic redus, îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi confortul termic pentru a asigura o temperatură optimă în locuinţe, indiferent de anotimp”, a declarat Ovidiu Păscuţiu, Preşedinte, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România (APIVMR).
Vata minerală, atât cea de sticlă, cât şi bazaltică, este un material izolator ce favorizează dezvoltarea durabilă, fiind produsă din materii prime cvasi-inepuizabile ce se găsesc în natură (nisip sau sticlă reciclată, respectiv bazalt și dolomit), fiind reciclabilă integral. Proprietățile sale termice excepționale contribuie în mare parte la eforturile europene de a economisi energie și la combaterea schimbărilor climatice.
În plus, structura de vată minerală, un amalgam de fibre care împiedică mișcarea aerului, stabilă pe termen lung, oferă o capacitate unică de a combate poluarea fonică și de a reduce riscul de incendiu. Nu trebuie omis nici faptul că vata minerală este un material permeabil la vapori, permițând evaporarea condensului și împiedicând formarea mucegaiului.
Construcțiile sustenabile sunt rezultatul unor serii de intervenții eficiente și a unei strategii de locuire pe termen lung. Fiabilă și rentabilă, termoizolarea cu vată minerală trebuie să fie, deci, unul dintre răspunsurile esențiale ale încercării Europei, dar mai ales ale României, de a crește sustenabilitatea sectorului de construcții.
¹ Sursa: https://www.eurima.org/energy-efficiency-in-buildings/keep-cool-stay-warm.html.
² Sursa: https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/mmcks.2015.10.issue-1/mmcks-2015-0001/mmcks-2015-0001.pdf.
Despre APIVMR
APIVMR (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România) este activă din anul 2011 si are ca membri principalii producători romani şi importatori de produse din vată minerală: Gecsat, Knauf Insulation, ROCKWOOL, Saint-Gobain ISOVER şi Ursa România. Principalele obiective ale organizaţiei sunt:
• asigurarea transparenţei privind calitatea soluţiilor de izolare
• asigurarea dialogului cu cei implicaţi în dezvoltarea durabilă a sectorului construcţiilor şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, inclusiv cu autorităţile statului
• promovarea standardelor și reglementărilor îmbunătățite pentru utilizarea materialelor izolante
• educarea publicului larg în ceea ce priveşte: eficienţa energetică, protecţia la incendiu, izolarea fonică, izolarea termică, calitatea aerului la interior etc.