A fost lansat și „Ghidul călătorului pe Via Danubiana în județul Giurgiu”
Asociația MaiMultVerde a montat miercuri prima bornă Via Danubiana, în comuna Găujani, județul Giurgiu. A fost lansat cu această ocazie și „Ghidul călătorului pe Via Danubiana în județul Giurgiu”, document realizat în urma unei ample cercetări de teren care a parcurs cei 100 de kilometri din malurile Dunării aflate în acest județ. Zona este bogată în obiective cultural-istorice și naturale, plaje sălbatice, dar și păduri de mal, insule, canale și ostroave.
Cei aproximativ 100 de kilometri din tronsonul Via Danubiana cartați de MaiMultVerde în județul Giurgiu se pot parcurge la pas sau cu bicicleta, cu ajutorul unui track GPS disponibil pe pagina web a proiectului (https://viadanubiana.ro/) și al bornelor ce urmează a fi amplasate pe traseu și care vor lega într-o singură cărare diguri, păduri, sate, orașe și câmpuri de pe marginea Dunării.
„Este o zonă cu o frumusețe naturală nealterată, de aceea nu ne propunem să schimbăm nimic, ci doar încercăm, prin interveneții minim-invazive, să scoatem în evidență acest traseu din județul Giurgiu unde am identificat o serie de puncte de interes pentru turiștii iubitori de natură. Sperăm ca tot mai multe persoane să străbată tronsonul cartat de noi în „Ghidul călătorului pe Via Danubiana”, iar comunitatea locală să se implice în dezvoltarea unor activități specifice locului – organizare de tururi ghidate, oferte de cazare și masă, degustări de produse locale, ateliere meșteșugărești.” spune Loredana Pană, manager proiect Via Danubiana.
Via Danubiana – traseul care te întoarce cu fața către apă
Via Danubiana oferă în județul Giurgiu o multitudine de variante pentru petrecerea timpului liber, la doar o oră de București: pentru iubitorii de natură, zona beneficiază de o listă importantă de specii și poate deveni loc pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află o serie de arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră și cu o faună deosebit de bogată, cu specii foarte importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.
Din punct de vedere cultural-istoric, există câteva puncte de interes necunoscute publicului larg și nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu, podurile de peste Dunăre, bordeiul istoric din oraș sau ansamblul de cazemate de la Slobozia. De asemenea, pentru iubitorii de gastronomie locală, pot fi revitalizate tradițiile culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spațiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă.
Iar plajele aflate pe malurile Dunării pot deveni destinații de week-end pentru localnici dar și pentru turiștii din toată țara.
Află toate detaliile de care ai nevoie pentru călătoria ta pe Dunăre, din Ghidul Via Danubiana – Județul Giurgiu.
Asociația MaiMultVerde urmărește dezvoltarea traseului pe tot parcursul românesc al Dunării
Via Danubiana este primul traseu de ecoturism care va parcurge întregul sector românesc al Dunării cu scopul de a promova turismul de natură și agrement în comunitățile dunărene. De la intrarea în țară și până la vărsarea în Marea Neagră, Dunărea oferă exploratorului experiențe inedite, de la patrimoniul natural și cultural până la peisaje unice în Europa, precum Clisura Dunării și Cazanele Dunării, Porțile de Fier, Delta Dunării, insulele și ostroavele pe care fluviul le formează în curgerea sa prin țara noastră.
„La scară macro, Dunărea este văzută ca frontieră de stat, cale navigabilă, resursă piscicolă, sursă de energie, lichid de răcire sau canal de deversare. De pe Via Danubiana propunem o privire de aproape. Pentru că Dunărea, cu oamenii și cu tot ecosistemul ei natural și cultural, este spectaculoasă pe fiecare din cei peste o mie de kilometri pe care ni-i oferă, nu doar în defileu sau în deltă. Via Danubiana este în același timp un companion de drum pentru cei dornici să descopere locuri noi și o invitație de bun venit din partea localnicilor bucuroși de oaspeți.” spune Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.
Toți cei interesați de dezvoltarea traseului Via Danubiana și în celelalte județe pe care Dunărea le străbate în țara noastră sunt încurajați să susțină inițiativa Asociației MaiMultVerde, care își propune să documenteze în teren noi tronsoane, să le mapeze și să le amenajeze prin intervenții minim-invazive (borne kilometrice, signalistică) și prin realizarea unui „Ghid al călătorului” pentru fiecare județ dunărean. Mai multe detalii aici: https://viadanubiana.ro/implica-te/