Spiritul de comunitate, naturalețea și tradițiile pot facilita turismul rural al zonei
Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului s-a constituit oficial în weekend-ul trecut, în localitatea Dolheștii Mici din comuna Dolhești (județul Suceava), și are ca obiectiv principal susținerea potențialului în turism rural, agroturism și turism cultural al ținutului Văii Șomuzului din sudul județului Suceava. Asociaţia a încheiat deja parteneriate cu mai multe asociaţii şi fundaţii care promovează turismul şi care ar putea sprijini proiectul “Turist în Dolheşti”.
Workshop-ul tematic a reunit reprezentanţi ai industriei turismului, ai autorităţilor locale, antreprenori locali, consultanţi în marketing, consultanţi în scriere şi implementare de proiecte de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamţ, reprezentanți ai presei locale și centrale, specialişti în gastronomie, în tradiţii şi meşteşuguri, reprezentanţi de seamă ai comunităţii sau ai altor comunități din Nord-Estul Moldovei. Temele abordate pe parcursul atelierului s-au referit la definirea și prezentarea potenţialului de turism rural al zonei Dolheşti – Valea Șomuzului – Fălticeni, identificarea oportunităţilor de dezvoltare sustenabilă și a celor mai viabile căi de finanţare regională la momentul actual, inspirația oferită de modelele de bune practici din programe similare. Turiștii pot fi atrași să se integreze în comunitatea din Dolhești, care prin spiritul său de unitate, prin autenticitate și tradiții, precum și prin atelierele meșteșugărești sau gastronomice propuse facilitează astfel de întâlniri.
“Vrem să clădim ceva ce nu a fost împământenit aici, să coasem o ie mândră și făloasă. Pânza e satul, locurile, iar oamenii sunt acele și ața cu care coasem ia. Pentru ca ea să fie frumoasă, are nevoie de meșteșugari. Vrem să ne focusăm pe turismul în mediul rural, să aducem, astfel, turişti în zona noastră. Prin acţiunile acestea, noi vrem să îi convingem pe oaspeţii noştri de ce frumuseţi şi valori avem. În primul rând avem oameni, oameni deschişi, prietenoşi, care comunică, avem multă tradiţie, avem meşteşugari, avem istorie, avem gastronomie. E o emulaţie în sat. Sunt unii care nu pot să îşi pună casa la dispoziţie pentru că nu au spaţiu, dar ajută cu gătitul, cu orice. Cel puţin jumătate din sat este implicat. Un gând bun e o cărămidă la proiect, treptat oamenii se vor implica și mai mult”, declară Mirela Nechita, președintele Asociaţiei pentru Promovarea Văii Şomuzului și inițiatoarea proiectului “Turist în Dolheşti”. .
Roxana Pintilescu, Directorul Centrului Regional de Studii al Agenției pentru Dezvoltare regională Nord-Est (ADRNE) – instituție care implementează política de dezvoltare regională din regiunea Nord-Est (formată din cele 6 județe, Neamț, Suceava, Iași, Botoșani, Bacău și Vaslui) salută inițiativa de punere în valoare a unei zone destul de puțin promovate. “Valea Șomuzului este un giuvaer care trebuie arătat lumii. Este o inițiativă voluntară care presupune foarte mult efort, dar va avea succes tocmai pentru că vine din suflet. Vă recomand să elaborați o strategie de dezvoltare și promovare a acestei zone, cu un plan de acțiune care să se adreseze priorităților pe care vi le-ați stabilit, prin proiecte concrete care să coaguleze ideile ambițioase pe care le-ați enunțat în aceste zile aici la Dolhești. Pentru punerea lor în practică puteți să accesați diferite surse de finanțare, de exemplu «Programul Național de Dezvoltare Rurală» pentru dezvoltarea infrastructurii necesare turismului rural. Puteți accesa programe neguvernamentale sau europene pentru proiecte culturale, cum ar fi «Europa creativă» sau Mecanismul Norvegian. Vă putem ajuta cu recomandări în acest sens pentru identificarea celei mai potrivite surse de finanțare pentru proiectele dumneavoastră. În perioada imediat următoare vă putem sprijini concret prin programe pilot de dezvoltare a resurselor umane care sunt implicate în activitățile turistice din Valea Șomuzului, a antreprenorilor care se pot promova fructificând oportunitățile patrimoniului cultural, a ghizilor locali, a celor care promovează turismul rural din zonă, pe teme de marketing online și competențe digitale. Avem în acest sens iî implementare două proiecte cu parteneri din mai multe țări europene, «Roots» și Your Local Guide, în care vom implica Asociația Valea Șomuzului ca beneficiar direct al programelor de instruire pe care le-am dezvoltat “.
