Casa de Licitații A10 by Artmark, principala platformă de promovare culturală și partener în susținerea acțiunilor caritabile din piața românească de artă, organizează, pe 8 decembrie, Licitația de Fapte Bune – primul eveniment caritabil al anului derulat 100% online, menit să susțină cauzele a șapte dintre cele mai proeminente ONG-uri din România. Evenimentul se va derula pe platforma Artmark Live și telefonic, începând cu ora 19:00. Casa de Licitații A10 by Artmark își propune colectarea a aproximativ 3 milioane de euro.
Licitația de Fapte Bune este o secțiune caritabilă din cadrul licitației de Crăciun, organizată în premieră anul acesta de A10 by Artmark, fără o expresie materială, ci simbolică, și este deschisă tuturor categoriilor de public care doresc să susțină una sau mai multe dintre cauzele promovate. Spre deosebire de licitațiile clasice, unde adjudecatarul primește un obiect de valoare, în acest caz, participantul care contribuie la colectarea fondurilor pentru îndeplinirea obiectivelor cauzelor va primi o Distincție prin care i se mulțumește pentru donație. Cele șapte fundații implicate în proiect – Asociația Dăruiește Viață, Fundația Agent Green, Asociația Blondie, Crucea Roșie Română, Fundația Digital Nation, Fundația Hope and Homes for Children și Asociația Veteranilor – au derulat deja sute de inițiative și programe umanitare cu impact real asupra comunităților vizate și rezultate excepționale.
„Asistăm la o premieră pentru piața românească de artă, în centrul căreia se află, anul acesta, caritatea și ambasadorii faptelor bune. Licitația de Fapte Bune este un proiect special organizat de Artmark, fiind totodată o confirmare a angajamentului nostru față de susținerea cauzelor caritabile. Încurajăm, pe această cale, cât mai multă lume să participe, să se implice și să contribuie astfel la clădirea unei lumi mai bune. Există șapte cauze, șapte feluri diferite în care toți cei interesați și dornici de a deveni ambasadori ai binelui pot ajuta și dona, devenind parte integrantă a acestui demers nobil pe artmark.ro. Suntem încrezători că solidaritatea și faptele bune au capacitatea de a salva lumea!”, a declarat Alina Panico, PR Manager, Casa de Licitații A10 by Artmark.
Licitația de Fapte Bune: 7 fundații, 7 proiecte, 7 feluri în care poți ajuta
Urgențele medicale ale copiilor nu suportă amânare. Asociația Blondie pune la dispoziția persoanelor în nevoie transportul pentru pacienții-copii care reclamă tratamente urgente în străinătate. În perioada martie 2020 – martie 2021, Blondie a organizat zboruri private pentru 91 de copii și 5 adulți, asigurând, printre altele, și o ambulanță terestră. ONG-ul se alătură Licitației de Fapte Bune cu scopul de a atrage donații în valoare de 2 milioane de euro, necesare pentru achiziționarea unei aeronave pe care să o transforme într-o ambulanță aeriană ce va fi pusă la dispoziția oricărui copil care are nevoie de un transport aerian medical urgent, în mod gratuit. Orice donație de 250 de euro acoperă practic costul mediu al transportului medical urgent al unui copil până la destinațiile medicale către care aceștia sunt transportați curent.
În Europa, aproximativ 500 de copii fac hemodializă zilnic. Dintre aceștia, aproape 10% trăiesc în România. În Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Marie Curie își desfășoară activitatea unul din cele 5 centre de hemodializă dedicate copiilor care suferă de insuficiență renală cronică. Asociația Dăruiește Viață își propune să colecteze suma de 50.000 de euro, cu ajutorul căreia să doteze cu aparatură nouă și performantă centrul de la Marie Curie. O donație de 100 de euro acoperă costurile unei ore de hemodializă cu un aparat performant pentru copiii aflați în această situație.
