· Noile încălzitoare asigură cu până la 16% mai multă apă caldă grație tehnologiei revoluționare WaterPlus;
· Gama include primul boiler electric cu pompă de căldură Lydos Hybrid WiFi;
· Vânzările de boilere electrice la nivel național au urcat la circa 230.000 de bucăți în 2018, în creștere cu aproape 3% față de anul precedent.
Ariston Thermo România, liderul pieței locale de boilere electrice și centrale termice, a lansat gama de încălzitoare de apă electrice Lydos, care îmbină tehnologia inovatoare cu soluțiile de conectivitate inteligentă pentru a garanta un confort sporit și un consum redus de energie.
Noua gamă este formată din cinci modele: Lydos R, Lydos Eco, Lydos Plus, Lydos WiFi și boilerul electric cu pompă de căldură Lydos Hybrid WiFi.
Ariston aduce în premieră pe piața locală boilerul electric cu tehnologie hibridă, Lydos Hybrid WiFi. Modelul este încadrat în clasa energetică A grație funcțiilor integrate i-Memory și Green Mode, care permit o economie de energie de până la 50% în comparație cu un produs din clasa energetică B. Când funcția Green Mode este activată, boilerul funcționează numai ca pompă de caldură: aerul din încăpere fiind folosit la încălzirea apei din rezervor. Software-ul i-Memory învață obiceiurile de consum și alege cea mai convenabilă opțiune dintre energia electrică și energia regenerabilă a pompei de căldură, în funcție de necesarul de apă caldă. Boilerul oferă conectare integrată la WiFi și la aplicația Aqua Ariston Net.
„Un atribut important al noii generații de echipamente de producere a apei calde menajere este eficiența energetică. La nivel european, aproximativ 15% din consumul anual de curent electric al unei familii este generat de boilerele electrice*. Acest procent poate fi redus la jumătate grație tehnologiei inovatoare care a fost integrată în boilerul Lydos Hybrid WiFi,” spune Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.
De asemenea, noile încălzitoare asigură cu până la 16% mai multă apă caldă grație tehnologiei WaterPlus care menține apa rece în partea inferioară a rezervorului, reducând astfel amestecarea acesteia cu apa caldă acumulată. Grație funcției Eco Evo, noile boilere memorează obiceiurile zilnice, pentru a furniza apă caldă doar atunci când consumatorul are nevoie. În plus, funcțiile T-MAX și „Duș Pregătit” oferă utilizatorului posibilitatea de a beneficia mai rapid de cantitatea de apă caldă necesară pentru primul duș, precum și de a vizualiza pe ecran numărul de dușuri disponibile. Boilerele Lydos își mențin performanțele în timp grație tehnologiei Titanshield. Mai exact, suprafața interioară a încălzitoarelor este prevăzută cu o dublă protecție împotriva coroziunii datorită proprietăților naturale ale titanului.
Aplicația Aqua Ariston Net, disponibilă pe Google Play și App Store, permite conectarea la modelele Lydos Hybrid WiFi și Lydos WiFi de la distanță, oferind informații actualizate despre temperatura apei, rapoarte despre consumul energetic, dar și posibilitatea de programare săptămânală pentru a avea apă caldă pregătită în momentele optime.
Boilerele Lydos sunt construite în trei variante, cu volume de 50 de litri, 80 de litri și 100 de litri, produsele oferind garanție de până la șapte ani.
Piața de boilere electrice, creștere stabilă
La nivel național, vânzările de boilere electrice au urcat la circa 230.000 de bucăți în 2018, în creștere cu aproape 3% față de anul precedent, potrivit datelor Ariston. Mare parte din achizițiile de boilere electrice provin din mediul rural și orașele mici, unde nu există conexiune la gaze sau la sistemul centralizat de încălzire şi furnizare de apă caldă menajeră.
Potrivit statisticilor Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește accesul populației la apa curentă în propria locuință. Mai exact, peste 25% din populația României locuiește într-o gospodărie care nu dispune de baie, duș sau toaletă cu apă curentă, față de o medie de 2% la nivelul Uniunii.
De asemenea, în Uniunea Europeană, consumatorii au dreptul ca locuințele să fie racordate la rețeaua locală de distribuție a energiei electrice. Acest drept nu este însă valabil și pentru gazele naturale. Astfel că în România rețeaua de distribuție a gazelor naturale nu este foarte extinsă și înregistrează doar circa 3,7 milioane de consumatori casnici, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Spre comparație, numărul total de locuințe se ridică la circa 9 milioane.
„Accesul limitat la serviciile de bază, precum canalizarea și apa curentă, are un impact negativ asupra calității vieții. De cele mai multe ori achiziția unui boiler este o investiție pentru un trai mai bun. Pentru multe gospodării din mediul rural și zonele izolate, boilerele reprezintă principalul furnizor de confort”, a continuat Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.
Există cumpărători și din mediul urban care utilizează un boiler electric din motive de confort, având în vedere că pe parcursul verii există perioada de revizie tehnică când furnizarea de apă caldă este sistată.
Regiunile geografice în care sunt înregistrate cele mai mari vânzări de boilere sunt Banat, Crișana și Maramureș, cea mai folosită capacitate fiind cea de 80 de litri, potrivit datelor Ariston Thermo România.
* Statistica detaliată Eurostat privind consumul de energie este disponibilă la: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Final_energy_consumption_in_the_residential_sector_by_use,_EU-28,_2017_.png.