Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electronice și electrocasnice, proprietar al Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, și-a anunțat angajamentul față de obiectivele Acordului de la Paris, prin asumarea unor ținte mai ambițioase privind reducerea emisiilor de carbon – o reducere de 50,4% în toate cele trei domenii până în 2030.
Țintele inițiale ale Arçelik, în conformitate cu un scenariu „cu mult sub 2 grade Celsius”, au fost aprobate de inițiativa Science Based Targets (SBTi) în noiembrie 2020. În august 2021, Arçelik a decis să își asume însă un obiectiv mai îndrăzneț – limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius, acesta fiind în curs de revizuire de către SBTi pentru aprobarea finală.
Astfel, țintele asumate în 2020 de către grup vizau reducerea până în 2030 cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră din activitățile proprii și din energia cumpărată și consumată (emisii din Domeniul 1 și 2) și cu 15% a emisiilor din Domeniul 3 care provin din utilizarea produselor vândute, față de anul de referință 2018. Țintele de mediu revizuite în acest an presupun reducerea emisiilor absolute din Domeniul 1 și Domeniul 2, dar și a celor din Domeniul 3 provenind din utilizarea produselor vândute cu 50% până în 2030, comparativ cu anul 2018. Domeniul 3 este adesea trecut cu vederea de către companii, întrucât presupune reducerea emisiilor de carbon generate în întregul lanț valoric, inclusiv cele din extracția materiilor prime, logistică, transport, faza de utilizare a produsului, precum și sfârșitul vieții produselor.
La acesta se adaugă decizia de a atinge net zero pe întreg lanțul valoric până în 2050, ceea ce va fi în linie cu obiectivul de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale, subliniind implicarea tot mai intensă a Arçelik pentru un viitor durabil și în sprijinul Acordul de la Paris.
„Două treimi din emisiile globale provin în acest moment din țările în curs de dezvoltare, dar doar o cincime din investițiile în energie curată au loc acolo. Producători precum Arçelik și partenerii noștri din aceste țări au responsabilitatea colectivă de a fi lideri la capitolul transformare energetică. Continuăm să inovăm și să creăm modalități nu numai pentru a ne transforma produsele și serviciile, ci și fiecare locuință în care acestea sunt prezente. Arçelik se străduiește în mod constant să se implice tot mai mult pentru a susține lupta împotriva schimbărilor climatice, iar angajamentul nostru recent de a reduce cu 50,4% emisiile din Domeniile 1, 2 și 3 este unul de care suntem deosebit de mândri. Facem apel la celelalte companii să ni se alăture în această luptă și să identifice modalități prin care pot efectua schimbări și pot opri devastarea mediului”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik, care s-a alăturat recent Alliance of CEO Climate Leaders din cadrul Forumului Economic Mondial, un grup format din 70 de directori generali care și-au propus să promoveze colaborarea intersectorială pentru a accelera tranziția către o economie net zero.
Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA), acțiuni îndrăznețe sunt obligatorii pentru a atinge obiectivele globale de zero net. Prea des trecută cu vederea, eficiența energetică duce la o diminuare a emisiilor de carbon, necesitând costuri reduse, ceea ce înseamnă că trebuie să fie prioritizată.