După o absență de câțva ani, Aradul se află din nou la Avignon, printr-o inițiativă a Asociației „Thespis” din Arad, cu sprjinul financiar al noului Centru Municipal de Cultură din Arad.
Un grup de artiști din București și Arad susțin zilele acestea un spectacol la Teatrul Atelier 44 din Avignon în cadrul Festivalului Off 2015 – „Cel mai mare teatru din lume”. Cunoscuții actori Victoria Cociaș, Vlad Rădescu și Pavel Bârsan sunt protagoniștii spectacolului „Alpenstock” de Remi De Vos, dramaturg francez aflat în mare vogă la ora actuală.
Spectacolul a demarat bine de la primele reprezentații și de două zile afișează „complet”, se joacă cu sala plină. Spectacolul are ca tema intoleranța și xenofobia și are la bază unul dintre cele mai jucate texte ale dramaturgului francez.
Regia spectacolului este semnată de Erno Tapasto, pentru varianta română și a primit sprijinul benevol al regizorului Radu Dinulescu pentru varianta în limba franceză și pentru organizarea turneului.
Anul acesta sunt prezente în festival, cu peste 1400 de spectacole diferite, în afară de Franța, încă 25 de țări iar din Est putem enumera: Ucraina, Corea, Taiwan, Japonia și China.
„Atelier 44” este o sală studio, de 50 de locuri cu un spațiu de joc generos. Acest teatru primește spectacole din România încă din 2007, iar aici au mai fost reprezentate și spectacole pentru copii, tot producții arădene: „Crăiasa zăpezii” de Andersen, regia Victor-Ioan Frunză, producție a Teatrului de Marionete Arad, în 2007; „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” de Patrice Seiler, în regia lui Radu Dinulescu, producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” în 2012 etc.
Victoria Cociaș și Pavel Bârsan au mai reprezentat Aradul la Avignon în 2008 cu ocazia reluării spectacolului „Hymnus” de Georgy Schwajda, în regia lui Radu Dinulescu, spectacol care în 2007 a primit premiul presei „Coup de cœur de la presse”, acordat de ziariștii din Avignon, cea mai mare distincție a Festivalului Off. Victoria Cociaș a fost prezentă și a reprezentat cultura arădeană la Avignon și în 2004 cu spectacolul „Scrisoare de dragoste ca un supliciu chinez” de Fernando Arabal – Producție a Teatrului Nottara și a fostei Case de Cultură a Municipiului Arad; în 2005 cu „Milla” de Bernard Proust; în 2006 alături de Claudiu Bleonț, cu „Caii la fereastră” de Matei Vișniec – producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad; în 2007 tot alături de Claudiu Bleonț, cu „Hymnus” de Georgy Schwajda, producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați și a Casei de Cultură Arad.
Asociația Thespis a câștigat două proiecte de finanțare în cadrul licitației de proiecte culturale derulată în primăvara acestui an, unul pentru producția și reprezentarea spectacolului „Alpenstock”, în limba română și un al doilea proiect pentru prezentarea spectacolului, în variantă franceză, la „Festivalul Off” de la Avignon.
Turneul de la Avignon se înscrie în efortul general al instituțiilor culturale din Arad de a sprijini inițiativa Consiliului Local și a Primăriei din Arad de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.
Managerul acestui proiect este cunoscutul regizor de film Radu Gabrea. Spectacolul se află la Avignon și sub egida Institutului Cultural Român la Paris.