Asociația MaiMultVerde a marcat Ziua Internațională a Dunării printr-un eveniment comunitar în centrul orașului (zona Fântânii Cinetice). Evenimentul face parte din programul “Cu apele curate”, un apel la implicare a locuitorilor orașelor riverane în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, inițiat împreună cu Lidl Romania și implementat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).
Potrivit declarațiilor lui Joao Aguiar Machado, Șeful Direcției Generale MARE a Comisiei Europene, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om şi ajunse în mediul marin, din Uniunea Europeană, 90% din aceste deşeuri constituie plastic, iar obiectivul UE este zero plastic în ape până în 2030. În acest context, programul “Cu apele curate” vizează colaborarea cu instituții europene și globale, precum Comisia Internațională pentru Protecția Dunării (ICPDR), UN Water și UN Environment.
“Am inițiat acest proiect pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul major reprezentat de poluarea cu plastic a apelor Dunării. Ne dorim ca publicul larg să conștientizeze importanța colectării selective a plasticului în zonele special amenajate și evitarea sau înlocuirea pe cât posibil a plasticului. De la copii la adulți, cu toții suntem responsabili de deșeurile pe care le producem, cum le colectăm și unde le aruncăm. Dacă ne dorim ape curate și mediu sănătos, fiecare trebuie să ne aducem contribuția!”, spune Doru Mitrana, Președinte al Asociației MaiMultVerde.
La Drobeta-Turnu Severin a avut loc un eveniment de activare comunitară, la care au participat în jur de câteva sute de persoane și în cadrul căruia au fost incluse acțiuni care să formeze un traseu organic, pornind de la informare, conștientizare și educare, la dezbaterea și propunerea unor acțiuni și soluții viabile pentru reciclarea și diminuarea consumului produselor din plastic, pentru ca acestea să nu ajungă în apele Dunării. Astfel, traseul complet include o expoziție foto cu deșeurile colectate de voluntarii taberei de curațenie pe care a organizat-o MaiMultVerde în luna mai în Delta Dunării, panouri de informare privind colectarea selectivă, ateliere de upcycling, o proiecție de film tematică, o serie de ateliere de creație din materiale reciclabile și muzică pentru a păstra nivelul energiei și motivației la cote ridicate. Ne dăm seama că locuitorii orașelor dunărene sunt primii afectați de poluarea apelor cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale. Principala miză a evenimentelor este coagularea comunității locale în jurul acestei probleme comune, care se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă sau ocupație.
„Calitatea apei are un impact semnificativ, ce depășește albia râurilor și se reflectă inclusiv în calitatea hranei pe care o consumăm. De aceea, măsurile de protecție a mediului sunt un reper după care se ghidează întregul nostru business și prin care ne respectăm promisiunea de a contribui la un viitor mai bun pentru generațiile următoare. Prin susținerea programului „Cu apele curate” suntem încrezători că vom reuși, împreună, să schimbăm în bine statisticile îngrijorătoare cu privire la poluarea cu deșeuri a apelor Dunării”, declară Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR, Lidl România.
Programul a început în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, unde 100 de voluntari au colectat 5 tone de plastic, și continuă cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării în zona Giurgiu de Ziua Dunării, urmate în perioada iulie – septembrie de etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților. Acțiunile se vor derula în comunitățile din Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița și Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autoritățile locale și Inspectoratele Școlare Județene.
„În calitatea mea de primar al municipiului Drobeta-Turnu Severin salut călduros această inițiativă a MaiMultVerde și o susțin, deoarece se încadrează perfect în politica noastră de igienizare a orașului și de transformare a lui într-un punct de atracție pentru turiști”, declară Marius Screciu, Primar, Primăria Drobeta-Turnu Severin.
Proiectul se finalizează cu evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor și educația pentru mediu cu implicarea autorităților române: Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Administraţia Naţională Apele Române, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDD).
Persoanele interesate să se implice în acțiunile proiectului pot accesa www.cuapelecurate.ro sau #cuapelecurate pe conturile facebook si Instagram ale programului.
Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).
Lidl România are misiunea de a le oferi zilnic românilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preţ, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente, în zone din imediata lor vecinătate. Compania este conștientă de răspunderea pe care o are față de angajați și parteneri, dar și față de mediu și de societate. Din 2011 este o prezență de succes în România ca un angajator dinamic și de încredere. Ca parte din grupul Schwarz cu sediul în Neckarsulm, Germania, se numără printre companiile de top în domeniul comerțului cu amănuntul de produse alimentare din Europa – și chiar mai departe (https://corporate.lidl.ro).
CeRe, împreună cu cetățeni, organizații și comunități, construiește zi de zi o lume justă, echitabilă și solidară în care vocile oamenilor sunt centrale în luarea deciziilor (http://cere.ong).
One World Romania la Școală, asociație aflată la intersecția dintre cultură, educație și organizare comunitară, pornește de la realitățile cotidiente, pe care le interpretează prin filtre și experiențe diferite, dar compatibile: film și arte vizuale, antropologie și discuții libere, reprezentare și analiză critică. OWR își propune prin activitățile sale să asigure alternative culturale, sociale și educaționale, implicând activ comunitățile în acest proces (www.facebook.com/OneWorldScoala).
ARC România are o experiență de 17 ani în domeniul mobilizării de resurse din comunitate, inclusiv în direcția programelor de protecția mediului. Prin rețeaua sa poate pune în contact organizații locale cu parteneri și finanțatori care să le permită derularea de acțiuni concrete în comunitățile din care fac parte (http://arcromania.ro).