Asociația de Intervenție Terapeutică pentru Copil și Familie – Activity a sprijinit în anul 2021 20 de părinți pentru a deveni co-terapeuți pentru propriii copii diagnosticați cu autism sau alte forme de întârziere în dezvoltare.
Proiectul pilot Părintele co-terapeut a fost lansat în contextul în care majoritatea părinților copiilor cu autism sau alte tulburări în dezvoltare întâmpină dificultăți în a le asigura minimul necesar de 20 de ore de terapie pe săptămână pentru a avea un ritm susținut în procesul de recuperare. În 2021, rezultatele proiectului au constat în 20 de părinți formați și 200 de ore de co-terapie părinte-copil monitorizate de specialiștii Activity pentru 20 de copii cu întârziere în dezvoltare.
Prin acest proiect, părintele/aparținătorul devine un sprijin în demersul terapeutic având capacitatea de a-l continua și după terminarea formală a orelor de terapie cu specialiștii. Astfel, părinții co-terapeuți pot crește numărul de ore de terapie de la 4, 6, 10 ore pe săptămână în centru până la minimul necesar de 20 de ore săptămână.
Studiile subliniază importanța și reușitele implicării părinților în terapia copilului. Printre rezultatele așteptate de la această abordare se numără reducerea simptomelor autismului prin creșterea nivelului de funcționare emoțională a copilului, creșterea coeficientului de inteligență, reducerea stresului parental, precum și îmbunătățirea calității vieții atât în rândul părinților, cât și în rândul copiilor.
„Implicarea părinților este vitală pentru accelerarea demersului terapeutic. Însă, noțiunea aceasta de „implicare” poate fi interpretată diferit de la o persoană la alta. Pentru unii părinți presupune alocarea unui număr mai mare de ore pentru a duce și aduce copilul de la terapie, în timp ce pentru alții, se traducere prin implicarea directă în terapie. Prin această inițiativă, pledăm pentru cea de-a doua variantă, respectiv formarea părintelui pentru a deveni un terapeut la rândul său. În acest fel, copilul cu întârziere în dezvoltare poate avea o șansă mai mare de recuperare și de a ajunge să ducă o viață cât mai aproape de normalitate. Ideea de la care am pornit acest proiect este că progresul copilului este influențat 50% de terapie și 50% de implicarea familiei. Noi, la Asociația Activity, facem toate eforturile pentru a înzestra părinții beneficiari cu abilitățile necesare pentru a deveni co-terapeuți”, spune Andrei Ionel Mocanu, psiholog cognitiv – comportamental, fondator și președintele Asociației Activity.
Proiectul Părintele Co-terapeut continuă și în 2022 și își propune să dubleze numărul de părinți beneficiari care devin co-terapeuți, fiind integrat în programul terapeutic al fiecărui copil diagnosticat cu autism sau orice altă formă de întârziere în dezvoltare.
Despre Asociația de Intervenție Terapeutică pentru Copil și Familie – Activity
Asociația Activity a fost înființată în 2015 de trei tineri specialiști psihologi și pedagogi care au lucrat încă din timpul anilor de studiu în domeniul dezvoltării copiilor tipici și atipici. Misiunea organizației este de a oferi intervenții terapeutice și educaționale pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă a copiilor.
Website: www.asociatia-activity.ro.