publicului larg pe suport digital
Biblioteca virtuală ”Personalităţi care au schimbat lumea” se lansează astăzi cu sprijinul UPC România
UPC România, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, lansează astăzi biblioteca virtuală ”Personalităţi care au schimbat lumea”. Unele dintre cele mai importante opere aparţinând Bibliotecii Academiei Române sunt acum disponibile pentru publicul larg, pe suport digital. Cele aproximativ 40 de lucrări pot fi ”răsfoite” la adresa www.biblacad.ro, secţiunea ”Biblioteci virtuale”, în urma unui amplu proiect de digitalizare, realizat cu sprijinul UPC România.
Colecţia virtuală include la acest moment aproximativ 40 de lucrări româneşti şi internaţionale aparţinând Bibliotecii Academiei Române, care vor putea fi consultate şi descărcate de cititori din întreaga lume. Manuscrise cu autograf, ediţii princeps ale unora dintre cele mai importante opere literare din toate timpurile, partituri muzicale şi planuri ale primelor aparate de zbor din istorie, toate acestea se află acum, în premieră, şi pe suport digital.
„Parteneriatul cu Biblioteca Academiei Române ne bucură şi ne onorează în acelaşi timp. Prin colecţia virtuală ”Personalităţi care au schimbat lumea” încercăm să deschidem un nou drum şi să oferim în premieră acces la un tezaur de o valoare inestimabilă, care prin intermediul digitalizării se lasă descoperit doar printr-un click. Prin acest proiect ne aducem mica noastră contribuţie la încercarea de a schimba lumea îmbogăţind-o şi apropiind-o mai mult de valori şi modele autohtone şi internaţionale. Vă invit pe toţi să vizitaţi biblioteca virtuală şi dacă vă place povestiţi celor din jur despre ea!”, declară Severina Pascu, CEO UPC România.
Opere marcante semnate de Victor Babeş, George Enescu, Mircea Eliade, Homer, Dante Alighieri sau Napoleon Bonaparte, atât în limba de origine, cât şi traduse în limba română, sunt acum disponibile pentru descărcare în mod gratuit. Bibilioteca virtuală se va îmbogăţi gradual, urmând ca şi alte lucrări din domeniile ştiinţei, muzicii şi artei vizuale să fie digitalizate până la sfârşitul proiectului.
„Fiind de formaţie ştiinţifică, eu mi-am dorit dintotdeauna să putem crea o variantă digitală a Bibliotecii Academiei Române. Intenţia noastră a avut de aşteptat însă aproape un deceniu până la concretizare. UPC România a venit în întâmpinarea acestei dorinţe, iar împreună putem promova valori remarcabile ale istoriei culturii scrise pe suport virtual”, afirmă Academician Florin Gheorghe Filip, Director General al Bibliotecii Academiei Române.
Proiectul a demarat în octombrie 2010, când UPC România a organizat, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, evenimentul caritabil Gala ”Personalităţi care au schimbat lumea”. Zece opere de artă remarcabile, aparţinând unora dintre cele mai mari personalităţi ale culturii mondiale (cum ar fi „Istoria Imperiului otoman” de Dimitrie Cantemir – 1876, „Albumul Vlaicu”, o ediţie rară din 1920, care conţine 23 de fotografii şi 5 facsimile integrate în text sau „L’homme qui rit” de Victor Hugo, ediţia originală din 1869) au fost licitate în cadrul galei, fondurile strânse fiind donate Bibliotecii Academiei Române şi utilizate pentru digitalizarea operelor valoroase ale instituţiei. Următorul pas a fost începerea procesului de digitalizare a lucrărilor, care a făcut posibilă lansarea primei bilioteci virtuale a Academiei Române.
„Personalități care au schimbat lumea”
1. Dante Alighieri – La Divina Commedia (Infernul, Purgatoriul, Paradisul)
– traducere în limba română de G. Coșbuc
– cea mai celebră operă a lui Dante Alighieri, și totodată una dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale, scrisă de poet între anii 1304 și 1321.
2. Victor Babeş – Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (limba franceză, 1885)
– Analele Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti (publicație serială, limba română)
– Scrisori
– publicația Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885). Este primul său tratat de bacteriologie, scris în urma experienței sale științifice în laboratorul lui Louis Pasteur.
3. Honoré de Balzac – Eugenie Grandet
– roman în limba franceză, Paris, 1911 (270 pagini)
4. Nicolae Bălcescu – Istoria Românilor sub Mihai Vodă Viteazul
– Manuscris în limba română cu autograf (1878); una dintre cele mai importante lucrări ale istoricului, publicată postum.
5. Napoleon Bonaparte – Oeuvres litteraires et ecrits militaires publie par Jean Tullard.
– 3 volume în limba franceză, publicate la Paris între 1967-1968 (aprox. 1000 pagini)
6. René Descartes – Discurs asupra metodei
– text în limba română
– Rene Descartes, cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filozof şi matematician francez. ”Discurs asupra metodei” este una dintre cele mai importante lucrări filosofice, cu care s-a înscris în patrimoniul universal.
7. Albert Einstein – Comment je vois le monde
– ediție în limba franceză, Paris, 1934
8. Mircea Eliade – Întoarcerea din rai
– Viața și apucăturile furnicilor
– Minunata călătorie a celor cinci cărăbuși în țara furnicilor roșii
– manuscrise cu autograf în limba română
– Mircea Eliade a fost filozof, istoric al religiilor și scriitor român. Este autorul a 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filozofice traduse în 18 limbi şi a circa 1200 de articole şi recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.
