Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, domnul Marius Nica și Directorul regional pentru România și Bulgaria din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD), domnul Matteo Patrone, au semnat astăzi, la București, “Acordul de servicii pentru consolidarea sectorului de apă și apă uzată din România”, în valoare de 2.225.000 euro.
Colaborarea cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ne oferă posibilitatea să acționăm în sensul dezvoltării strategice a sectorului de apă și canalizare și să asigurăm sustenabilitatea investițiilor realizate cu fonduri europene în acest domeniu, a declarat ministrul Nica.
Angajarea de expertiză din partea Instituţiilor Financiare Internaţionale, cum este BERD, vine în sprijinul îndeplinirii principalului deziderat al Guvernul României – creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale europene – astfel încât această bancă va furniza, în următorii doi ani, asistenţă tehnică pentru susţinerea dezvoltării şi îmbunătăţirii serviciilor de furnizare a apei şi serviciilor de apă uzată în România.
La rândul său, directorul regional BERD a declarat: Suntem foarte încântaţi să lucrăm alături de România şi UE în acest sector important. Vom oferi expertiza BERD pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor structurale, în vederea îmbunătăţirii serviciilor de furnizare a apei. BERD va continua să susţină reforma sectorului de apă pentru îmbunătăţirea guvernanţei şi sustenabilităţii infrastructurii, concentrându-se asupra consolidării sectorului şi a strategiilor de management.
În același timp, BERD – principalul investitor instituţional din România – va urmări și asigurarea sustenabilităţii furnizorilor regionali de apă, aceștia fiind beneficiarii unor importante sume nerambursabile din partea UE.
Informații suplimentare
“Acordul de servicii pentru consolidarea sectorului de apă și apă uzată din România” va fi propus pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică, urmând să se deruleze în perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2020, cu implicarea tuturor instituțiilor responsabile: Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice si Fondurilor Europene, Ministerul Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Asociația Română a Apei.
Despre Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020
Programul Operațional Asistență Tehnică are drept scop asigurarea unui proces de implementare eficientă şi eficace a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții în România. Obiectivul global al POAT 2014-2020 este de a asigura capacitatea şi instrumentele necesare pentru coordonarea, gestionarea şi controlul intervenţiilor finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii, precum şi o implementare eficientă, bine orientată şi corectă a POAT, Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi a Programului Operaţional Competitivitate (POC).