Mâine, 20 octombrie 2009, membrii Parlamentului European din cadrul Comitetului de Conciliere pentru Pachetul Telecom vor discuta din nou amendamentul nr.138, referitor la pachetul privind comunicaţiile electronice. Marea majoritate a deputaţiilor din Parlamentul European au adoptat modificările aduse amendamentului nr.138, în mai 2009. Propunerea de modificare ar merge împotriva a ceea ce Parlamentul European a votat într-o proporţie covârşitoare, şi anume protecţia drepturilor consumatorilor, si dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie.
„Noi insistăm ca deputaţii europeni să nu renunţe aşa de uşor. Cetăţenii nu trebuie să fie privaţi de accesul la Internet fără un proces echitabil. Consumatorii nu trebuie să fie trataţi ca piraţi sau criminali. Suntem în secolul 21 şi astfel de măsuri draconice, nu îşi au loc într-o societate deschisă. Oamenii au drepturi care nu pot şi nu trebuie să fie trecute cu vederea de dragul industriei muzicale sau a filmului, a declarat Domnul Willemien Bax, director general adjunct al BEUC.
"Facem un apel la deputaţii europeni şi la Preşedintele Barroso să îşi ţină promisiunile făcute înainte de alegeri privind garantarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor utilizatori de Internet. Daca aceasta promisiune nu este ţinută, orice promisiune făcută de oamenii politici, pe viitor, nu va mai fi luata in considerare. "Internetul este un element cheie pentru strategia de ieşire din criza actuală. Nesoluţionarea acestei probleme de către deputaţii europeni poate cauza probleme pe termen lung atât cetăţenilor europeni cat si economiei” a menţionat Costel STANCIU, Preşedinte APC România.
"Telecoms Package" este un set de cinci directive europene care reglementează reţelele de comunicaţii electronice. Aceste directive sunt în curs de modificare. Aceste directive sunt Directiva 2002/19/CE, Directiva 2002/20/CE, Directiva-cadru 2002/21/CE, Directiva 2002/22/CE privind serviciul universal şi Directiva privind confidenţialitatea Directiva 2002/58/CE. Textul a fost votat în prima lectură în Parlamentul European pe 24 Septembrie 2008.
Amendamentul 138 adoptat de Parlament prin votul în plen din 24 septembrie 2008 prevede că „nu poate fi impusă nicio restricție privind drepturile și libertățile fundamentale ale utilizatorilor finali în lipsa unei decizii prealabile din partea autorităților judiciare, în special în conformitate cu articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în ceea ce privește libertatea de exprimare și de informare, cu excepția situațiilor în care este amenințată securitatea publică, situații în care decizia poate fi ulterioară”.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}