pentru solutiile obligatorii de trasabilitate
Obligativitatea de a se conforma standardelor europene impuse dupa aderare si criza economica au determinat circa 70 de companii din industria carnii, dintr-un total de peste 300, sa opteze pentru solutii de trasabilitate. Daca se ia in calcul costul cu investitia initiala, serviciile ulterioare si faptul ca este necesara o echipa dedicata de minim 5 oameni care sa se ocupe cu colectarea, introducerea in sistem si prelucrarea datelor, costul mediu cu o solutie de trasabilitate, raportat la o perioada de 5 ani, poate depasi usor 150.000 de euro.
“Desi trasabilitatea nu trebuie sa insemne costuri in plus, in realitate, o solutie de trasabilitate reprezinta pentru o companie din industria carnii o investitie majora, intr-o perioada de instabilitate financiara. Succesul unei companii din aceasta piata nu vine dupa rezolvarea constrangerilor legale ale trasabilitatii si eventual urmarirea originii loturilor, ci, mai degraba, ca urmare a realizarii unei legaturi intre trasabilitate si procesele de business. Altfel spus, ca o consecinta a unui sistem inteligent de management al productiei”, a declarat Irina Olanescu, Business Development Manager (Food Industry), ASCENTA.
Spre deosebire de o simpla solutie de trasabilitate, un astfel de sistem integrat presupune optimizarea intregii activitati, vizibilitatea si controlul acesteia in fiecare etapa a productiei, de la receptia animalului viu si pana la livrarea produselor finite. Asigurarea trasabilitatii va fi o consecinta fireasca a unui astfel de sistem.
“Gestionarea eficienta a fiecarei faze a productiei printr-un sistem integrat de management poate aduce companiei un venit suplimentar. In cazul solutiei oferite de ASCENTA, Scase Meat Merit, aceasta genereaza un profit lunar suplimentar de 10 ori mai mare decat costul lunar al investitiei. Principalii jucatori pe piata romaneasca de carne au sesizat deja aceasta oportunitate. Dupa 9 luni de cand oferim pe piata romanesca sistemul norvegian Meat Merit avem deja semnate parteneriate cu mari producatori si procesatori de carne, urmand ca pana la sfarsitul anului sa avem 8 astfel de contracte semnate”, a concluzionat Irina Olanescu.
{mosloadposition user10}