pentru a reduce violenta
În preajma Zilei Internaţionale Împotriva Violenţei Asupra Copiilor – 5 iunie, Asociaţia No Abuse, în parteneriat cu Poliţia Capitalei, Direcţia pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti şi Loteria Română, a lansat proiectul “Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate”.
No Abuse a dezvoltat acest proiect ca răspuns la numărul tot mai mare de cazuri de violenţă domestică din şcoli. De asemenea, tinerii implicaţi în alte proiecte ale Asociaţiei au mărturisit că nu cunosc cu exactitate care sunt responsabilităţile Poliţiei şi în ce fel îi poate ajuta această instituţie în cazul în care sunt potenţiale victime ale violenţei. De cele mai multe ori, faptele de violenţă se petrec fără ca adulţii să fie prezenţi, iar victimele nu solicită întotdeauna ajutorul poliţiştilor de teamă sau din neîncredere. O bună comunicare şi stabilirea unei interacţiuni între cele două categorii poate contribui la diminuarea gradului de violenţă în şcoli şi la prevenirea creşterii numărului de infracţiuni juvenile.
“Aşa cum îi spune şi numele, proiectul facilitează comunicarea şi interacţiunea dintre poliţiştii de proximitate şi liceeni. Din punctul nostru de vedere, poliţiştii de proximitate au un rol important în combaterea violenţei pe străzi, în şcoli şi a celei în familie, de aceea am vrut să creăm un canal de comunicare pentru ca tinerii să ştie foarte clar la cine să apeleze, cum să prevină sau să acţioneze în cazurile de violenţă. De asemenea, prin acest proiect încercăm să-i încurajăm pe liceeni să se adreseze autorităţilor atunci când se află în pericolul de a deveni victime ale violenţei”, a declarat Mirela Ţincu, preşedinte Asociaţia No Abuse.
Proiectul “Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate” vizează încurajarea comunicării şi colaborării dintre tineri şi poliţiştii de proximitate, facilitarea interacţiunii între autorităţi şi liceeni, precum şi schimbarea mentalităţilor prin contacte directe între părţi. Îşi propune, de asemenea, şi identificarea problemelor cu care se confruntă atât liceeni, cât şi poliţiştii de proximitate în activitatea lor ce are legătură cu delicvenţa juvenilă, precum şi creşterea conştientizării importanţei colaborării între tineri şi Poliţie cu scopul de a reduce numărul cazurilor de violenţă. Proiectul a început săptămâna trecută în Liceul Dimitrie Bolintineanu şi va continua cu Liceul Virgil Madgearu şi alte patru licee din Bucureşti care vor fi stabilite ulterior.
Acest proiect presupune opt mese rotunde la care participă tineri din licee bucureştene, reprezentanţi ai Consiliului Elevilor din liceele respective, precum şi poliţişti de proximitate din raza teritorială în care sunt situate unităţile de învăţământ implicate.
Tot pentru a lupta împotriva fenomenului de violenţă, Asociaţia No Abuse a organizat de curând o dezbatere cu privire la efectele violenţei domestice asupra copiilor. Evenimentul organizat cu sprijinul financiar al Loteriei Române a reunit parlamentari, oameni politici, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai ONG-urilor implicate în prevenirea violenţei domestice şi protecţia drepturilor copilului, ai altor instituţii, lideri de opinie şi jurnalişti. La eveniment, Asociaţia No Abuse a prezentat câteva amendamente la legile privind violenţa domestică, aflate în dezbaterea Parlamentului, menite să vină în ajutorul victimelor şi să descurajeze agresorii.
Alături de „Spune mai departe” şi „Pro Dialog”, “Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate” face parte din seria de proiecte derulate de Asociaţia No Abuse cu sprijinul Loteriei Române care se adresează liceenilor cu scopul de a preveni violenţa şi de a-i sprijini în cazul în care sunt victime ale acestui fenomen.