Conform Ordonantei Guvernului nr 5 din 2011, odata ce temperatura exterioara scade la mai putin de 7 grade Celsius, conducatorii de autovehicule sunt obligati sa isi doteze masinile cu anvelope de iarna. Anvelopele de iarna sunt construite in asa fel incat sa reactioneze mult mai bine la inghet, pastrandu-si flexibilitatea si oferind o aderenta mult mai buna la carosabilul inghetat.
imagine via Pixabay
In cazul in care nu se respecta aceasta lege, riscurile sunt destul de mari: amenzi de pana la 2500 de lei, riscul de a se pierde certificatul de inmatriculare si evident, riscul de accidente.
Pe piata exista mai multe variante de anvelope de iarna, nehotararea aparand in momentul in care trebuie sa se aleaga intre anvelope special destinate anotimpului rece si anvelope all season. In mod normal, ideea unor anvelope care sa aiba proprietati ok atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna este foarte atractiva. Este totul atat de simplu, insa?
Anvelope all season vs anvelope de iarna
Notatia. Conform legislatiei, toate anvelopele destinate anotimpului rece trebuie sa fie notate cu M si S (M.S, M+S, M&S). Notatia reprezinta acronimul de la mud si snow, adica noroi si zapada, in engleza. Atat anvelopele all season, cat si cele de iarna prezinta aceasta notatie, insa cele destinate exclusiv iernii dispun si de un simbol in plus: un munte cu trei piscuri si un fulg de nea.
Compozitia. Este partea unde se descopera diferentele cele mai mari. Compozitia anvelopelor de iarna este realizata in asa fel incat sa se pastreze supletea cauciucului chiar si la temperaturi de sub 7 grade. Aceasta compozitie nu este buna pentru vara, insa. O anvelopa de iarna folosita pe timp de vara este supusa unei uzuri accentuate, devenind mult prea moale. Compozitia anvelopelor all season, in schimb, este un compromis, permitand rularea atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna. Totusi, proprietatile pe timp de iarna nu sunt atat de performante precum ar trebui sa fie. Anvelopele all season sunt net inferioare celor de iarna.
Legalitatea. Din punct de vedere legal, ambele tipuri de anvelope sunt acceptate, atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Daca se opteaza pentru cele mai bune anvelope de iarna, o utilizare pe timp de vara poate sa insemne distrugerea iremediabila a lor.
Cost. Cele mai scumpe anvelope sunt cele all season, datorita compozitiei extrem de complexe. Totusi, acestea ofera o alternativa mai ieftina la doua seturi de cauciucuri destinate celor doua anotimpuri.
Ambele variante sunt acceptate pe timp de iarna iar din punct de vedere legal, indiferent ca ai pe masina niste anvelope all season sau niste anvelope destinate exclusiv anotimpului rece, nu exista niciun risc. Din punct de vedere fizic insa, anvelopele de iarna sunt mult mai performante si ofera o siguranta mult mai mare. Chiar daca, impreuna cu anvelopele dedicate verii, genereaza costuri mai mari, cele dedicate sezonului rece sunt mult mai recomandate.