- Ashoka România caută inițiative de implicare civică și socială pentru Civic Europe Idea Challenge. Acest program oferă finanțare de până la 35.000 EUR pentru 20 proiecte din centrul, estul și sudul Europei, care operează în afara centrelor urbane mari.
- Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria sunt țările de unde vor fi selectate proiecte pentru a primi finanțare.
- Termenul limită de aplicare este 26 aprilie 2021.
MitOst și Sofia Platform, cu finanțare din partea Stiftung Mercator, au lansat Civic Europe Idea Challenge, un incubator pentru programe civice, organizații și persoane cu inițiative la nivel local din Europa Centrală, de Est și de Sud. Programul pentru care Ashoka este partener oficial în România, dorește să identifice până la 20 proiecte locale pe care să le susțină financiar cu granturi de până la 35.000 EUR.
E deja bine cunoscut faptul că pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra vieților tuturor oamenilor, cu atât mai mult asupra celor din categorii considerate vulnerabile. Viața în comunitate sau cartiere a fost pusă la încercare, iar nevoile de bază au fost principalul punct de motivație spre implicare și colaborare. Din nefericire, în spațiile unde implicarea civică și socială a fost redusă, inegalitățile dintre oameni s-au accentuat.
Organizațiile care prezintă posibilitățile de a trăi în diversitate și de a rămâne deschise și tolerante funcționează cel mai eficient la nivel local, adresând nevoile specifice ale comunităților din afara marilor centre urbane. Munca lor poate fi considerată, de asemenea, „o practică vie a democrației”, prin contribuția activă la dezvoltarea unor comunități active și la consolidarea coeziunii civice. Aceste gen de inițiative sunt căutate prin intermediul Civic Europe Idea Challenge, iar cei interesați să aplice pot face asta până pe 26 aprilie. Mai multe detalii pot fi regăsite pe site-ul programului.
„Suntem foarte încântați și bucuroși să colaborăm cu Ashoka România și așteptăm cu nerăbdare idei interesante care vor să consolideze implicarea civică și participarea socială și politică la nivel local. Vrem să ajungem dincolo de „suspecții obișnuiți” ai rețelelor noastre, să explorăm mai în profunzime activitatea organizațiilor societății civile înrădăcinate local din Europa Centrală, de Est și de Sud, deoarece credem că schimbările societale încep la nivel local.” a declarat Lisa Gimbert, Program Manager Civic Europe.
“Organizațiile mici și persoanele care se preocupă de sănătatea civică a comunităților locale au nevoie de spații în care proiectelor lor să fie auzite, să fie susținute și rețele de oameni care să le dea zvâcul pentru a construi bazele cetățeniei active. Ne bucurăm că și anul acesta Ashoka este partenerul Civic Europe în România și putem fi alături de aplicanți din toată țara!” a completat Ovidiu Condurache, Community Builder & Ashoka Fellows Scouter Ashoka Romania.
Ediția de anul trecut a avut și o idee câștigătoare din România, proiectul Organizing for power al Centrul de Resurse pentru participare publică fiind printre beneficiind de suport financiar pentru implementare.
Civic Europe Idea Challenge 2021 are următoarele etape:
- Înscrierea proiectelor până la data de 26 aprilie 2021 (aplicațiile se completează doar în limba engleză, iar după încărcarea proiectelor, acestea pot fi modificate până la termenul limită)
- Anunțarea proiectelor de pe lista scurtă la începutul lunii iulie 2021
- Derularea interviurilor și selecția câștigătorilor în perioada iulie – august 2021
- Anunțarea câștigătorilor în septembrie 2021
- Implementarea proiectelor câștigătoare în perioada octombrie 2021 – noiembrie 2022
Sunt eligibile proiecte adresate comunităților locale care:
1. Contribuie la consolidarea cetățeniei active: ideile de proiect ar trebui să consolideze implicarea civică și participarea socială și politică la nivel local, în mod ideal prin educație civică. Ideile de proiect ar trebui să încurajeze acțiuni colective pentru a aborda problemele locale și pentru a îmbunătăți calitatea vieții comunității. Acestea ar trebui să ajute membrii comunității să fie auziți și să se implice activ în procesul decizional și de implementare a proiectelor comunale sau a politicilor locale care îi afectează.
2. Dialog deschis: idei care să angreneze comunitatea în dialog în jurul unui subiect relevant la nivel local. Scopul ar trebui să fie acela de a aduce împreună oameni care nu sunt de obicei în contact și care aduc la masă perspective diferite sau total opuse asupra unui subiect.
3. Se desfășoară în regiuni relevante: inițiativele sunt active în comunități și regiuni lipsite de coeziune civică. Coeziunea civică scăzută este adesea un fenomen observat în afara marilor centre urbane, în orașele mai mici și în zonele rurale și caracterizate prin: puține posibilități de implicare socială și politică, puține oportunități de educație civică și lipsă de cunoștințe privind drepturile civile, îndatoririle și participarea politică, lipsa de încredere, acceptare, solidaritate și legătură între grupuri și indivizi din comunitate, lipsa infrastructurii civice, cum ar fi centrele comunitare, bibliotecile, muzeele, spațiile publice de întâlnire, organizațiile societății civile, accesul la procesele de elaborare a politicilor locale
4. Urmăresc impactul social pe termen lung: idei de proiecte care să aibă un impact pozitiv pe termen lung asupra dezvoltării comunității. Proiecte care doresc cu adevărat să înțeleagă grupul țintă, provocarea socială locală, părțile interesate implicate și urmăresc să abordeze soluții complexe, pentru a vedea tiparele și modalitățile care stau la baza influenței sistemului.
Pentru organizațiile care sunt interesate, Ashoka poate să vă ajute:
- Înainte de a aplica: putem să te ajutăm în a valida dacă ideea ta este potrivită pentru Civic Europe Idea Challenge și te putem îndruma cum să completezi formularul online,
- Sesiune online: în luna aprilie vom organiza un webinar pentru a răspunde oricăror întrebări legate de oportunitate,
- În timpul perioadei de aplicare: putem oferi suport în a-ți îmbunătăți aplicația încărcată în platformă.