Știați că:
În anul 2010, în România, s-au înregistrat 11.232 cazuri de violență în familie, abuzul fizic și cel emoțional fiind cele mai întâlnite (la peste 1200 situații)?
În anul 2010 au fost raportate peste 3300 de sesizări la numărul unic 983, dintre acestea 2419 se refereau la neglijare și 543 la abuz fizic?
Numărul centrelor din România care oferă adăposturi victimelor violenței în familie este doar 53, având o capacitate totală de 699 de locuri?
În anul 2011, numai în primul trimestru, s-au înregistrat aproape 2900 cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copilului?
*Datele ne-au fost furnizate de Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale
La aniversarea unui an de la înființare, Asociația No Abuse a organizat, la Godot Cafe, evenimentul “Violența pusă în scenă”.
Cu această ocazie, gazda evenimentului, Nicoleta Vascan, a prezentat premiera pieselor de teatru cu rol educativ “Frații” și “Dincolo de dincoace”. Scenariile sunt scrise de tineri din liceele bucureștene, beneficiari ai proiectului "Prin noi, o lume mai bună pentru toți!", și au ca sursă de inspirație cazuri reale.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul liceenilor, sub îndrumarea voluntarilor Asociației și a coordonatorilor: Iuliana Mărgărit, Daniela Ologeanu și Puiu Jipa. Printre actorii care s-au alăturat echipei se numără: Antilia Romanescu, Andrei Popa și Dana Stângă.
"Prin noi, o lume mai bună pentru toți!" s-a desfășurat în parteneriat cu Direcția pentru Sport și Tineret a municipiului București, cu sprijinul a 30 de voluntari. Evenimentul de joi, 24 noiembrie, a marcat, de asemenea, “Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”.
„Campania “Violența e o crimă” a avut ca efect mobilizarea comunității prin creșterea gradului de participare al tinerilor în acțiunile care au ca scop prevenirea și combaterea violenței în familie activarea tinerilor ca voluntari în organizația noastră mobilizarea liderilor de opinie, a mass media, precum și a unora dintre autoritățile local”, a declarat Mirela Pavel, Președinte No Abuse.
Pe parcursul primului an de activitate, Asociația No Abuse a derulat proiecte în zece licee bucureștene, având ca principal scop prevenirea și combaterea violenței inter-relaționare (Pro Dialog, Spune mai departe, Facilitarea interacțiunii între liceeni și polițiștii de proximitate, "Prin noi, o lume mai bună pentru toți!"). Proiectele au avut aproximativ 400 beneficiari direcți, tineri liceeni.
Începând cu 8 noiembrie 2010, Asociația a lansat campania “Violența e o crimă”, care s-a desfășurat pe patru piloni principali: îmbunătățirea cadrului legal privind prevenirea și combaterea violenței în familie, crearea de programe care să ajute la prevenirea violenţei domestice și care să contribuie la schimbarea mentalității, informarea autorităților cu privire la importanța prevenirii unor fenomene, nu doar sancționarea acestora, și mobilizarea societății civile, mass-media, a liderilor de opine, a autorităților implicate, precum și a mediului privat.
Asociația No Abuse face parte din grupul de lucru pentru elaborarea măsurilor de prevenire a criminalității – segmentul violența în familie și se implică în proiectul “Strategia de prevenire a criminalităţii” la nivelul Municipiului Bucureşti. Strategia fost adoptată de către Consiliul general al Municipiului București.
Printre propunerile Asociației la legile privind prevenirea și combaterea violenței în familie, aflate în dezbaterea Parlamentului se numără: sistemul funcțional de prevenire și educare a populației; înființarea numărului telefonic gratuit, unic și permanent, la nivel național; organizarea cazierului contravențional privind faptele de violență în familie; domiciliul victimei să fie secret; introducerea măsurilor de siguranță: ordinul de protecţie, ordinul de restrictie și ordinul de interdicție; supravegherea aducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse de autorități.
Împreună cu Loteria Română, Asociația a realizat sondajul online referitor la opinia românilor cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, a introducerii măsurilor de siguranță a victimelor violenței în familie.
Conform sondajului realizat pe un eșantion de 75 de persoane, peste 90% dintre respondenți consideră că o singură palmă primită, injuriile și jignirile pot fi o formă de violență. 100% consideră necesară introducerea în legislație a ordinului de interdicție, de restricție și a altor măsuri de siguranță a victimelor violenței în familie
“Pentru anul 2012 ne-am propus să continuăm campaniile de prevenire, cu posibilitatea de a ne extinde și în alte zone ale țării. De asemenea, vrem să propunem îmbunătățirea legislativă a cadrului sistemului de protecție a copilului și să demarăm proiecte ce vizează întărirea conceptului de familie și relație sănătoasă. Nu în ultimul rând, ne vom concentra pe proiectele ce vizează prevenirea discriminării”, a încheiat Mirela Pavel.