- La jumătatea acestui an, profitul net al companiei a fost de 5,83 milioane de lei, față 2,04 milioane de lei, în S1 2022.
- În același interval, veniturile companiei au ajuns la suma de 62,70 milioane de lei, comparativ cu cele 27,84 milioane de lei, realizate în aceeași perioadă din 2022.
- În prima jumătatea a anului, Arctic Stream a semnat două contracte semnificative, în valoare de 11,5 milioane de lei, respectiv 1,55 milioane USD a căror finalizare, în luna septembrie 2023, creează premisele atingerii și depășirii bugetului de venituri și cheltuieli anunțat de companie la începutul anului.
Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT și emitent listat la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul AST, a înregistrat, la finalul primelor șase luni din 2023, un profit net cu 185% mai mare decât în același semestru din 2022, odată cu realizarea de venituri totale mai ridicate cu 125% față de perioada similară a anului trecut.
Compania a înregistrat un profit net de 5,83 milioane de lei (1,17 milioane de euro), fiind de 2,8 ori mai mare decât cel din T1 2022 (2,04 milioane lei), respectiv de 6,3 ori mai mare decât cel din S1 2021 (0,92 milioane lei). În ceea ce privește profitul operațional (Earnings Before Interest and Taxes – EBIT), un indicator folosit adesea pentru a evalua capacitatea unei companii de a genera profit, creșterea este și mai substanțială: de 239%, respectiv până la 6,82 milioane de lei, față de la 2,01 milioane de lei (în S1 2022).
Profitul Arctic Stream a fost realizat în contextul creșterii cu 125% a veniturilor semestriale, care au atins suma de 62,70 milioane de lei (12,62 milioane de euro), față de 27,84 milioane de lei, realizate pe primele șase luni ale anului trecut. Comparativ cu primul semestru din 2021, anul listării la BVB a companiei, creșterea veniturilor este de peste cinci ori.
Performanțele financiare ale Arctic Stream au fost realizate în pofida creșterii totale cu 116% a cheltuielilor din exploatare, dintre care cele mai mari creșteri s-au înregistrat la cheltuielile cu mărfurile (162%) și cu personalul (101%), față de S1 2022.
De altfel, pentru a putea susține acest ritm de dezvoltare a business-ului, echipa Arctic Stream a urcat constant, în ultimii ani: de la finele S1 2022 la sfârșitul S1 2023, creșterea a fost de 33%, de la 18 la 24 de angajați permanenți, în timp ce extinderea echipei se preconizează și pentru cel de-al doilea semestru din 2023.
În prima jumătatea a anului, Arctic Stream a semnat două contracte semnificative, în valoare de 11,5 milioane de lei (cu un client din sectorul public), respectiv 1,55 milioane USD (cu un client din sectorul privat). Finalizarea acestor contracte, așteptată pentru finalul lunii septembrie 2023, creează premisele atingerii și depășirii bugetului de venituri și cheltuieli anunțat de companie la începutul anului. În plus, în ultimele două luni, a fost anunțată încheierea unor acorduri cadru în valoare totală de peste 450 milioane de RON, suma reprezentând valoarea maximă posibilă, contractele subsecvente urmând a fi încheiate în funcție de nevoile beneficiarului final.
„Traiectoria ascendentă a rezultatelor noastre, atât la nivelul veniturilor, cât și al profitului net, reflectă implementarea cu succes a strategiei noastre de dezvoltare pe piața integratorilor de soluții IT, pe care ne propunem să devenim un brand de referință. Mă bucur să constat că echipa Arctic Stream crește, de la un trimestru la altul, dar nu doar numeric, ci și calitativ: deținem expertiza care ne permite să preluăm proiecte din ce în ce mai complexe și să le ducem la îndeplinire la cel mai înalt nivel de performanță, ceea ce se vede în aprecierea clienților. Deși nu putem face abstracție de menținerea inflației și de riscul de încetinire a creșterii economice, cred că în România se manifestă un interes ridicat pentru transformarea digitală, deopotrivă în rândul clienților din sectorul public și al celor din sectorul privat. Mai mult, vor exista și oportunități de finanțare a proiectelor legate de crearea de infrastructuri IT, așadar ne așteptăm să continuăm a semna contracte cu noi clienți și să ne îmbunătățim performanțele financiare,” a declarat Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general al Arctic Stream.
Pe piața de capital, Arctic Stream are în desfășurare un program de răscumpărare a acțiunilor proprii, în limita a 100.000 de acțiuni (2.38% din capitalul social), cu termen limită octombrie 2023, dintre care răscumpărase aproape 59.000 de acțiuni până la finalul primei săptămâni a acestei luni. O parte dintre acțiunile răscumpărate fac obiectul unui program de tip „Stock Options Plan”, pentru recompensarea și motivarea angajaților actuali, precum și atragerea unor noi specialiști de înaltă calificare în echipă, iar restul acțiunilor răscumpărate vor fi anulate.
Pe 28 septembrie 2023, conducerea companiei invită acționarii să participe, fizic sau online, la cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Investitorului Arctic Stream”.