Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul financiar oferit de People In Need, Cehia demarează programul Bine360- Suntem bine, facem bine pentru a susține dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a sprijini refugiați. Bine360 este coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat local prin Fundațiile Comunitare din București, Iași, Brașov, Timișoara și Oradea.
Programul Bine360 este menit să răspundă nevoilor ONG-urilor care vin în ajutorul refugiaților, în special al celor din Ucraina. Prin intermediul acestuia, cele cinci Fundații Comunitare din București, Iași, Brașov, Timișoara și Oradea vor contribui la dezvoltarea a cel puțin trei organizații din fiecare oraș.
Programul va acomoda minim 15 și maxim 20 de organizații. Timp de 12 luni, ONG-urile selectate vor beneficia de suport organizatoric, psiho-emoțional și financiar pentru a se dezvolta în echipe puternice, reziliente și capabile să susțină refugiații pe termen lung.
Ce presupune programul Bine360 – Suntem bine, facem bine?
- Creșterea capacității organizaționale a ONG-urilor
ONG-urile care vor fi selectate vor avea parte de traininguri, workshop-uri, sesiuni de mentorat,stabilite în funcție de nevoile fiecărei organizații. La finalul programului va fi realizat un plan de învățare și dezvoltare, în timp ce beneficiarii vor avea parte de resurse pentru punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite. - Acordarea de suport financiar pentru organizațiile selectate în program
Organizațiile vor beneficia de un prim grant de 6.000 Euro pentru nevoile imediate, care poate fi folosit pentru dezvoltarea organizației sau pentru continuarea unor proiecte aflate deja în derulare. Ulterior, un al doilea grant în valoare de până la 12.000 Euro va fi acordat pentru proiecte noi sau existente ale fiecărui ONG care sprijină refugiații, în special pe cei din Ucraina. Proiectele vor fi implementate, cel târziu, până la 31 iulie 2023. - Acordarea de suport psiho-emoțional pentru echipele ONG-urilor
Programul Bine360 pune accentul pe dezvoltarea organizațiilor și din punct de vedere psiho-emoțional. Astfel, ONG-urile selectate vor beneficia de suport avizat în urma unei analize a nevoilor, pentru a menține starea de bine la nivel individual și de echipă. Membri organizațiilor vor beneficia de ședințe de coaching și psihoterapie de echipă și individuale. - Dezvoltarea unei comunități de practică, împreună cu organizații cu misiune similară din județele Brașov, Iași, Bihor, Timiș, București/Ilfov.
Organizațiile selectate, împreună cu Fundațiile Comunitare implicate vor dezvolta o comunitate de practică, suport și învățare. Dacă din această comunitate se va creiona un proiect comun, acesta poate fi susținut printr-un grant total în valoare de 20.000 Euro.
Pentru cine este programul Bine360?
Programul se adresează ONG-urilor din București/Ilfov, Iași, Brașov, Timiș și Bihor care sprijină refugiații, în mod special cei veniți din Ucraina, și care vor să vină în continuare în ajutorul acestora. Pot aplica pentru a fi selectate în program acele organizații neguvernamentale care desfășoară, de cel puțin 3 luni, activități/servicii pentru refugiați, în special ucraineni și care își vor continua activitățile în acest sens pentru cel puțin încă un an.
ONG-urile pot aplica pentru programul Bine360 – Suntem bine, facem bine în perioada 6-25 octombrie 2022
Toate informațiile despre program, lista criteriilor de eligibilitate, formularul de înscriere, precum și criteriile de selecție pot fi consultate pe paginile fundațiilor comunitare:
Fundația Comunitară Brașov: https://fundatiacomunitarabrasov.ro/
Fundația Comunitară București: https://fundatiacomunitarabucuresti.ro/proiect/programul-bine360/
Fundația Comunitară Iași: https://www.fundatiacomunitaraiasi.ro/programe/bine360
Fundația Comunitară Oradea: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/bine-360/
Fundația Comunitară Timișoara: https://www.fundatiacomunitaratimisoara.ro/bine360/.