Joi, 16 august, ora 21.45, la TVR 1
TVR 1 difuzează joia aceasta Apusul aurarilor, un film premiat pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Televiziune de la Bar (Muntenegru), în octombrie 2006.
Documentarul, ale cărui scenariu şi regie sunt semnate Cristina Oancea, reprezintă o incursiune îndrăzneaţă prin cinci milenii de istorie a mineritului de aur în Munţii Apuseni şi este o premieră absolută pentru România. Este un film care şi-a propus să facă românilor cunoscut patrimoniul de care dispun, valoarea sa prezentă şi potenţialul său viitor. Alături de cei mai mari specialişti în arheologia şi patrimoniul regiunii Roşia Montana şi mai ales alături de ultimii aurari, cei care au cunoscut şi au plătit de-a lungul ultimului veac preţul aurului, echipa care a realizat documentarul dezvăluie povestea unei regiuni aparte din ţara noastră.
„A fost ideea mea să fac un film care să spună adevărul despre Roşia Montana şi trecutul ei. E un proiect la care lucrez din 2004 şi care s-a concretizat mai întâi într-un serial pe care românii din străinatate l-au văzut deja pe TVR Internaţional”, poveşte Cristina Oancea despre originile acestui film.
Documentarul în forma difuzată acum pe TVR 1 a fost filmat în Munţii Apuseni şi în toate muzeele importante din Transilvania timp de mai bine de 30 de zile.
„Lucrul cel mai important, îşi continuă Cristina Oancea povestirile, este că în film apar unii dintre ultimii aurari ai Apusenilor, care au apucat să facă această meserie grea şi periculoasă sub trei regimuri politice… cu un preţ greu de plătit”.
{mosloadposition user10}