Doi pe un balansoar
Daca mult-hulita Axa a lui Basescu n-a produs efectele scontate de unii in plan extern, anterior integrarii Romaniei cu pasaport diplomatic in Uniunea Europeana, cineva trebuia sa ridice piatra. Si cum politica noastra interna atrofiaza rapid muschii, dar ingroasa instant obrazul, e clar ca pentru un singur bolovan trebuia doi ridicatori.
S-a facut repede o licitatie pur neaosa, castigata, desigur, de doi cetateni. Doi liberali. Premierul Tariceanu si, cum i se spune oficial?, a, da, „seful diplomatiei romane”. Nu radeti, ca radeti pe istoria voastra…
Buni baieti. Cum au vazut Bruxelles-ul, cum au aplicat tactica mancatorilor de lebede. Dar nu oricum. Ci elegant, cu furculita!
Cioroianu, dupa ce a avut la gramada cu Bogdan Olteanu, colegul lui de partid, o… premonitie legata de candidatura PNL la prezidentialele din 2009 (impotriva celui care nu l-a vrut la MAE), si-a conservat subit propriul demon pentru momentul in care va da piept cu electoratul. (Ioana Tiganila)
Strategie lipsa
„Cantarea Romaniei“ la facultate
S-a mai incheiat un an scolar. De fapt, s-au terminat cursurile, pentru ca anul de invatamant continua pana la 31 august, cu sesiuni de examene, pentru absolvire, admitere, titularizare. Oferta e bogata. Este chiar supraoferta de locuri, mai ales la facultati. Socotim: in clasa a XII-a au fost, anul acesta, 195.370 de elevi (inca nu se poate sti cati au absolvit, cati vor da, cati vor lua bacalaureatul); pentru admitere, numai in cele 49 de universitati de stat civile, vor fi 55.671 de locuri platite de la buget; se adauga locurile, tot subventionate, din cele sapte universitati militare; un numar de locuri, estimat a fi triplu fata de locurile subventionate, va fi disponibil cu taxa, in universitatile de stat; universitatile particulare, acreditate sau cu specializari autorizate, sunt peste 50 si au cateva zeci de mii de locuri – rezulta ca numarul locurilor este mai mare decat al potentialilor candidati. (Florin Antonescu)
Japca sau maximizarea profitului?
CASCO, mai scump in Bucuresti decat in tara
Soferii din Capitala vor avea surpriza sa constate ca vor trebui sa scoata mai multi bani atunci cand isi cumpara o asigurare casco. Din cauza cresterii spectaculoase, cu 40%, din ultimul an, a numarului accidentelor de circulatie din Bucuresti, dar si a inmultirii numarului de masini cumparate de romani, societatile de asigurari isi iau masuri de precautie, anuntand o posibila majorare a pretului politelor casco pentru soferii bucuresteni. Parcul auto a crescut in Romania cu 10%, iar 50% din aceste masini au fost inscrise numai in capitala. (Razvan Voiculescu)
Petrom, LukOil, Alro si Energy Holding isi arata muschii
Se sparge monopolul statului pe piata energiei
Lupta pe piata energiei electrice se ascute. Petrom, LukOil, ALRO si Energy Holding sunt cei mai importanti jucatori din piata care intentioneaza sa achizitioneze sau sa construiasca noi facilitati de producere de energie electrica. Deja Petrom a atacat in forta aceasta piata, anuntand un proiect care va produce 860 MW, ce poate sa reprezinte 10% din necesarul energetic al Romaniei. Ca sa avem un termen de comparatie, primul reactor de la Cernavoda produce 700 MW.De ce sunt anuntate toate aceste proiecte in ultima perioada? Raspunsul este unul mai complex. In primul rand, cererea pe piata romaneasca de energie electrica se va suplimenta odata cu cresterea economica si cu integrarea in UE. (R. Voiculescu)
Corneliu Manescu, la un pas de a fi succesorul lui Ceausescu
Batai cu legionarii si falsificari de documente
La 26 iunie 2000 se stingea din viata, la varsta de 84 de ani, Corneliu Manescu, fost ministru al afacerilor externe (1961-1972) si primul presedinte din tarile fostului lagar comunist al celei de-a 22-a Adunari Generale a ONU. Manescu isi va incheia cariera diplomatica la 9 aprilie 1982, ca reprezentant permanent pe langa UNESCO la Paris, fiind unul dintre artizanii „Scrisorii celor 6”, iar numele sau a fost rostit in zilele evenimentelor din decembrie 1989, ca fiind cel al unui posibil inlocuitor al lui Ceausescu.
Originar din Ploiesti, l-a cunoscut in anii liceului pe bucuresteanul Miron Radu Paraschivescu, un tanar adolescent cu o constitutie firava, dar cam smolit, viitor poet si publicist, de care s-a legat printr-o trainica prietenie.
Dupa absolvirea scolii de ofiteri din Ploiesti in 1940, Corneliu Manescu, orfan de ambii parinti, a dus un trai mai mult decat modest, iar chiria gazdei era platita de un frate, plus banii pentru lemne. (Petre Dogaru, istoric)
A 15-a editie a Congresului Jurnalistic Panelen
Sarbatoare in lumea elena
La sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc cea de-a 15-a editie a Congresului Jurnalistic Panelen, eveniment la care au participat circa 400 de jurnalisti din tarile care au puncte comune cu Grecia, dar mai ales cu religia, obiceiurile, modul de viata si cultura elena, in general. Evenimentul s-a desfasurat pe insula Samothraki si a implicat participarea reprezentantilor aproape a intregii zone balcanice si a circa 25 de publicatii in care este promovata cultura elena.
Unul dintre evenimentele majore din lumea elena, Congresul Jurnalistic Panelen, congres la care participa toti reprezentantii promoterilor culturii elene, a avut loc la aproape 40 km de orasul marelui cuceritor macedonean, Alexandropoulis, capitala judetului Evros. Evenimentul de pe insula Samothraki se datoreaza relatiei de parteneriat dintre Fundatia Culturala Delta si Prefectura Evros. (Dragos Mihnea)
Bucuresti, 11.07.2007
{mosloadposition user10}