FameLab – primul concurs din România pentru prezentatori de ştiinţă şi-a desemnat câştigătorul
Marţi, 27 martie, a avut loc finala din România a primei ediţii internaţionale a concursului pentru prezentatori de ştiinţă – FameLab. Camelia Chira a câştigat marele premiu – o vizită la Cheltenham în Marea Britanie, la Festivalul de ştiinţă din iunie 2007 la invitaţia British Council, unde va reprezenta România alături de alţi nouă finalişti din Europa de Sud-Est. Succesul i-a fost adus de prezentarea „Agenţi inteligenţi şi modele de calcul inspirate de natură” sau cum putem prelua modele din natură pentru inteligenţa artificială.
Toţi finaliştii au fost premiaţi de către British Council şi partenerii săi. Alături de marele premiu au fost desemnate şi locurile II şi III, Sebastian Dan din Bucureşti cu tema „Eroziunea ţărmului sau este Marea Neagră un vecin bun?” şi Alina Tănase din Bucureşti cu prezentarea „Importanţa amprentei genetice în identificarea criminalistică”.
De asemenea, publicul şi-a putut vota candidatul preferat pe www.britishcouncil.ro , unde fiecare finalist a avut un miniclip pe un subiect ştiinţific captivant. Premiul publicului a revenit Simonei Mancaş, din Bucureşti, cu prezentare „Pot nevăzătorii să joace şah?”
Concursul FameLab este o iniţiativă a Festivalului de Ştiinţă din Cheltenham pentru viitori prezentatori de ştiinţă organizată pentru prima dată în afara graniţelor UK de British Council. Concursul este primul din România de acest fel şi îşi propune să descopere oameni de ştiinţă care să dorească să prezinte subiecte ştiinţifice unei audienţe largi, cum este cea atinsă de televiziune. Fiecare concurent al FameLab are exact trei minute să demonstreze unui juriu că are toate calităţile necesare unui comunicator de ştiinţă din noua generaţie, că poate încânta şi entuziasma publicul larg.
„Competitia FameLab, parte a proiectului regional Beautiful Science organizat de British Council în Europa de sud-est, susţine una dintre temele noastre strategice prioritare – Creative Europe. Ne propunem astfel să îi stimulăm pe tinerii din aceste ţări să se îndrepte către comunicarea pe teme ştiinţifice, să exploreze zone mai puţin familiare lor şi să-şi valorifice astfel un potenţial binecunoscut şi mult-apreciat în lumea largă pentru calitatea sa academica” spune Liliana Biglou, director British Council România.
Beautiful Science este o nouă iniţiativă regională British Council care uneşte domenii ca ştiinţă, educaţie şi artă, cu scopul de a inspira tinerii să ia în considerare posibilitatea unei cariere în ştiinţă şi să-i încurajeze să comunice cu publicul larg într-o manieră deschisă, clară, inspirată şi interactivă. Acest proiect este implementat de centrele British Council din nouă ţări ale Europei de Sud-Est: Austria, Adzerbaijan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, Serbia,Turcia şi România.
Prima componentă a proiectului Beautiful Science a fost concursul FameLab. Celelalte două componente sunt:
Visualise, creat de compania britanică Science Made Simple, este un spectacol vizual care combină experimentele de ştiinţă live cu grafica şi muzica pentru a crea o experienţă fără cuvinte, extraordinară a ştiinţei. Spectacolul permite oamenilor să se bucure de frumuseţea ştiinţei şi să îşi creeze propriile scenarii cu lucrurile care îi înconjoară, îi încurajează să facă descoperiri şi să exploreze pe cont propriu. Spectacolul va face un turneu in sud-estul Europei in perioada septembrie-noiembrie 2007.
O serie de dezbateri publice, un concept care a fost adaptat de British Council pentru a antrena un public mai larg în domeniul ştiinţei şi al impactului pe care îl are asupra vieţii noastre. Dezbaterile asupra temelor de ştiinţă şi aspectelor sociale vor avea loc între două echipe de cercetători, care au puncte de vedere diferite cu privire la aceeaşi tema de discutţe. Ele vor fi organizate atât în Marea Britanie, cât şi în ţările din Europa de sud-est, de Dr. Jim Al-Khalili, teoretician pe fizica nucleara si profesor la universitatea din Surrey, Catedra de fizica.
