La ediția de anul acesta a Festivalul Internațional de Film Timishort juriul Competiției Internaționale este format din Jacky Goldberg, Cosmina Stratan și Nuno Galopim, în timp ce Juriul Competiției Naționale și a Videorama este format din Adnan Popovic, Vlad Niculescu și Branka Pavlovic.
Jacky Goldberg este un critic, producător și regizor de film francez. Timp de cinci ani el a avut o rubrică dedicată în special cinema-ului american în săptămânalul francez “Les Inrockuptibles”. De asemenea, a înființat un club de film la Paris, numit “Thursday Night Live”. A regizat patru filme selectate la Cannes și Locarno și a produs, de asemenea, și filme documentare.
Cosmina Stratan a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Bucureşti, secţia actorie, clasa prof. Florin Zamfirescu, și urmează Masteratul Arta Actorului – Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Bucureşti, clasa prof. dr. Gelu Colceag. Ea a participat la o serie de festivaluri de teatru și film naționale și internaționale. Anul trecut a primit premiul de interpretare pentru cea mai bună actriță în rol principal la Festivalul de Film de la Cannes pentru interpretarea personajului Voichița din filmul “După dealuri”, în regia Cristian Mungiu.
Nuno Galopim este jurnalist și critic de muzică. Și-a început cariera la sfârșitul anilor 1980. A fost editor pentru mai multe suplimente culturale și este editorul pentru arte al ‘Diario de Noticias’, un cotidian de referință portughez. În anii 1990, a fost corespondentul revistei Billboard în Portugalia, precum și consultant muzical. De-a lungul timpulului a publicat cărți pe teme muzicale. Nuno are și un blog de muzică și film //sound–vision.blogspot.pt.
Adnan Popović studiază la Academia de Arte Frumoase din Viena, clasa de Artă conceptuală. A realizat câteva filme de animaţie narative, iar creaţiile sale actuale se concentrează pe sinestezia artificială în filmul de animaţie. Lucrările sale au fost proiectate în cadrul a numeroase festivaluri de film din Austria (Vienna International Shots, Vienna; Diagonale, Graz) şi din străinătate (Anima Mundi, Brazilia; Seattle IFF, USA; AniFest, Cehia; Ottawa International Animation FF, Canada).
Vlad Niculescu este unul dintre cei trei fondatori ai Librăriei Engleze Anthony Frost. În anul 2007, el a hotărât împreună cu doi vechi prieteni, Nicolae Ion și Dan Nicolaescu, să deschidă librăria ce a devenit locul ideal unde pasionații pot găsi literatură, artă, non-fiction și cărți cu benzi desenate de pe tot globul pământesc. Vlad a absolvit Institutul de Construcții București, Facultatea de Instalații în 1993. A lucrat la Institutul de Studii și Proiectări Energetice București până în 1997, iar apoi la tipografia Protip unde a fost director de producție până în 2007.
Branka Pavlovic s-a născut la Belgrad, unde a studiat film și montaj. Are, de asemenea, un master în artă la Universitatea de Artă din Berlin (UdK). Între anii 2000 și 2006 a lucrat ca editor imagine pentru postul independent de televiziune RTV B92 Belgrad, în special pe reportaje documentare care relatau despre urmările războiului din fosta Iugoslavie. A condus o serie de ateliere de artă video dedicate tinerilor din Serbia, România și Germania. Din 2010 este selecționer al Festivalului de Film Slobodna Zona din Belgrad.
Anul acesta, Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) organizează la Timișoara a cincea ediție a Festivalul Internațional de Film Timishort în perioada 25-28 aprilie 2013. Ca și la edițiile precedente, cinefilii din Timișoara vor punea viziona în premieră filme de artă şi de autor.
În Competiția Oficială se întrec un număr de până la 25 de filme de scurtmetraj (până în 30 de minute), toate recente (realizate în ultimii doi ani) şi prezentate în premieră românească la Timishort. Opt filme româneşti de scurtmetraj (până în 30 de minute), toate recente (realizate în ultimul an) şi prezentate în premieră la Timishort, se întrec în Competiţia naţională. Secţiunea competitivă Videorama își propune să dezvolte și să promoveze arta video în România, precum și filmul experimental.
Ediția a cincea a Festivalului Internațional Timishort este organizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Centrului Cultural German Timișoara, al Teatrului Național Timișoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d’Arte și Rohost.