- Acordarea unui dividend de 0,8 lei per acțiune va fi supusă la vot în Adunarea Generală a Acționarilor, din 27 aprilie 2022.
- La aceeași dată, acționarii emitentului AST sunt chemați să aprobe un program de răscumpărare a cel mult 100.000 de acțiuni, reprezentând 2,38% din capitalul social. O parte dintre acțiunile răscumpărate vor fi anulate, iar restul vor fi folosite în cadrul unui program de tip „Stock Options Plan”, destinat recompensării și fidelizării angajaților cheie actuali, precum și atragerii de noi specialiști de înaltă calificare.
- Administratorul unic dorește să obțină un mandat, valabil până la finele anului 2025, pentru a putea achiziționa companii în valoare de până la 15 milioane de lei.
Arctic Stream, companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor și echipamentelor de comunicații, listată la Bursa de Valori București sub simbolul AST, le propune acționarilor alocarea a 73% din profitul pe anul 2021, respectiv suma de 3,35 milioane de lei.
Pentru fiecare acțiune deținută, va fi acordat un dividend brut de 0,8 lei per acțiune deținătorilor de acțiuni AST înregistrați în Registrul acționarilor la data de 10 iunie 2022, iar plățile urmează să se facă începând cu 23 iunie.
Propunerea administratorului unic va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acționarilor, din 27 aprilie 2022. Profitul total al anului trecut s-a ridicat la 4,37 milioane de lei, iar dividendele se vor aloca după capitalizarea sumei de 1,01 milioane lei, din care 74,512 lei reprezintă rezerva legală.
La aceeași dată, se convoacă o Adunare Generală Extraordinară, în care acționarii sunt chemați să aprobe un program de răscumpărare a cel mult 100.000 de acțiuni, reprezentând 2,38% din capitalul social. În urma programului de răscumpărare, o parte dintre acțiuni vor fi anulate, ceea ce va duce la o maximizare a rezultatului per acțiune, iar o parte va fi utilizată pentru un program tip „Stock Options Plan” (SOP).
Recompensarea și fidelizarea angajaților actuali, precum și atragerea de noi specialiști de înaltă calificare în echipă sunt obiective cheie asumate de Arctic Stream în Memorandumul de listare a acțiunilor la BVB. Fondatorul și acționarul majoritar, Dragoș Diaconu, nu va fi cuprins în programul SOP.
„Am venit pe bursă pentru a stabili un parteneriat de durată cu investitorii și suntem convinși că acordarea de dividende atestă faptul că suntem o companie profitabilă, care își respectă obiectivele asumate. Pe de altă parte, în industria în care activăm nu pot fi obținute rezultate în creștere, atât la nivelul vânzărilor, cât și al profitabilității, decât prin motivarea echipei și întărirea acesteia prin specialiști de cel mai înalt nivel. În acest sens, ne propunem un program de fidelizare a angajaților, aliniat tendințelor globale, în care marile corporații din industria IT&C atrag talente din întreaga lume, oferindu-le acțiuni. Rolul meu – ca acționar majoritar – va fi acela de a asigura un echilibru între interesele acționarilor și ale angajaților, prin stabilirea și urmărirea unor obiectivelor de eficiență, menite să maximizeze valoarea companiei,” a declarat Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general, Arctic Stream.
Programul SOP al Arctic Stream este limitat la 1% din acțiunile companiei, la fiecare dată de implementare, cu posibilitatea suplimentării cu cel mult 0,5%, pentru atragerea de noi talente.
O altă decizie care va fi supusă votului acționarilor, la 28 aprilie, este mandatarea administratorului unic să poată achiziționa companii, având putere deplină de decizie în limita a 15 milioane de lei, până la finele lui 2025. Purtarea negocierilor impune necesitatea unui mandat flexibil al administratorului, care să poată duce la finalizarea rapidă a unor tranzacții, dar conducerea Arctic Stream asigură acționarii că orice decizie va avea ca obiectiv creșterea economică a companiei și va fi luată după contractarea de asistență specializată, financiar-contabilă și juridică.