9. George Enescu – Opera „Oedip” (manuscrise cu autograf)
– creaţie dramatică şi muzicală, care în ultimii ani a început să se impună pe scenele teatrelor de operă din întreaga lume. O dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători mai târziu. Premiera a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 şi s-a bucurat de un succes imediat. Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet. Opera se inspiră din cele două piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle: Oedip la Colonos şi Oedip rege.
– George Enescu a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. Este considerat cel mai important muzician român.
10. William Cuthbert Faulkner – Victorie
– volum în limba română publicat la București, 1957.
– prozator american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX. Modernismul lui Faulkner se înscrie în spiritul de influenţă al lui James Joyce, ca model de artă romanescă.
11. Gustave Flaubert – Madame Bovary
– roman în limba română și în limba franceză, Paris, 1862.
– Gustave Flaubert (n.12 decembrie 1821, Rouen, Franţa – d. 8 mai 1880, Croisset) a fost un scriitor francez. Este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori occidentali. Cea mai importantă operă a sa este Madame Bovary (1857).
12. La Fontaine – Fabule
– ediție în limba franceză (1838 – 1840) și în limba română (1958)
– personalitate laureată a Premiului Nobel pentru pace 1913.
13. Anatole France – Le Jardin d’Épicure (Grădina lui Epicur)
– traducere în română și volumul original, în limba franceză.
– Anatole France este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921.
14. Galileo Galilei – Opere di Galileo Gallilei
– volum în limba italiană, publicat la Bologna, 1656.
– Galielo Galilei a fost fizician, matematician, astronom şi filosof italian care a jucat un rol important în Revoluţia Ştiinţifică. Printre realizările sale se numără îmbunătăţirea telescoapelor şi observaţiile astronomice realizate astfel, precum şi suportul pentru copernicanism.
15. Nicolae Grigorescu – 360 desene și acuarele
– Nicolae Grigorescu este fondatorul picturii moderne, simbol și inspirație pentru următoarele generații de artiști
16. Homer – Odiseea
– volum în limba română în traducerea lui George Coșbuc
– Scrisă în a doua jumătate a secolului VIII î.Hr., Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică.
17. Joseph Rudyard Kipling – Le livre de la Jungle
– volum în limba franceză, Paris, 1924.
– Kipling a fost poet şi prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907.
18. Niccolò Machiavelli – Principele
– volum în limba italiană, publicat la București, 1943
– Niccolò di Bernardo dei Machiavelli – diplomat, funcţionar public, filiosof și scriitor italian.
19. Eugene O’Neil – Din jale se întrupează Electra
– traducere în limba română, publicată în 1945.
20. Isaac Newton – Principes mathematiques de la Philosophie naturelle
– volum în limba franceză publicat la Paris în 1787.
– Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii.
21. George Orwell – Animal Farm. A fairy story.
– volum în limba engleză publicat la Londra în 1945
– George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.
– volumul „Ferma animalelor” este o satiră asupra regimului totalitarist.
22. Theodore Roosevelt, Jr. – History as Literature and other Essay.
– volum în limba engleză, publicat la Londra, 1914
– cunoscut de asemenea ca T.R. sau Teddy (publicului larg, dar niciodată celor apropiaţi sau familiei), a fost cel de-al douăzeci şi cincilea vicepreşedinte şi cel de-al douăzeci şi şaselea preşedinte al Statelor Unite ale Americii servind două mandate între anii 1901 şi 1909. A fost cel de-al 25-lea vicepreşedinte al Statelor Unite înainte de a deveni preşedinte în urma asasinării preşedintelui William McKinley. Prin depunerea jurământului de preşedinte la 42 de ani, Theodore Roosevelt a devenit (şi a rămas până în ziua de azi) cel mai tânăr preşedinte din istoria Statelor Unite. În cadrul Partidului Republican a fost un reformator, căutând să promoveze ideile conservatoare ale partidului în secolul al 20-lea.
23. Anghel Saligny – Fotografii de epocă ale diferitelor lucrări (între 1880 – 1909)
– a fost un remarcabil inginer constructor, premergător mondial al științei construcțiilor metalice și de beton armat, realizator de multiple invenții și soluții unice în proiectarea și construirea podurilor și a construcțiilor industriale, pentru fundația cheiurilor portuare și a docurilor, precum și a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.
24. William Shakespeare – Regele Lear
– traducere în română Margarita Miller-Verghi, București, 1911
– Macbeth.
– traducere în română, publicat la București, 1922
– Visul unei nopţi de vară.
– traducere în română de G. Topârceanu, publicat la Iaşi, 1921
25. Henryk Sienkiewicz – Quo Vadis (traducerea în română)
– traducere în română, Bucuresti, 1904
– Sienkiewicz a fost un romancier şi nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1905.
26. George Bernard Shaw – Nu poţi spune niciodată (You Never Can Tell)
– Berbard Shaw a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat cel mai mare dramaturg de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât şi în calitate de critic de artă şi publicist politic.
27. Rabindranath Tagore, Mama şi copilul. Poeme
– traducere în română, București, 1921
– numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 6 mai 1861, Jorosanko, Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor şi filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului şi Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913.
28. Traian Vuia – Planurile avionului Vuia
– Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraş-Severin, Austro-Ungaria; d. 3 septembrie 1950, Bucureşti, România) inventator român, pionier al aviaţiei. În 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
29. Virginia Woolf – Valurile
– traducere în română, București, 1998
– Virginia Woolf a fost o scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare şi scriitoare de poveşti, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea.