4 nou-născuți sunt abandonaţi zilnic în maternitățile din România, iar acest fenomen se transmite în cele mai multe cazuri mai departe, din generaţie în generaţie şi cuprinde nu numai mediile sărace sau marginale, ci poate afecta orice tip de familie. Asociația ACSIS luptă din anul 2004 pentru prevenirea acestei probleme sociale grave prin derularea unui program de sprijin atât pentru mamele ce se regăsesc în situații critice în maternitate, cât și pentru copiii aflaţi în situaţie de risc în cadrul familiilor monoparentale defavorizate din Bucureşti.
Fenomenul abandonului este o problemă socială, nu una personală sau familială. Această afirmaţie este susţinută de studii economico-demografice, care arată că există ţări mult mai sărace decât România unde abandonul este practic inexistent. Studiile concluzionează astfel că sărăcia nu este singura cauză a procesului de abandonare a copilului și că mentalul colectiv suferă de o „cultură a abandonului”, un cumul de factori precum: marginalizarea, excluderea, părăsirea, ostracizarea, violenţa, violul, abuzul, separarea, minimalizarea mamei şi copilului.
„Proiectul Servicii Integrate de Prevenire a Abandonului Copiilor constituie rezultatul unui proces pe care echipa noastră a trebuit să îl parcurgă pentru a identifica și implementa soluții care să determine schimbarea pozitivă și impactul pe termen lung în viața copiilor aflați în risc de separare și a mamelor acestora care îi cresc singure. Acest proces ne-a demonstrat că acordând un anumit tip de sprijin, răspunzând unei categorii de nevoi și ignorând o altă categorie, impactul asupra cuplului mama-copil este de scurtă durată, că pentru un impact durabil este necesară o intervenție complexă și integrată, care să susțină familia în întregul său și să îi ofere în același timp repere, instrumente și resurse care să funcționeze și ulterior intervenției specialiștilor.” declară Georgiana Neuman, Director Dezvoltare ACSIS
Principalele activități ale proiectului au în vedere faptul că fiecare mamă este o persoană unică precum și fiecare copil este unic. Astfel, echipa de voluntari Ascis oferă asistență individualizată și complexă, adaptată situațiilor de viață extrem de dificile cu care mamele în risc social se confruntă: săracia, lipsa sprijinului comunității, lipsa sprijinului partenerului de viață în creșterea copilului, lipsa siguranței unei locuințe, contextul încărcat emțional al nașterii, mame adolescente, mame singure.
Activitățile realizate de asociație țintesc spre a oferi o viață mai bună mamelor și copiilor prin proiecte dedicate. Acestea vizează dezvoltarea de competențe parentale, consilierea sociala, sprijinul pentru înscrierea copiilor în programe de educație și îngrijire, sprijinul material constând în produse alimentare și igienice, îmbrăcăminte și sprijin financiar, evaluarea vocațională și orientarea profesională, susținerea în urmarea/reluarea școlii și/sau cursuri de calificare profesională, formarea abilităților de accesare a ofertelor de pe piața muncii.
Menținerea copilului în familia proprie este esențială pentru dezvoltarea durabilă nu doar a familiei ci mai ales a unei comunități sănătoase. Mai mult, este cu adevăratimportant ca fiecare copil să beneficieze de îngrijirea și educația de care are nevoie pentru a-și valoriza întregul potențial.
Puteți ajuta ca un copil să crească alături de mama sa prin donații în conturile de mai jos, prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, sau direct, ca voluntar ACSIS.
Cont RON: Raiffeisen Bank Sucursala Moşilor: RO33 RZBR 0000 0600 0471 7200
Cont EUR: Raiffeisen Bank Sucursala Moşilor: RO21 RZBR 0000 0600 0602 8662