In data de 15 iulie 2014 Asociatia Help Education Romania a demarat programul de ajutorare a copiilor cu malformatii cardiace congenitale, un program menit sa informeze populatia cu privire la gravitatea situatiei acestor copii, la necesitatea diagnosticarii de la nastere si la posibilitatile de tratare ale acestor malformatii, incercand acolo unde este posibil sa elimine solutia chirurgicala.
Programul numit „Salveaza inima unui copil” a debutat cu incheierea unui parteneriat intre Asociatia Help Education Romania si Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie interventionala Ares, facand posibila tratarea copiilor intr-un spital cu experienta semnificativa in corectia malformatiilor cardiace congenitale prin tehnici minim invazive. De asemenea, acest parteneriat cuprinde si angajamentul Centrelor de Excelenta Ares de a diagnostica gratuit si de a dona suma de 750 de euro fiecarui copil din campania „Salveaza inima unui copil”.
Astfel, s-a dat startul la campania de strangere de fonduri pentru tratamentul de corectie a malformatiilor cardiace congenitale a doi copii ce au ajuns in atentia Asociatiei : Budu Siluan, in varsta de 3 ani,diagnosticat cu defect septal interatrial ostium secundum cu diametru de 10 mm si Naomi Constantineanu, in varsta de 14 ani, diagnosticata cu defect septal interatrial ostium secundum cu diametru de 27 mm. Cei doi au fost internati si, in data de 31 iulie 2014 a fost efectuata corectia malformatiei lui Budu Siluan, iar in data de 1 august a fetitei Naomi Constantineanu. Ambele interventii au constituit un real succes, rezultatul fiind inchiderea totala a defectelor celor doi copii, lucru confirmat si la controalele efectuate la o luna post-procedura.
Procedurile au avut loc in sala de angiografie a Centrului Ares din cadrul Spitalului Ponderas din Bucuresti, iar echipa de medici a fost formata din:
– Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog, membru al Societatii Europene de Cardiologie si Coordonatorul Sectiei de Cardiologie Interventionala ARES Bucuresti;
– Prof. Dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog, Director Interventional Pediatric Cardiology, Iatricon Medical Center, Atena, Grecia. Coordonatorul Departamentului de Cardiopatii Congenitale ARES Bucuresti
Avand in vedere numarul mare de copii diagnosticati cu o malformatie cardiaca congenitala cu indicatii de inchidere percutana, pentru a se stabili necesitatea suportarii costurilor, pre-procedural cele doua cazuri au fost atent analizate de catre Comisia de Ancheta Sociala, formata din Roxana Flesariu – Presedinte Help Romania, Iulian Pelscan – Director de Operatiuni Centrele Ares, Mircea Ungureanu – Coordonator Departament Implicare Sociala Ares.
De asemenea, desi cei doi copii au venit cu diagnostice clare fixate de medici reputati din domeniul cardiologiei pediatrice din Bucuresti si Timisoara, acestia au fost supusi unor evaluari minutioase suplimentare de catre Comisia Medicala, formata din dr. Dan Deleanu, dr. Silvia Iancovici si dr. Oren Iancovici.
Roxana Flesariu, Presedinte Asociatia Help Education Romania a declarat:
„Ne bucuram nespus ca putem oferi copiilor bolnavi o sansa la viata printr-o metoda minim invaziva, scutindu-i in acest fel de chinurile unei interventii chirurgicale pe cord deschis. O alta usurare este aceea ca putem conta pe o comisie medicala formata din medici cu experienta in domeniul cardiologiei interventionale, avand astfel siguranta ca eforturile noastre se indreapta in directia corecta, fiindu-ne si foarte dificil sa prioritizam noi singuri cazurile din cauza ca nu intelegem complet starea si nevoile medicale ale acestora.”
Totodata anuntam lansarea site-ului www.helpromania.ro, un site cu o interfata extrem de prietenoasa, unde utilizatorul are posibilitatea de a cunoaste copiii inclusi in campania Salveaza inima Unui Copil precum si cazurile tratate deja in cadrul acestei campanii. Utilizatorii au posibilitatea de a dona online sume care pot salva inima unui copil si care ii pot salva viata.
Informatii complete despre cei doi copii tratati pot fi gasite pe site-ul www.helpromania.ro, precum si prezentarea detaliata a cazului fetitei care in prezent asteapta sansa de a fi tratata: Bianca Popescu in varsta de 11 ani, diagnosticata cu Defect Septal Atrial ostium secundum 15/17 mm cu dilatare de cavitati drepte. Procedura de corectie a defectului inimii ei costa 6700 de euro, o suma mult prea mare pentru posibilitatile familiei, asa ca singura sansa a acesteia sta in solidaritatea comunitatii.
Conturile in care se pot face donatii in campania Salveaza Inima Unui Copil sunt:
IBAN Lei:RO92RZBR0000060013529364
IBAN Euro:RO15RZBR0000060013529392
IBAN USD: RO79RZBR0000060013529404.