Asociația Pe Stop, în parteneriat cu Asociația Femeilor Profesioniste-A.F.P, anunță proiectul „Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din jud. Galați și București”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul își propune să ofere informații și sprijin elevilor, în special celor din medii vulnerabile, despre funcționarea și îngrijirea corpului lor, relațiile sănătoase, abuz și consimțământ.
Proiectul desfășurat în perioada iulie 2023-aprilie 2024 implică organizarea de cursuri interactive și informale, împărțite în două module, despre corp și consimțământ, pentru elevi din 5 unități de învățământ din județul Galați (Școlile Gimnaziale, Nr. 34, Nr. 20 și Unirea Braniștea; Liceul de Turism și Alimentație Dumitru Moțoc, Liceul Tehnologic Radu Negru) și 4 din București (Școala Mexic, Școala Specială Sf. Nicolae, Școala nr. 206 și Școala ”Eremia Grigorescu”). Cursurile vor fi susținute de voluntari și vor aborda teme precum anatomia și fiziologia corpului, igiena personală, menstruația, pubertatea, violența și hărțuirea, drepturile și responsabilitățile în relații, comunicarea și negocierea consimțământului. La finalul proiectului, se va organiza o întâlnire cu comunitatea de elevi, părinți și profesori, pentru a prezenta rezultatele.
Cele două asociații au recrutat și format voluntarii și au publicat deja suportul de curs. În luna noiembrie au început primele cursuri despre corp și consimțământ în școli.
În plus, proiectul va monta dispensere pentru produse de igienă menstruală în școlile din Galați, pentru a facilita accesul fetelor la aceste produse și a reduce stigmatul și rușinea asociate cu menstruația.
Obiectivul final al proiectului este ca elevii să aibă o mai bună înțelegere asupra funcționării corpului lor aflat în schimbare, cum să îl îngrijească, precum și ce înseamnă o relație sănătoasă, ce este un abuz și unde pot căuta sprijin în caz de nevoie. Proiectul își dorește să contribuie la creșterea nivelului de cunoștințe, atitudini și comportamente responsabile ale elevilor în ceea ce privește sănătatea și drepturile lor reproductive.
Irina Vasilescu, Președinte Asociația Pe Stop: „În România, un milion de fete și femei se confruntă cu sărăcia menstruală, iar 55% din populație crede că un act sexual neconsimțit poate fi justificat – este clar că societatea are de recuperat în ceea ce privește informațiile despre corp și ce este (sau nu) ok să se întâmple cu acesta. În timp ce un fenomen natural este considerat rușinos, acțiunile neconsimțite asupra corpului altcuiva sunt văzute ca acceptabile. Cele două aspecte sunt strâns legate și își au sursa în ce se învață la vârste fragede.”
Simona Srebrov, manager de proiect Asociația Femeilor Profesioniste: ”Deși fetele sunt beneficiarii primari, este esențial ca și băieții să fie educați, pentru că adesea ei au inițiativa/puterea în contextul unei interacțiuni intime. Este nevoie de demersuri care nu doar oferă fetelor informații despre cum să aibă grijă de ele, ci și creează un mediu în care băieții înțeleg lucruri precum funcționarea corpului și consimțământul.”
Proiectul „Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din jud. Galați și București” este derulat de Asociația Pe Stop în parteneriat cu Asociația Femeilor Profesioniste – AFP și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Asociația Pe Stop luptă de 5 ani cu sărăcia menstruală, pentru a facilita accesul celor vulnerabile la resursele de care au nevoie. Lucrează pe teren direct cu beneficiarele, distribuind produse și organizând cursuri de igienă. Face parte dintr-un grup de lucru a cărui misiune este de a publica o lege pentru acces gratuit la produse de igienă menstruală în toate școlile. Grupul, format din ONG-uri de profil, parlamentari, membri ai guvernului și specialiști, a creat deja un proiect de lege ce circulă în Camera Deputaților. Mai multe informații se găsesc la www.pestop.org, facebook.com/pestop.org, instagram.com/pe.stop.
Asociația Femeilor Profesioniste și-a propus să îmbunătățească prin educație atât viața femeilor și tinerelor, cât și a comunității. Din 2022 face parte din Rețeaua Demnității, creată și inițiată de Asociația Pe Stop și distribuie produse de igienă menstruală tinerelor din 2 școli din Galați. Mai multe informații se găsesc la facebook.com/femeiprofesioniste, tiktok.com/@afp.ro, afpgalati.ro.