Reprezentantul agenției de turism “Hello Bucovina Travel & Tours”, Ciprian Șlemco, este convins că orice sat românesc poate fi pus pe harta turismului european și chiar mondial. “În Moldova secretă – marea Moldovă a lui Ștefan, de la Iași la Chișinău și Vaslui-, descoperim viața omului autentic și simbolurile creștine ale comunității locale. Trebuie scos în valoare ceea ce își dorește turistul. Din experiența mea, turiștii apreciază casele tradiționale (lut), dar și faptul că putem vedea oamenii prinși în activitate. România nu are o structură funcțională de promovare a turismului, de aceea trebuie să ne bazăm pe noi. Atitudinea voastră să rămână la fel, vă îndemn să ne ținem felul nostru de a fi, naturalețea în a transmite un mesaj atrage turistul. Ea se simte mai mult decât vizualul, iar turișii sunt încântați, ei caută experiențe. Lucrul nevăzut, care nouă ni se pare insignifiant, lor le place. Îndrăzniți, se poate! Eu văd în Dolhești satul autentic moldovenesc, parte a unei Românii a interiorului, în care biserica este foarte importantă, în sânul celei mai consistente comunități creștine”.
Monica Prisăcaru, redactor-șef al postului de radio Viva Fm Suceava, unul dintre partenerii media ai proiectului, a subliniat rolul vital al presei în susținerea unor astfel de programe prin faptul că duce informația la beneficiari. Ea a invitat dolheștenii să ofere presei locale informații pentru ca aceasta să le poată disemina, să comunice prin intermediul acesteia.
“Dumnezeu ne-a binecuvântat cu locuri minunate. Avem nevoie ca prin documentație și specialiști să susținem un produs cultural specific fiecărei vetre folclorice, vetre care corespund unei anumite forme de relief, vorbim aici despre arealul Fălticeni. Avem nevoie de o formare a formatorilor. Acești oameni știu ce fac, eu văd un proiect reușit aici. Au dus obiceiurile și stilul zonei în toată țara. Cred în rădăcinile noastre, în valorile acestui popor care trebuie să se regăsească și să se respecte”, a precizat Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrul Centrului Cultural Bucovina.
“Potenţialul turistic şi economic al comunei noastre, precum şi oamenii pe care îi am merită promovate, merită să aducem la cunoştinţă faptul că în comuna Dolheşti din judeţul Suceava, pe lângă peisajul deosebit de pitoresc pe care îl oferă, avem şi obiective care pot fi vizitate. Un obiectiv istoric deosebit de important pentru noi este biserica Cuvioasa Paraschiva, biserică construită de hatmanul Nicolae Şendrea, cel care a fost cumnat al lui Ştefan cel Mare şi portar al Sucevei, un fel de ministru de război. Şendrea a murit într-o bătălie la Râmnic şi a fost înmormântat aici. Tot aici este înmormântată şi Maria, sora lui Ştefan cel Mare”, declară primarul Cristinel Neculai Bărculescu.
În vara acestui an, la Dolheşti Mici a fost organizată o tabără de vară, iar pentru anul viitor au fost demarate discuții pentru a putea aduce în vacanţă primii studenţi americani.
Parteneri: Natallia Decor Fălticeni, Alma Clinic Fălticeni, Premium Rent a car București
Parteneri instituționali: Primăria comunei Dolhești, județul Suceava
Parteneri media: Viva Fm Suceava, tarabacuamintiri.ro.