La trei ani de la cel mai recent sondaj Eurobarometru similar, este evident că, în ciuda crizei economice, preocupările cetățenilor europeni cu privire la mediu nu s-au redus. Majoritatea covârșitoare a celor 28 000 de cetățeni care au participat la sondaj, mai precis 95% dintre aceștia, au afirmat că protecția mediului este importantă pentru ei, personal, un număr mare dintre ei considerând că se poate face mai mult.
Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Faptul că protecția mediului se bucură, chiar și într-o perioadă dificilă, de un sprijin atât de puternic, pe o scară atât de largă, este un aspect pozitiv. Cetățenii sunt extrem de îngrijorați de poluarea aerului și a apei, de gestionarea substanțelor chimice și a deșeurilor și sunt de părere că noi toți trebuie să facem mai multe eforturi pentru a proteja mediul înconjurător.”
Aspecte importante:
Protecția mediului se justifică din punct de vedere economic
Marea majoritate a respondenților împărtășesc punctul de vedere conform căruia utilizarea eficientă a resurselor naturale (79%) și protecția mediului (74%) pot stimula creșterea economică. În timp ce 80% dintre respondenți consideră că economia are un impact asupra calității vieții lor, 75% dintre aceștia consideră că mediul are un impact similar, iar 77% dintre cetățenii UE intervievați sunt de părere că problemele de mediu au un impact direct asupra vieții lor de zi cu zi. Printre preocupările lor, ponderea cea mai importantă o dețin poluarea, în primul rând a aerului (56%) și a apelor (50%), generarea de deșeuri și epuizarea resurselor naturale.
Un număr din ce în ce mai mare de cetățeni (59%) consideră că, pentru evaluarea progreselor înregistrate în țara lor, criteriile sociale și de mediu ar trebui să fie la fel de importante ca și criteriile economice. În ceea ce privește cheltuielile și investițiile autorităților publice, 59% sunt de părere că autoritățile publice din țara lor ar trebui să favorizeze considerentele ecologice în locul considerentelor economice.
O responsabilitate față de mediu sporită
Comparativ cu anul 2011, un număr și mai mare de cetățeni (75%) declară că sunt gata să cumpere produse ecologice, chiar dacă acestea sunt puțin mai costisitoare. O mare parte dintre ei (93%) sunt de părere că marii poluatori ar trebui să repare daunele de mediu pe care le cauzează. Introducerea unor amenzi mai costisitoare pentru contravenienți a fost considerată a fi cea mai eficientă metodă de abordare a problemelor de mediu.
85 % dintre europeni consideră că pot juca un rol în protejarea mediului. Cei mai mulți dintre ei acționează și se comportă dintr-o perspectivă ecologică. Printre acțiunile cele mai frecvente, aceștia au menționat trei: separarea deșeurilor pentru reciclare (72%), reducerea consumului de energie (52%) și reducerea consumului de apă (37%). În timp ce tot mai mulți cetățeni consideră că sunt bine informați cu privire la mediu, în general, 39% afirmă că nu dispun de informații cu privire la impactul pe care substanțele chimice utilizate în produsele de uz cotidian îl au asupra sănătății.
O mare majoritate a cetățenilor declară că se poate face mai mult pentru protecția mediului. 77% consideră că marile companii și industria nu fac suficiente eforturi în acest sens; 70% împărtășesc aceeași opinie în ceea ce privește guvernul țării lor. 65% sunt de părere că cetățenii înșiși ar putea întreprinde mai multe acțiuni. Printre prioritățile de vârf identificate pentru cetățenii care doresc să protejeze mediul s-au numărat sortarea deșeurilor astfel încât să poată fi reciclate (54%), reducerea consumului de energie în gospodării (39%) și utilizarea mijloacelor de transport în comun (39%).
Sprijin pentru acțiunile UE
77% dintre cetățenii UE sunt de acord că legislația de mediu europeană este necesară pentru protecția mediului în țara lor și șase din zece consideră că deciziile privind mediul ar trebui să fie luate în comun, în cadrul UE. 79% consideră, de asemenea, că UE ar trebui să fie în măsură să verifice dacă legislația în domeniul mediului este aplicată corect în țara lor. 84% doresc să se aloce mai multe fonduri UE pentru sprijinirea activităților ecologice. În plus, majoritatea cetățenilor (56%) doresc ca UE să depună mai multe eforturi în ceea ce privește protecția mediului.
Context
Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind mediul a fost efectuat la trei ani de la publicarea raportului anterior pe această temă. Acesta a fost realizat în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 26 aprilie – 11 mai 2014, cu scopul de a evalua percepțiile, atitudinile și practicile cetățenilor UE în ceea ce privește mediul. Au fost intervievați, în numele Direcției Generale Mediu, în mod direct și în limba lor maternă, 27 998 de respondenți aparținând unor grupuri sociale și demografice diferite.
Pagini Utile
-
Detaliile privind sondajul Eurobarometru pot fi consultate la adresa:
//ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm