de colectie
În 2014, piața de artă debutează în forță la Artmark. Luna ianuarie aduce o sesiune complexă, de patru licitații tematice, în care operele de artă contemporană, cel mai surprinzător segment al pieței de artă din România în 2013, se îmbină armonios cu piesele rare de colecție, în două seri dedicate iubitorilor de artă: marți, 28 ianuarie – Licitația de Ceasuri de Colecție & Licitația de Postmodernism și Contemporană, respectiv miercuri, 29 ianuarie, Cabinetul de Curiozități – Arta muzicii, scrisului și fotografiei & Licitația de Fotografie și Benzi Desenate. Expoziția celor peste 400 de loturi ale Sesiunii de licitații 28-29 ianuarie poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță începând de marți, 14 ianuarie.
Primele licitații ale anului organizate de Casa Artmark indică, după cum o confirmă și bilanțul pieței de artă din România în anul 2013 (raport ce urmează a fi comunicat de IMA – Institutul pentru Managementul Artei, în cursul acestei săptămâni), un interes în creștere pentru zona de artă contemporană. În licitația din 28 ianuarie, vor fi tranzacțonați în premieră pe piața românească artiști de talie internațională, prezenți la marile case de profil – precum Daniel Spoerri („Tableau pičge”, valoare estimativă: 600 – 1100 de euro) – sau artiști tineri, precum Victor Man, deja în vizorul unuia dintre cei mai mari colecționari de artă contemporană din lume, Deutsche Bank, care l-a desemnat artistul anului 2014 („Lămâi”, valoare estimativă: 4.000 – 6.000 de euro și „În loc să culeg măsline”, valoare estimativă: 9.000 – 15.000 de euro).
Timpul este o bijuterie. Ne-o dovedesc Patek Philippe, Rolex, Ulysse Nardin, Breitling sau Jaeger-LeCoultre, pentru a numi doar câteva dintre brandurile de renume care au lăsat asupra timpului amprenta eleganței, preciziei și rafinamentului. Peste 70 de astfel ceasuri de colecție sunt dedicate de Artmark în seara de 28 ianuarie celor care știu să valorizeze timpul într-un mod inteligent și sofisticat.
Tot în zona pieselor rare de colecție, licitația aduce o suită de loturi-unicat, gadget-uri care au făcut istorie și care vor fi prezentate în premieră publicului pasionat de acest segment, în cadrul unui viitor eveniment susținut de Casa Artmark în parteneriat cu Revista Știință & Tehnică. În seara de 29 ianuarie, colecționarii vor avea șansa achiziționării unor piese vechi, rare și extrem de rare, din sfera muzicii (patefoane, gramofoane, cutii muzicale, jukebox-uri etc), scrisului (mașini de scris, mașini de calculat etc.) sau fotografiei (aparate de fotografiat în diferite tehnici). Acestor loturi li se adaugă fotografiile încărcate de poveste și istorie și fotografiile de autor, prezente în cadrul Licitaţiei de Fotografie și Benzi Desenate, locul de întâlnire al unor fotografi de excepție, de la Iosif Berman și Aurel Bauh la Ion Grigorescu și Teodor Graur.
Segmentul dedicat de Artmark benzilor desenate reprezintă o premieră inedită a pieței din România. În Licitația din 29 ianuarie, regăsim nume reprezentative pentru istoria acestui gen, de la ilustratorul Puiu Manu, regizorul Ion Popescu-Gopo, ilustratorul Sandu Florea, până la street-artistul contemporan Alexandru Ciubotariu, recunoscut prin proiectele sale și în plan internațional.
Expoziția Sesiunii de licitații 28-29 ianuarie este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță, Str. C. A. Rosetti nr. 5, începând de marți, 14 ianuarie, până luni, 27 ianuarie (orele 10:00 – 20:00), iar la Athénée Palace Hilton, începând de marți, 28 ianuarie, până miercuri, 29 ianuarie (orele 10:00 – 19:00).