Asociaţia Help Autism, împreună cu partenerul său, Asociaţia de Terapie Comportamentală-Aplicată, a organizat sâmbătă, 12 martie 2016, Conferința de Închidere a proiectului “Help Autism Connect – implicarea comunităţii în sprijinul copiilor cu TSA”.
La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai organizatiilor neguvernamentale, reprezentanti mass-media cât şi beneficiari ai proiectului, părinţi ai copiilor cu tulburări de spectru autist şi specialişti din domeniu. În cadrul întâlnirii au fost prezentate atât rezultatele proiectului, cât şi planurile de viitor, maniera prin care această iniţiativă va deveni sustenabilă.
În prezent, la momentul închiderii oficiale a proiectului, portalul www.autismconnect.ro, principalul mecanism de sprijin pentru beneficiari creat cu ajutorul finanțării nerambursabile, înregistrează 6472 de conturi individuale, dintre care: creşe – 132, clinici – 984, psiho-terapeuţi – 345, şcoli – 3539, grădiniţe – 1390, DGASPC-uri – 45, ONG-uri – 37, devenind astfel cea mai mare platformă de inter-conectare a persoanelor interesate de problematica autismului, din România. O altă componentă importantă a platformei este reprezentată de informațiile generale ce privesc atât legislația, la zi, cât și cele mai noi teorii și practici în materie, regăsite în cadrul articolelor publicate de specialiști.
Adiacent indicatorului principal, platforma autismconnect.ro, proiectul s-a materializat și printr-o serie de conferințe regionale menite să promoveze facilitățile acestui mecanism în rândul beneficiarilor. Conferințele, organizate sub sigla “Caravana Autism Connect”, s-au desfășurat în 3 centre universitare din ţară: Iaşi,
Sibiu, Cluj, și au atins atât problematica autismului, în cadru general, cît și funcţionalitatea şi facilităţile pe care portalul le oferă specialiştilor în domeniu.
De asemenea, prin intermediul proiectului, Asociația Help Autism, a reușit să aducă în rândurile sale, atât 50 de noi membri beneficiari cât și 50 de voluntari ce se vor implica activ în campaniile de strângere de fonduri, vor prelua sarcini administrative sau de terapie.
Întreaga campanie de informare şi advocacy, derulată pe parcursul celor 9 luni de implementare, a reuşit să pună în conexiune un număr impresionant de actori sociali, devenind astfel cea mai mare comunitate de acest tip.
Proiectul a fost derulat pe o perioada de 9 de luni, în intervalul 15 iunie 2015 – 13 martie 2016, iar obiectivul general al proiectului a fost constituit de crearea unui mecanism rapid de sprijinire a actorilor sociali interesaţi de problematica autismului şi de implementarea modelelor de bune practici, concretizat prin intermediul portalului www.autismconnect.ro.
“Iată-ne ajunşi la finalul unui proiect care, de fapt, nu este decât un început spre conturarea acelui “bine comun” pe care ni-l dorim cu toţii, atât de mult. Părinţi, specialişti, ONG-uri, instituţii de specialialitate, cu toţii avem acum cadrul necesar interacţiunii şi modelării unei comunităţi înclinate spre mai bine. Platforma Autism Connect oferă o paletă largă de servicii pe care orice vizitator le poate accesa, în mod gratuit. Prin intermediul acestei finanţări, am dat viaţă unui vis care era demult aşternut pe hârtie”, a declarat Mariana Hanganu, manager fonduri nerambursabile în cadrul Asociației Help Autism.
Proiectul „Help Autism Connect – implicarea comunităţii în sprijinul copiilor cu TSA” a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România având o valoare eligibilă totală de 40.509 EURO.