Cum sa te bucuri de viata
Anselm Grun
Editura ALL
O viata fericita este o viata echilibrata, una in care masura este in toate. Dar cum sa ajungi la aceasta masura? Este posibil sa fie imbinate asteptarile pe care le au toti cei din jurul nostru? Este posibil sa fie imbinate cu succes partea profesionala si cea personala? Cum stim cand am trecut intr-o alta zona – cea a excesului? Si care sunt implicatiile excesului?
Anselm Grun ne arata cum vorbele unui cleric pot deveni ghid si sunt, in fapt, cheia unei vieti fericite pentru oricine. Chiar daca exista cateva trimiteri la scrieri familiare clericului si specifice sfintilor sau unor parinti cunoscuti, cartea nu abunda in asemenea citate si nici nu pune in esenta accentul pe ele. Sunt oferite multe exemple concrete, din viata de zi cu zi a unor oameni, care sa ajute orice cititor sa inteleaga cum poate ajunge la aceasta masura in toate.
„Dreapta masura inseamna pentru mine un echilibru intre poli diferiti care ne alcatuiesc viata” (p. 11)
„Risipa si zgarcenia nu sunt virtuti, ci vicii. Iar aceste vicii sunt foarte periculoase pentru noi. (…) Motivul risipei si al zgarceniei este lacomia, dorinta de a avea tot mai mult.” (pp. 12-13)
Negarea de sine si supraaprecierea de sine sunt alte elemente la care oricine trebuie sa fie atent. Indiferent care extrema ar fi cea in care se gaseste o persoana, rezultatele nu sunt deloc bune pentru acel individ, viata nu ii este deloc placuta, confortabila.
La fel, trebuie mereu sa avem grija la echilibrul intre grija de sine si grija de ceilalti. „Avem nevoie intotdeauna de un echilibru stabil intre a da si a lua.” (p. 23)
„Atunci cand traim peste masura noastra, sufletul reactioneaza cu nemultumire, sau chiar impotrivindu-se.” (p. 24) Aceasta inseamna ca nu ne mai simtim bine facand ceea ce facem, ca suntem extenuati si tristi. Trebuie sa fim atenti si la asteptarile noastre de la ceilalti, dar si la modul in care impacam asteptarile celorlalti de la noi. Orice asteptare pe care o facem pentru cineva presupune o alta asteptare, a altcuiva, lasata in asteptare. Si dorinta de a place tuturor in esenta nu duce nicaieri.
Dupa ce sunt prezentate toate elementele care trebuie imbinate, pentru care echilibrate, pentru care este necesar sa se gaseasca masura potrivita, sunt oferite si indicatii cu privire la modul in care se poate face acest lucru.
„Pentru a descoperi ceea ce este esential avem nevoie de discretio, de darul de a separa ceea ce este cu adevarat important de ceea ce stim sigur ca putem da deoparte.” (p. 91)
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}