Concurul FameLab în România a avut trei etape. Cea a înscrierilor, desfăşurată între 1 – 13 februarie, a strâns peste 150 de candidaţi din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Etapa preselecţiilor a fost organizată pe 17 februarie la Iaşi, 24 februarie la Cluj-Napoca, 2 şi 3 martie la Bucureşti. Cei zece finalişti s-au putut pregăti pentru ultima etapă într-un training pentru dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, a prezenţei scenice, prezenţei în faţa camerei de televiziune sau transmisiuni tv în direct. Marea finală a avut loc pe 19 martie la Orange Concept Store şi a fost difuzată pe 27 martie în cadrul emisiunii Atom de pe TVR1.
Juriul finalei a avut în componenţa sa pe Alexandru Mironov, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Irina Păcurariu, realizator emisiuni TVR, Mihai Popa, lector la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Roxana Bojariu, şef al grupului de cercetări climatice, Administraţia Naţională de Meteorologie, Anca Ghinescu, consilier, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Departamentul de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională, Gabriel Ivan, Coordonator proiecte de educaţie, British Council.
Profilul celor patru câştigători:
Camelia Chira, marea câştigătoare, este cercetător în Cluj-Napoca, înscrisă în prezent la studii postdoctorale în domeniul Inteligenţei Artificiale la Universitatea Babeş-Bolyai, licenţiată în informatică la aceeaşi Universitate în 1998 cu o lucrare in domeniul algoritmilor genetici, a studiat 5 ani in Irlanda în cadrul unor proiecte care i-au deschis drumul în cercetare şi în lumea academică. A obţinut doctoratul cu o teza în domeniul agenţilor inteligenţi pentru medii dinamice distribuite. Este interesată de abordarea problemelor complexe semnificative pentru lumea în care trăim – dezvoltând modele şi tehnici neconvenţionale. Interesele ştiinţifice nu exclud alte pasiuni: călătoriile, pictura, interacţiunea cu oamenii, observarea naturii, muzica, lectura.
Sebastian Dan, locul II, este din Bucureşti, absolvent al Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti (2001) cu o lucrare de licenţă din domeniul sedimentologiei. In 2001 a început activitatea la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar din Bucuresti. A participat la realizarea a numeroase proiecte despre eroziunea costieră pe tot litoralul românesc. Absolvent al unui master pe profil cu o lucrare despre plajele din Sf. Gheorghe, din Delta Dunarii. Doctorand din 2003 în dublă coordonare cu Universitatea Bucuresti şi TU Delft, Olanda; teza în pregătire abordează modelarea numerică a proceselor geomorfologice de pe plajele din faţa Deltei.
Alina Tănase, locul III, din Bucureşti, este studentă a Universităţii Spiru Haret, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică şi studentă a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Secţia de Traducători, Interpreţi şi Terminologi, specializarea Germană – Engleză. A susţinut două prezentări în cadrul Simpozionului cu tema „Armonizarea legislaţiei române la legislaţia comunitară” cu temele ADN-ul în criminalistică si tehnica poligrafă în aprilie 2006.
Simona Mancaş, premiul publicului, din Bucureşti, director al unei mici firme româno-franceze de software. Experienţa în analiza afacerilor, arhitectură, proiectare, dezvoltare şi testare software este dublată de un an bursier doctorand şi asistent universitar la Auckland, Noua Zeelandă, în domeniul complexităţii algoritmilor. Master în informatică distribuită şi calcul paralel al Facultăţii Matematică-Informatică, Universitatea Vest, Timişoara, 2003 şi absolvent al aceleiaşi facultăţi, Universitatea Ovidius, Constanţa, 2002 (în doar 3 ani). Iubeşte ştiinţa calculatoarelor, matematica, muzica, dansul, teatrul, pictura, poezia, marea, drumeţiile montane, fotografia
Partenerii proiectului din România:
British Council mulţumeşte Orange pentru susţinerea concursului în România, partenerilor săi Autoritatea Naţionala de Cercetare Ştiinţifică şi Asociaţia Ad-Astra şi partenerilor media:Televiziunea Română, radio Europa FM, cotidianul Evenimentul Zilei şi ghidul Şapte Seri pentru sprijinul acordat acestui proiect.
{mosloadposition user10}