Bucureşti, 14 noiembrie
Luni, 14 noiembrie, în intervalul orar 18:00 – 24:00, la iniţiativa Clubului Lions Bucureşti Millennium, unul dintre cele mai frumoase monumente din Capitală, Arcul de Triumf, va purta culoarea albastră, pentru a îndemna la un moment de reflecţie asupra răspândirii alarmante şi a gravităţii diabetului.
În fiecare an, la această dată se aprind lumini albastre care îmbracă clădiri şi monumente iconice din toată lumea, simbolizând speranţa luptei împotriva acestei maladii. Bucureştiul se alătură pentru al treilea an consecutiv, marilor oraşe care celebrează Ziua Mondială a Diabetului, anii trecuţi această dată fiind promovată prin iluminarea Palatului CEC, Sălii Palatului şi Ateneului Român.
Mesajul de conştientizare a impactului acestei boli, care constituie o provocare globală pentru societate, va fi transmis şi prin spotul “Lions luptă împotriva diabetului” care va apărea pe ecranele din Piaţa Presei, în 14 noiembrie, la fiecare 3 minute.
Sub umbrela manifestărilor internaţionale, se adăugă pe harta lumii alături de Bucureşti şi alte oraşe din România. În Bacău, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timişoara şi Oradea vor fi luminate în albastru clădiri reprezentative sau se vor realiza testări gratuite ale glicemiei împreună cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi cu sprijinul medicilor rezidenţi şi studenţilor la medicină şi farmacie.
Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată pe 452 de clădiri şi monumente din ţări ca Argentina, Canada, Egipt, Franţa, Germania, India, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Pakistan, Qatar, Rusia, Venezuela etc.
Ziua de naştere a lui Frederick Banting, câştigătorul premiului Nobel pentru medicină în 1923, pentru descoperirea insulinei, şi totodată Ziua Mondială a Diabetului are în acest an tema „Educaţie şi prevenţie în diabet“, care reprezintă conţinutul tematic al unei campanii demarate în 2009 şi care va fi încheiată în anul 2013. Scopul campaniei este creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la factorii de risc, simptomele dar şi prevenirea acestei maladii.
Factorii de risc cei mai importanţi ai diabetului sunt: fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, nutriţia dezechilibrată, obezitatea, stresul, iar semnele sale de debut sunt: setea exagerată, scăderea în greutate fără motiv şi slăbirea vederii.
Statisticile arată că la nivel mondial peste 246 de milioane de oameni au diabet şi se aşteaptă ca acest număr să ajungă la 380 de milioane în următorii 20 de ani. La nivel mondial, procentul de cazuri de diabet de gradul 2 la copii s-ar putea să crească până la 50% în următorii 15 ani. În România, anul trecut erau înregistraţi 564.896 de bolnavi de diabet, iar anual sunt depistate cca. 80.000 de noi cazuri. Neoficial însă, medicii consideră acest număr dublu, deoarece la fiecare diabetic depistat, există cel puţin unul sau doi nediagnosticaţi.
Potrivit specialiştilor, pentru a nu ne îmbolnăvi, trebuie să adoptăm o alimentaţie optimă, echilibrată în calorii, însoţită de activitate fizică de minim 30 de minute pe zi, şapte ore de somn, fără abuz de alcool şi tutun şi cu abilitate de a lupta împotriva stresului. În acelaşi timp se recomandă testarea periodică a glicemiei.
LIONS CLUBS INTERNATIONAL – este cea mai mare organizaţie de service prin voluntariat din lume, numărând peste 1,3 milioane de membri organizaţi în 45.000 de cluburi LIONS din peste 200 de ţări.
Luni, 14 noiembrie 2011, orele 18 – 24! Arcul de Triumf. Vă aşteptăm pe toţi!