Asociația No Abuse, în parteneriat cu Asociația “O șansă pentru viitor”, Centrul Unic de Voluntariat și deputatul Alina Gorghiu, organizează duminică, 19 februarie, a treia ediție a evenimentului “Nu lăsa violența să conducă familia ta”, la Palatul Parlamentului.
Scopul conferinței este de a atrage atenția asupra violenței în mediul familial și în instituțiile educaționale, precum și găsirea unor soluții.
În cadrul evenimentului, Asociația No Abuse va prezenta filmul de animație Angry Man, parte a campaniei desfășurate în șapte licee bucureștene, “Spune mai departe!”. Animația creată de Anita Kili, renumită producătoare de film din Norvegia, ilustrează impactul violenței domestice asupra copiilor. Povestea lui Boj, personajul principal, se bazează pe experiențele copiilor care au crescut în familii afectate de violență. Animația are peste 20 de premii în importante festivaluri internaționale de film.
Lectorii participanți la conferință vor ține scurte prelegeri referitoare la importanța informării corecte în ceea ce privește violența domestică. Dezbaterea moderată de Dr. Mirela Zivari va avea ca teme de discuție: educația copilului (efectele violenței în școală sau în familie, comportamentul copiilor și necesitatea creării unui cadru normativ privind violența domestică); punctul de vedere instituțional și soluțiile oferite de către autoritățile publice locale și centrale privind violența, ca fapt social deviant; sistemul social de protecție, soluțiile legislative și practicile administrative privind femeile victime ale violenței domenstice.
Violența domestică în România a devenit o problemă socială, studiile de specialitate arătând un trend ascendent. Având în vedere gravitatea fenomenului, este necesară crearea unui cadru legislativ clar și cuprinzător, care să permită menținerea sub control a actelor de violență care influențează atât de puternic dezvoltarea ulterioară a femeilor și a copiilor, victime ale violențelor.
“Cea mai eficientă modalitate de a preveni și combate violența în familie este educarea tinerilor. Transmiterea unor valori morale sănătoase trebuie să vină atât din partea părinților, cât și a formatorilor de opinie cu care aceștia intră în contact (cum ar fi educatorii, profesorii, polițiștii, mass-media etc.) Familia trebuie privită în primul rând ca o entitate spirituală care constituie fundamentul unei societăți, și apoi ca o entitate materială. Valorile și concepțiile pe care le transmitem copiilor noștri sunt foarte importante, întrucât conduc la evoluția sau degradarea unei societăți, după caz. Un rol foarte important în evoluția societății românești îl au și autoritățile. Intervenția fermă și la timp a acestora este necesară pentru a asigura sănătatea familiilor și implicit a societății”, a declarat Mirela Pavel, Președinte No Abuse.
Cercetarile relevă faptul că 78,9 % dintre persoanele chestionate consideră că femeile sunt principalele victime ale agresiunii în familie. În ceea ce privește încrederea în autoritățile statului, care au responsabilitatea de a sprijini victimele violenței domestice, 87,6 % dintre respondenți manifestă o încredere scăzută.
Rezultatele studiilor anterioare arată că aproximativ 60% dintre femeile casătorite sunt bătute de soții lor cel puțin o dată. Un lucru îngrijorător este faptul că femeile abuzate nu comunică actele de violență la care sunt supuse, preferând să păstreze tăcerea. Lipsa comunicarii actelor de violența duce la un control social mai scăzut asupra dimensiunilor fenomenului violenței domestice.
Anul acesta, Asociația No Abuse va desfășura programe de formare și educare atât pentru specialiști, cât și pentru părinți: Școala Părinților; Medierea eficientă pre/post divorț a relațiilor de cuplu – introducere în evaluarea psihosocială în cazurile de custodie; Introducere în evaluarea psihologică și intervenția copilului cu istoric de abuz etc.