ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES a fost prezentată, vineri, 2 decembrie, în cadrul recepției organizate de Ambasada României la Washington, cu ocazia Zilei Naționale a României, la University Club of Washington DC.
Imaginile expuse ilustrează cele mai importante momente din relațiile româno-americane, precum și viața cultural-artistică, socială, sportivă și politică a țării. La Washington, DC, a fost expusă și o selecție a celor mai bune fotografii ale anilor 2015 și 2016.
La recepție au fost prezenți congresmanii republicani Jason Chaffetz și Robert Aderholt, Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea şi conformitatea armamentelor, Hans G. Klemm, ambasadorul SUA în România, precum și reprezentanți ai mediilor academic, economic și diplomatic.
În deschiderea evenimentului, George Maior, ambasadorul României la Washington, a vorbit despre importanța parteneriatului strategic dintre cele două state. „[…] datorită parteneriatului nostru strategic România celebrează astăzi democraţia, toleranţa, respectul faţă de vecini şi moştenirea noastră diversă care constituie reperele noastre morale. Datorită acestui parteneriat prosperitatea a devenit un obiectiv realizabil pentru comunitățile noastre”, a afirmat Maior.
La rândul său, congresmanul Jason Chaffetz, preşedintele Comitetului pentru Control şi Reformă Guvernamentală, a amintit despre recenta sa vizită în Romania și a subliniat frumusețea țării noastre. „Înveți repede despre frumusețea unei națuni, legăturile economice puternice, legăturile militare și prietenia pe care o avem între cele două națiuni”, a spus Jason Chaffetz.
Congresmanul republican Robert Aderholt, membru în Grupul de prieteni ai României din Congresul SUA şi în Comitetul pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), și-a exprimat convingerea că relațiile bilaterale sub noua administrație Trump vor rămâne la fel de puternice: „Cred că președintele Trump, vicepreședintele Pence vor urma același curs, al unei relații bilaterale puternice cu România. De fapt, sunt convins că vom avea o relație poate chiar mai puternică.”
De asemenea, Frank Rose, asistent al secretarului de stat pentru controlul, verificarea şi conformitatea armamentelor, a evocat importanța colaborării dintre Statele Unite și România în domeniul apărării și rolul cheie pe care îl are sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu. „Astăzi, alianța NATO se confruntă cu provocări noi. Printre aceste provocări se află amenințarea cu rachete balistice. Ceea ce vreau să spun este că Statele Unite au lucrat îndeaproape cu România pentru a face față acestei noi provocări.”
Nu în ultimul rând, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a subliniat actualitatea idealurilor rezoluției de la Alba Iulia, din 1918, idealuri care se regăsesc la baza Parteneriatului Strategic dintre două țări. „Cu două luni în urmă, cele două guverne s-au reunit la nivel înalt pentru o evaluare anuală a Parteneriatului Strategic, și am concluzionat că nu a fost niciodată mai puternic, nu a fost niciodată mai extins, nu a fost niciodată mai productiv. În mare parte, aceasta se datorează investiției României în parteneriat, investiției sale în securitate internațională, atât în Europa de Sud-Est, cât și pe câmpurile de luptă departe de România”, a declarat Klemm.