Tratează reumatismul, bolile respiratorii, detoxifică organismul și face pielea mai frumoasă. Despre ce minune este vorba? Apa termală – o comoară pentru piele, pe care trebuie să o descoperim și să învățăm să o includem în viața noastră.
Apa termală este apa caldă bogată în oligoelemente care curge la suprafață prin crăpăturile din roci și pământ. Un bun prețios care ajută la reducerea durerilor articulare, tratează diverse boli respiratorii, ajută la curățarea intestinului și ficatului, permite organismului nostru să funcționeze mai bine și crește sistemul imunitar… și nu doar atât! Scufundarea sau consumul de apă termală aduce beneficii frumuseții pielii și are, de asemenea, efecte relaxante asupra minții și psihicului.
Utilizarea apelor termale atât în uz extern, cât și intern este un adevărat panaceu pentru multe patologii și pentru frumusețea pielii și este cunoscută din cele mai vechi timpuri.
Studiile științifice – desfășurate de-a lungul anilor – au confirmat numeroasele beneficii ale spa-urilor care sunt acum aprobate de Organizația Mondială a Sănătății ca tratamente utile în cazul bolilor respiratorii, dar și pentru acțiunea lor antiinflamatoare.
Oligoelementele apei termale
Beneficiile pielii de pe urma apei termale sunt multe și toate legate de proprietățile ingredientelor sale: oligoelementele pe care le conține. Să vedem câteva dintre ele:
- calciu: protejează, hidratează, purifică pielea – posibil tratament împotriva dermatitei;
- magneziu: regenerează pielea și accelerează procesul de vindecare;
- mangan: proprietăți antioxidante care stimulează regenerarea celulară;
- siliciu: tonifică pielea și are efect anti-îmbătrânire;
- potasiu: hidratează profund pielea;
- cupru: ameliorează procesele inflamatorii;
- zinc: calmează pielea iritată și accelerează reînnoirea celulară.
Apele termale sulfuroase sunt benefice (și) pentru piele
Da, „apa termală este foarte benefică pentru pielea organismului! Aceasta se dovedește a fi un aliat prețios pentru bunăstarea pielii, efectul său remineralizant fiind de fapt funcțional pentru toate tipurile de piele. Acestea exercită acțiuni antiinflamatorii și reparatoare excelente pentru contracararea acneei, eczemelor și imperfecțiunilor, precum și antiseptice și de curățare. În plus, acestea sunt anti-edem și vasoactive, deci eficiente în contracararea retenției de apă, evitând formarea inesteticii celulite. Totodată, apele termale sulfuroase au efect keratolitic, ajutând la eliminarea scuamelor și tratarea afecțiunilor precum psoriazisul, eczemele și dermatitele.”, explică dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.
Printre acțiunile apei termale cele mai cunoscute și testate științific se numără:
- Hidratare și oxigenare: Apa termală ajută la menținerea pielii hidratate și oxigenate, îmbunătățindu-i elasticitatea și tonusul;
- Proprietăți calmante și antiinflamatorii: Apa termală este deosebit de utilă pentru calmarea pielii iritate și reducerea inflamației, datorită mineralelor precum magneziul și zincul.
- Regenerarea celulară: Stimulează regenerarea celulelor pielii – marcate de agenți externi și timp – promovând o piele mai sănătoasă și mai strălucitoare;
- Detoxifiere: Scufundarea în apă termală fierbinte favorizează transpirația, ajutând la eliminarea toxinelor și a impurităților de pe piele;
- Efect anti-îmbătrânire: Mineralele precum siliciul și manganul au proprietăți antioxidante care ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii.
Apa termală și crenoterapia externă
„Crenoterapia externă se face prin scufundare, de exemplu în ape termale fierbinți, pentru ședințe de aproximativ 15 minute. Aceasta este urmată de o fază de repaus de încă 15 minute, numită reacție. Această fază este adesea afectată de transpirația abundentă care permite eliminarea apei, a deșeurilor și toxinelor prezente în corpul nostru, desfășurând astfel o acțiune de detoxifiere.”, punctează balneologul.
Apa termală asupra corpului acționează prin:
- temperatura ridicată a apei care provoacă vasodilatarea pielii și îmbunătățește circulația sângelui muscular, desfășurând în același timp o acțiune analgezică;
- compoziția chimică a apei care provoacă stimuli hormonali și biochimici specifici pentru bunăstarea pielii, arterelor și venelor. Acest lucru promovează rezolvarea inflamației cronice și a bolilor de piele.
Fiind bogată în oligoelemente și săruri minerale, apa termală este un remediu excelent pentru frumusețea pielii uscate, normale, grase sau patologice. De exemplu, pentru tratarea formelor cronice de dermatită atopică și dermatită seboreică, se recomandă apele sulfuroase. De asemenea, benefice pentru psoriazis și diverse eczeme.
Cum poți beneficia de apa termală prin tratamente spa?
În stațiunea Băile Herculane, pe lângă scufundările în piscinele termale, în cadrul bazei de tratament Herculum Spa poți beneficia de o sesiune de tratament în care corpul plutește în apa terapeutică caldă, în timp ce un fizioterapeut efectuează tehnici de deblocare care implică tehnici de întindere, rotație și relaxare profundă, concentrate pe umeri, gât și cap. Totodată, în baza de tratament din cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa, oaspeții pot face reflexologie plantară: în timp ce corpul plutește în apă termală, anumite puncte ale picioarelor sunt stimulate pentru a da reflexe benefice organelor interne.
Baia ozonată este un alt tratament termal care implică utilizarea ozonului dizolvat în apă pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Băile ozonate sunt cunoscute pentru beneficiile lor terapeutice, inclusiv pentru îmbunătățirea circulației sanguine, detoxifierea pielii și reducerea stresului. Ozonul dizolvat în apă termală difuzează prin straturile superficiale ale pielii, dilatând capilarele, stimulând microcirculația și îmbunătățind trofismul celular. De asemenea, tot aici poți beneficia de hidromasaj cu apă hipertonică pentru a efectua un micromasaj care reduce edemul picioarelor și are un efect tonifiant asupra pielii.