Arthur Guinness, fondatorul si creatorul berii Guinness, brand care avea sa devina o adevarata emblema a culturii irlandeze, este aniversat anual in toata lumea, pe 23 septembrie. Arthur’s Day reuneste milioane de fani ai berii irlandeze, prin actiuni speciale, bere Guinness, muzica de calitate si atmosfera incendiara.
Guinness, una dintre cele mai apreciate beri la nivel mondial, este din nou alaturi de consumatorii romani printr-o serie de petreceri organizate in puburile din toata tara.
Astfel, in perioada 17 Septembrie – 9 Octombrie, Guinness isi intampina fanii cu concerte, bere de calitate si concursuri, in locatiile partenere din principalele orase din tara. Amatorii de bere irlandeza din orasele Timisoara, Oradea, Bucuresti, Iasi, Brasov, Braila, Sibiu, Targu Mures, Alba Iulia, Cluj Napoca si Baia Mare vor avea parte de concerte speciale, oferte si premii din partea Guinness.
De asemenea, in alte locatii partenere Guinness din 10 orase vor avea loc concursuri, iar amatorii de bere Guinness vor beneficia de oferte speciale.
In Bucuresti, Arthur’s Day va fi celebrata pe 23 Septembrie in Mojo Music Pub, unde va concerta trupa Vertigo si in St.Patrick Irish pub, cu un recital sustinut de trupa Shannon, care va reveni pe scena din Dirty Harry’s vineri, 24 Septembrie. Petrecerile din capitala se vor incheia pe 9 Octombrie, la Oscar Irish Pub, cu trupa Shannon, bere Guinness, oferte speciale si concursuri cu premii.
In anul 1752, Arthur Guinness a mostenit prin testament de la bunicul sau, suma de 10 lire sterline. Arthur a folosit aceasta resursa, iar 4 ani mai tarziu, la varsta de 31 de ani, producea bere in orasul natal Leixlip, situat la 17 km de Dublin. In 1759, Arthur Guinness a luat decizia cruciala de a incepe o afacere in Dublin, lasandu-si fratele mai mic resaponsabil cu beraria din Leixlip.
Astfel incepe istoria de succes a Guinness incepe in 1759, cand Arthur Guinness semneaza contractul prin intermediul caruia concesioneaza, pe o perioada de 9.000 de ani, fabrica St. James’s Gate din Dublin care in acel moment era parasita. Astfel, cu o chirie de numai 45 de lire pe an, incepe drumul spre succes al berii Guinness. In 1869 este consemnat primul export al berii Guinness, in Anglia. In anul 1996 berea Guinness ajunge si in Romania, fiind importata de catre compania URBB.
Guinness este o bere unica, de inalta calitate, cu o personalitate puternica. Se diferentiaza de celelalte beri prin aroma distincta de hamei prajit si este unul dintre cele mai cunoscute branduri de bere, fiind vanduta peste tot in lume. Cu o concentratie de alcool de 4,3%, face parte din segmentul de piata al berilor premium de import. In prezent, berea Guinness este savurata in peste 150 de tari, consumul zilnic ridicandu-se la 10 milioane de pahare.
Valorile Guinness sunt: respect, putere si caldura. Prima fabrica de bere Guinness a fost facuta de Arthur Guinness, in Dublin, in 1759. In momentul de fata, berea Guinness este produsa in 50 de tari si vanduta in mai mult de 150.
URBB, compania in portofoliul careia se afla berea Guinness in Romania, este unul dintre cei mai mari producatori de bauturi de pe piata locala, fiind prezent atat pe piata berii, cat si pe cea a bauturilor racoritoare. Portofoliul companiei cuprinde exclusiv marci premium internationale: Tuborg, Holsten, Carlsberg, Skol, Guinness, Kilkenny, Orangina si Granini. In 2010 compania a intrat si pe piata apelor minerale, prin lansarea apei Bilbor, disponibila in varianta carbogazoasa si plata.