Dacă anul trecut Ashoka anunța al patrulea român inclus în cea mai mare rețea globală de antreprenori sociali, anul acesta o nouă Ashoka Fellow se alătură rețelei: Ioana Bauer, președintele asociației eLiberare. Apartenența ei la comunitatea globală îi oferă acces la sprijin financiar printr-o bursă personalizată, oportunități de colaborare, dezvoltare, know-how și finanțare, pentru a crea soluții sociale sistemice în România și în întreaga lume.
Procesul de selecție Ashoka este unul dintre cele mai riguroase din lume, în timp devenind un etalon al proceselor de selecție pentru diverse fellowship-uri globale. Ioana Bauer a dezvoltat o intervenție inovatoare în domeniul traficului de persoane și a sclaviei moderne, domenii în care România este codașa Uniunii Europene, fiind în topul țărilor sursă pentru victime traficate. Ioana se alătură unei comunități de peste 3.800 de antreprenori sociali din 93 de țări care, împreună, au impact anual asupra a peste 834.115.000 beneficiari direcți.
„Sclavia modernă este, probabil, cea mai mare palmă peste fața umanității. Este totodată trist că, în România, încă considerăm traficul de persoane ca fiind un subiect tabu. Mă bucură enorm că parteneri, experți și colegi ne-au susținut în a o alege pe Ioana Săndescu Bauer drept al 5-lea Ashoka Fellow român. Felul în care ea luptă împotriva traficului de persoane, atacând rădăcina problemei și implicând cei mai neobișnuiți actori în a preveni acest flagel – de la preoți, la cosmeticiene – ne dă speranța că fiecare din noi poate și trebuie să joace un rol decisiv în a face sclavia modernă un subiect al istoriei.” Corina Murafa, Director Executiv Ashoka România
Cine este noul Ahoka Fellow român?
Alături de echipa sa de la asociația eLiberare, Ioana Bauer ajută la prevenirea traficului de persoane în România prin eforturi de informare și conștientizare, ateliere de prevenire, identificare și referire, asistență externă pentru reintegrare, dar și prin advocacy și politici publice. Alături de 5.000 de profesori, a modificat programa națională astfel încât să includă ore de prevenție anti-trafic, ajungând la peste 600.000 de tineri.
Programa dezvoltată de ea începe să fie preluată de organizații în alte 18 țări.
Mai mult, Ioana a contribuit la modificarea legislației astfel încât ambasadele României din statele Uniunii Europene să aibă ofițeri anti-trafic din Ministerul de Interne. Însă, poate cel mai inovator demers stă în atragerea actorilor neobișnuiți pentru prevenția traficului de persoane. În acest sens, lucrează printre alții, cu preoți și cosmeticieni, vorbindu-le despre destigmatizarea potențialelor victime cu scopul ca aceștia să devină bariere între traficanți și posibilele victime.
“Traficul de persoane rămâne un subiect tabu pentru societatea noastră. Este mult mai simplu să dăm vina pe victime sau să punem responsabilitatea pe autorități, decât să ne uităm fiecare în dreptul nostru la ce putem face și cum ne putem implica. Speranța mea este ca fellowship-ul Ashoka să ne ajute să aducem această problemă în ‘mainstream’ pentru că doar așa o să putem să scoatem România din topul țărilor sursă pentru victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană.” Ioana Bauer, președinte eLiberare.
În ce va consta sprijinul Ashoka:
- Bursă individuală în primii 3 ani de fellowship, adaptată în funcție de necesități pentru a-i permite Ioanei să se concentreze pe ideile de inovare socială,
- Posibilitatea de colaborare cu alți antreprenori sociali din rețeaua de peste 3.800 de Ashoka Fellows,
- Accesul la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității de Ashoka Fellows (ex.: procese de scalare, experiențe de învățare internaționale),
- Accesul la oportunități de finanțare, parteneri și consultanți pro bono.
Fellowshipul Ashoka înseamnă comunitate și sprijin pe viață. Organizația se va asigura că fiecare Fellow beneficiază de cea mai bună pregătire, coaching personalizat și consultanța de care are nevoie pentru a-și atinge potențialul soluțiilor pe care le dezvoltă și a rezolva în mod strategic provocările identificate.
Persoanele care devin Ashoka Fellows sunt antreprenorii sociali cu soluții inovatoare și sistemice la cele mai mari provocări ale societății: sociale, culturale, economice sau de mediu. Ashoka este organizația care a pionierat conceptul, construind rețeaua de antreprenori sociali încă din 1980.