- Profitul net al companiei pe primele șase luni ale acestui an a fost de 2,04 milioane de lei, comparativ cu 0,92 milioane de lei, în aceeași perioadă a anului trecut.
- Rezultatul a fost obținut pe fondul creșterii cu 133% a veniturilor semestriale, până la 27,84 milioane de lei, față de 11,92 milioane lei – în primul semestru din 2021.
- Deși criza semiconductorilor și a lanțurilor de aprovizionare mondiale, alături de creșterea inflației și întărirea dolarului american influențează activitatea companiei, Arctic Stream anticipează îndeplinirea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2022, ba chiar posibila depășire a acestuia.
Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul AST, a încheiat primul semestru al anului 2022 cu un profit net de 2,04 milioane de lei (0,41 milioane de euro), în creștere cu 121% față de profitul raportat la finele aceleiași perioade a anului trecut.
Rezultatul a fost obținut în condițiile realizării unei cifrei de afaceri de 27,84 milioane de lei (5,64 milioane de euro), ceea ce a însemnat o creștere de 133% față de cea înregistrată în S1 2021, când a atins valoarea de 11,92 milioane lei (2,42 milioane de euro).
Raportată la cifra de afaceri anuală, estimată în bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2022, (aprobat de acționarii companiei la 27 aprilie 2022), cea realizată în prima jumătate de an reprezintă 59,5% din totalul previzionat.
Totodată, profitul semestrial reprezintă 40,5% din cel estimat pentru întregul an curent, ceea ce indică faptul că Arctic Stream este „în grafic” pentru atingerea țintei de profit anual. De regulă, în sectorul IT&C, cea de-a doua jumătate a anului – atunci când se finalizează implementarea multor proiecte, iar clienții își epuizează bugetele anuale – rezultatele firmelor de profil sunt mai bune decât în primul semestru.
În primele șase luni ale acestui an, Arctic Stream a continuat implementarea proiectelor aferente contractelor semnificative semnate în 2021, finalizând o parte dintre ele. Pentru altele, se așteaptă finalizarea în S2 2022, în funcție de livrarea unor echipamente, de care depinde recepția finală din partea clienților.
În același interval, compania a semnat mai multe contracte noi, între care se remarcă un acord-cadru cu un client din sectorul public, pentru o valoare totală estimată la 34,9 milioane de euro. Suma reprezintă valoarea cantităților maxime de echipamente de comunicații pe care clientul le-ar putea achiziționa, prin contracte subsecvente, de-a lungul a 36 de luni de la semnarea acordului. Un prim astfel de contract, în valoare de 9,4 milioane de lei (1,9 milioane de euro), a fost anunțat de Arctic Stream la începutul lunii august 2022.
„Rezultatele din prima jumătate a anului ne fac încrezători că ne vom atinge obiectivele asumate în bugetul previzionat pentru 2022, ba chiar le vom depăși, ceea ce va reprezenta o reușită extraordinară, în actualul context economic dificil. Problemele din prima jumătate a anului – creșterea inflației, disfuncționalitățile din lanțurile logistice, criza semiconductorilor și climatul de incertitudine generat de războiul din Ucraina – stau în fața noastră și în semestrul al doilea. Mai mult, de câteva săptămâni încoace, resimțim și întărirea dolarului american drept o nouă sursă de presiune asupra costurilor, câtă vreme multe dintre echipamentele cu care lucrăm provin din SUA. Cu toate acestea, echipa Arctic Stream a demonstrat că poate găsi soluții pentru gestionarea fiecărei provocări și sunt convins că vom găsi modalități de a valorifica oportunitățile de creștere, care se vor multiplica, odată cu deschiderea liniilor de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și din alte fonduri europene”, consideră Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general al Arctic Stream.
În privința activităților pe piața de capital din ultima perioadă, Arctic Stream are în derulare un program de răscumpărare a până la 100.000 de acțiuni, reprezentând 2,38% din capitalul social. Programul va dura cel mult 18 luni, începând de la data aprobării de către acționari (27.04.2022). Dintre acțiunile răscumpărate, o parte vor fi anulate, ceea ce va genera o maximizare a prețului per acțiune, iar o altă parte va fi utilizată pentru un program tip „Stock Options Plan”, ce vizează recompensarea și fidelizarea angajaților actuali, dar și atragerea de noi profesioniști de înaltă calificare.