Peste 80 de tineri din 22 de țări, printre care se numără Anglia, Franța, Germania, Turcia, India, Finlanda, Croația, Bosnia, Ungaria, Grecia, Georgia, Italia s-au înscris pentru ediția a XI a a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop, care se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei și va avea loc anul acesta între 23 august și 24 septembrie, în Șurdești, Maramureș.
Cei 12 participanți selectați pentru ediția de anul acesta a Aristoteles Workshop, provin din Romania, Bosnia, Italia, Finlanda, Anglia si Germania și au fost selectați de Cristina Hoffman si Dan Nutu.
Ei vor fi grupaţi în patru echipe mixte a câte trei studenți – un regizor, un operator și un monteur – și vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, de la găsirea subiectului, la filmare și post-producție. Echipa câștigătoare va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat în ultimii patru ani de către firma Farmexim.
Mai jos, lista de participanți a ediției a unsprezecea de Aristoteles Workshop:
Regizori
Alexandru Badea (România)
Dragoș Hanciu (România)
Sakari Suuronen (Finlanda)
Liliana Constantin (Anglia)
Directori de imagine
Ivan Koroman (Bosnia)
Piero di Silverio (Italia)
Ileana Szasz (România)
Diana Rusu (România, Anglia)
Editori
Delia Oniga (România)
Ruxandra Pintilie (România)
Maria Bălănean (România, Germania)
Maria Cracana (România)
Experții și tutorii care îi vor îndruma pe studenții ediției de anul acesta vor fi Thierry Garrel, Nino Kirtadze, Tania Rakhmanova si John Appel.
Thierry Garrel
Thierry Garrel avea 20 de ani când a început să lucreze pentru Departamentul de Cercetare al televiziunii franceze ORFT. Timp de 40 de ani a lucrat pentru televiziunea de stat și a militat pentru mai multă creativitate și diversitate în interiorul filmului documentar.
Ca director al departamentului de film documentar al ARTE Franța (1987-2008) Thierry Garrel și-a făcut o misiune din a descoperi și găzdui noi talente, lucrând în același timp cu nume renumite din lumea filmului documentar (de la Chris Marker la Agnes Varda, Johan van der Keuken, Frederick Wiseman și Alain Cavalie, precum și Chantal Akerman, Rithy Panh, Amos Gitai sau Nicolas Philibert).
Decorat ca și Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, Thierry Garrel a fost și subiect al unei expoziției omagiu «Juste une Image – 88 programmes for creative television» organizată la galeria Jeu de Paume din Paris, în anul 2000.
Astăzi, trăiește între Paris și Vancouver, unde în 2015 și 2016 a fost invitat să cureze secțiunea de film francez a Festivalul Internațional de Film Documentar DOXA. În rest, Thierry Garrel face “voluntariat în consultanță pentru proiecte convingătoare de film documentar“ și ține workshopuri prin toată lumea.
Nino Kirtadze
Nino Kirtadze a fost consultant al Preşedintelui Republicii Georgia şi jurnalist de război în Cecenia şi în alte conficte armate din Armenia, Azerbaijean şi Georgia. Primul ei film documentar, Les Trois Vies d’Edouard Chevardnadze/The Three Lives of Eduard Shevardnadze, a fost proiectat la Festivalurile internaţionale de la Toronto şi Cannes. În 2005, alt documentar al său, The Pipeline Next Door, a primit premiul pentru “Cel mai bun film documentar” din partea Academiei Europene de Film. Iar în 2008 ea a primit premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film Sundance, pentru documentarul Durakovo – village of fools.
Chiar de la debutul său cinematografic, Nino Kirtadze a stabilit cu fermitate o intensitate vizuală, structuri narative puternice şi abordări metaforice. Camera ei reuşeşte să jongleze înainte şi înapoi, între natural şi supranatural. Printre documentarele sale de lungmetraj, care au câştigat prestigioase premii internaţionale, se numără şi popularul documentar german Chechen Lullaby (2002, Premiul de Aur Adolf Grimme).
Tania Rakhmanova
A realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international), Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord (1990, cu Pierre Richard), coproducție Rusia-Franța 2012, Rroms, le premier peuple européen (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la Premiul Europa, Oligarques art et argent (2010, realizat pentru France 5 și selectat la Montréal), François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens (1995, pentru BBC), Yougoslavie, Suicide d’Une Nation Européenne (1990, BBC).
Dintre proiectele recente ale Taniei amintim Wide Angle (2002-2008), o serie de documentare pentru tv în care a fost producătorul a două episoade: Iraqi Exodus şi Greetings from Grozny. În 2012, Tania a fost producătorul lungmetrajului Shoes, o dramă, povestea unei perechi de pantofi care au pornit de pe raftul unui magazin şi au ajuns până la Auschwitz.
John Appel
Lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent a lucrat la peste 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare. John Appel este din 2000 lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale. Este commissioning editor pentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc.
În 1999, a câştigat Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes/ She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său, The Last Victory (2004), a fost nominalizat la “Cel mai bun film documentar european al anului 2004” şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru la “Cel mai bun film documentar olandez”, The Player, nominalizat şi ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.
Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga Europă, cu experienţă în domeniul regie, imagine și montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști. Grupaţi în patru echipe a câte trei participanți internaționali – un regizor, un operator și un monteur – ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute. Evaluarea proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali la sfârșitul workshopului.
De la prima ediție Aristoteles Workshop, în 2006, și până astăzi, peste 130 de participanți au produs 36 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chisinau, Varsovia etc.
Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei.
Compania Farmexim, care acordă un premiu în valoare de 2000 de euro pentru echipa câștigătoare, este pentru al patrulea an alături de Aristoteles Workshop, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).
Atât tutorii, experții, invitații de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier este pentru studenții care beneficiaza, un model unic in lumea atelierelor de film documentar.
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop – official site