Din 1998 și până în prezent, Hope and Homes for Children a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 60 de orfelinate și deschiderea a 115 case de tip familial care au găzduit, de-a lungul timpului, parte dintre copiii care au părăsit orfelinatele. Ca urmare a proiectelor derulate în cei 23 de ani de când operează în România, mai mult de 6.000 de copii au părăsit orfelinatele pentru a trăi în case familiale, aproximativ 33.500 de copii au rămas alături de familiile lor datorită programului de prevenire a separării copilului de familie și în jur de 3.000 de copii și tineri instituţionalizaţi sau în risc de a fi instituţionalizaţi ori abandonaţi beneficiază anual de programele naţionale Hope and Homes for Children. În cadrul evenimentului de strângere de fonduri din 8 decembrie, Fundația Hope and Homes for Children își propune să colecteze suma de 250.000 de euro pentru construirea unei case de tip familial pentru copiii dezinstituționalizați, ca parte a programului de închidere a orfelinatelor din România. Prin Licitația de Fapte Bune se urmăresc pași de donație de câte 500 de euro, valorând costul lunar al adăpostirii, îngrijirii și educației unui copil în case de tip familial proiectată.
Mai bine de jumătate dintre copiii români simt zi de zi povara sărăciei sau a excluziunii sociale. Peste 200.000 dintre aceștia merg la culcare flămânzi. Inițiativa lansată de Crucea Roșie Română vizează ajutorarea unei regiuni extrem de vulnerabile din punct de vedere social, mai precis Valea Jiului, unde ratele șomajului și a neșcolarizării sunt dintre cele mai ridicate din sud-estul Europei. Astfel, Crucea Roșie Română își propune să contribuie activ la reducerea abandonului școlar și să asigure o masă caldă, în fiecare zi, copiilor care provin din familiile defavorizate din Valea Jiului. Organizația apreciază că va necesita, într-o primă fază, 250.000 de euro prin care va putea acoperi costurile programului pentru următorii 2 ani. Prin Licitația de Fapte Bune programată în decembrie se vor solicita pași de donație de câte 25 de euro.
Fiecare m² de pădure seculară stochează 24 kg de carbon, iar fiecare arbore produce anual 100 kg de oxigen. Cauza Fundației Agent Green este să protejeze, inclusiv să replanteze, un hectar de pădure seculară, iar suma de 300.000 de euro va permite achiziționarea materialului dendrologic, desfășurarea unor operațiuni de reîmpădurire și acoperirea costurilor de pază a obiectivului pentru o perioadă de 10 ani. Orice donație de 30 de euro reprezintă costul de achiziție și serviciile de protecție pentru un metru pătrat de pădure seculară, pe care donatorul îl va deține în proprietate simbolică.
În România, doar 29% din populație are competențe digitale de bază. Misiunea Fundației Digital Nation vizează investiția în educația tinerei generații prin oferirea de suport continuu în vederea progresului și acordarea șanselor la dezvoltare. Astfel, fundația își propune să acorde 400 de burse „Generația Tech” pentru formarea tinerilor programatori. Valoarea cumulată a burselor este estimată la 37.000 de euro, sumă care se dorește a fi colectată în cadrul Licitației de Fapte Bune și reprezintă o investiție în tânăra generație prin pregătirea și oferirea de oportunități de anagajare. O sponsorizare individuală de 400 de euro este necesară pentru acoperirea costului unui modul de curs de programare de 6 luni.
Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, cea de 7-a organizație care completează suita ONG-urilor prezente pe platforma Artmark Live în data de 8 decembrie, își propune să strângă de fonduri în valoare de 110.000 de euro, cu ajutorul cărora să doteze Centrul de Psiho-Terapie Post-Traumă pentru militarii răniți în teatrele de operații din Afganistan și Irak, dar și pentru victimele Covid-19. „Două războaie – o singură speranță” – este proiectul asociației, pentru care se solicită pași de donație de 400 de euro, conform estimărilor costurilor lunare de tratament.
Licitația de Fapte Bune funcționează pe baza unui regim de preț cumulativ care permite ca ofertele depuse să se cumuleze. Persoanele interesate pot participa fie prin depunerea, la Palatul Cesianu-Racoviță, a unei oferte scrise, fie telefonic sau exclusive online, direct în platforma de licitație Artmark Live, pe 8 decembrie 2021, începând cu ora 19:00.