pentru copiii si adolescentii bolnavi de cancer din Cluj
Începând de miercuri, 15 ianuarie, copiii și adolescenții bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca beneficiază de una dintre cele mai performante și moderne camere de joacă și terapie din România. Camera de joacă și terapie din cadrul secției de oncopediatrie a fost renovată în totalitate de Asociația Little People. Aceasta este cea de-a patra cameră renovată de asociație, după cea de la Iași și cele două camere din București.
La deschiderea oficială au participat managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. ,,Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, domnul Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, șefa departamentului de oncopediatrie doamna Dr. Rodica Cosnarovici și fondatoarea Asociației Little People doamna Katie Rizvi.
Renovarea camerei de joacă și terapie a fost făcută având în vedere nevoile copiilor și adolescenților care trec prin această experiență grea, precum și standardele europene existente. Astfel, începând de azi, pacienții se vor bucura de un spațiu realizat folosind materiale specifice pentru mediul de spital, de facilități precum încălzire prin pardoseală, mobilier și aparatură electronică moderne, gadget-uri indispensabile tinerilor astăzi. Activitățile realizate în cadrul camerei de joacă sunt desfășurate de specialiștii Little People alături de psihologul spitalului.
,,Mediul spitalicesc poate fi un spațiu intimidant și confuz pentru fiecare dintre noi, cu atât mai mult pentru copiii și tineri adulți. Crearea unei atmosfere mai puțin institutionalizată și înfricoșătoare atât pentru copii cât și pentru familiile lor, a fost principalul aspect pe care l-am urmărit atunci când am creat acest spațiu.
Pentru prima dată în România, separat de spațiul renovat de joacă al copiilor, spitalul va beneficia și de un spațiu dedicat și creat special pentru adolescenți, unde aceștia se vor putea simți în control, unde se vor bucura de intimitate, vor putea ține legătura cu ceilalți tineri de vârsta lor având sisteme de suport corespunzătoare și unde vor avea posibilitatea de a simți că dețin acel spațiu care oferă sentimentul de ,,acasă”- foarte important mai ales în cazul pacienților spitalizați pe perioade lungi, nedeterminate.
Folosirea elementelor de design, iluminare și culoare au transformat un spațiu de spital într-un loc în care copiii și adolescenții vor găsi confort și stimulare, indiferent de vârstă. Camera de joacă va fi un spațiu în care copiii vor putea fi ei înșiși, în vreme ce camera separată pentru adolescenți le va permite tinerilor să socializeze, studieze, să asculte muzică, să urmărească filme sau să navigheze pe internet.” a declarat Katie Rizvi, fondator al Asociației Little People România și al Clubului Temerarii.
Renovarea camerei de joacă și terapie continuă seria reușitelor înregistrate de Asociația Little People în anul 2013, urmând câștigarea a 5 premii în cadrul Galei Societății Civile precum și Marele Premiu pentru Integrare Socială al Fundației ERSTE pentru programul de suport psihosocial Nu Mi-e Frică!. De asemenea, Asociația Little People și-a extins serviciile în Republica Moldova, a inaugurat o cameră de joacă și terapie în cadrul secției de oncopediatrie a Institutului Oncologic București, a dat startul programului educativ ,,Fun School” care se desfășoară în fiecare dimineață în cele două institute oncologice din țară și a publicat o carte cu povești terapeutice pentru pacienții oncopediatrici. În afara programelor de renovare, donațiilor de echipament medical și medicamente, Asociația Little People sprijină în mod activ comunitatea medicală prin organizarea și finanțarea conferințelor medicale și proiectelor de cercetare în domeniul psiho-oncologiei.
Renovarea camerei de joacă și terapie a fost posibilă cu sprijinul sponsorilor precum Hipermarket Cora Cluj și clienții săi care au facut donații în cadrul campaniei “Dăruiește dorințe împlinite” 2013, Pro Atrium Cluj, prietenilor și susținătorilor Asociaţiei Little People.
,,După zile întregi de așteptare și nerăbdare pacienții au avut ocazia să se bucure din plin de noile jocuri și de o cameră complet renovată. Momentul culminat al evenimentului a fost prezentarea spațiului special creat pentru adolescenți. Unii dintre pacienți și-au dorit să rămână o zi în plus în spital doar pentru a se bucura de cele mai performante și intersante jocuri și materiale creative.” a declarat coordonatoarea activităților de suport psihosocial, Edina Kato.