Din 2007, diversele atracţii turistice bucovinene vor fi promovate unitar, în cadrul unui program cultural-artistic care poartă denumirea de ANUL BUCOVINA. Iniţiatorii şi organizatorii amplului eveniment sunt ROMEXPO SA Bucureşti şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Prefectura Judeţului Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Centrul Economic Bucovina, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţiului, Primăria Vatra Dornei, Primăria Gura Humorului, Primăria Suceviţa, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Suceava, Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) România şi Asociaţia pentru Turism Bucovina, Centrul de Informare Turistică – Info Turism, Complexul Muzeal Bucovina, Direcţia Silvică, Vacanţe în Bucovina, Studium IPI Bucovina cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi Ministerului pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale.
Concret, toate manifestările care au loc în judeţul Suceava, până în vara anului 2008 au fost centralizate sub umbrela unui singur eveniment de amploare, ANUL BUCOVINA. De menţionat că cheia de boltă a acestei salbe de manifestări o va reprezenta Târgul de Turism al Bucovinei, organizat la noul complex expoziţional din Suceava, în perioada 14-16 septembrie 2007.
IUNIE 2007 – ANUL BUCOVINA – CALENDARUL EVENIMENTELOR
* 19–25 iunie 2007 – Suceava
Zilele Sucevei
Târgul de Sânziene – ediţia a III-a (Târg Naţional al Meşterilor Populari)
Organizator: Primăria Municipiului Suceava, Complexul Muzeal Bucovina
* 29–30 iunie 2007 – Suceviţa
“Urmaşii Movileştilor” – Zilele Culturii Suceviţei
Organizator: Primăria Comunei Suceviţa
* 29 iunie – 01 iulie 2007 – Gura Humorului
Zilele Municipiului Gura Humorului
“Umor la … Gura Humorului” – ediţia a XVI-a
Organizator: Primăria Municipiului Gura Humorului
1. Zilele Sucevei – 19–25 iunie 2007 – Suceava
Târgul de Sânziene – ediţia a III-a (Târg Naţional al Meşterilor Populari) – 22-24 iunie 2007 – Suceava
Organizator: Primăria Municipiului Suceava, Complexul Muzeal Bucovina
Târgul de Sânziene se va desfăşura în perioada 22-24 iunie, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Sucevei. Târgul este organizat de către Complexul Muzeal Bucovina, Secţia de Etnografie, în colaborare cu Centrul Creaţiei Populare şi face parte din programul de promovare a meseriilor şi meşteşugurilor tradiţionale practicate în Bucovina, a artei populare autentice.
Târgul se află la cea de a III-a ediţie şi are loc în cadrul Muzeului Satului Bucovinean (aflat pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei). Sunt invitaţi să participe în jur de 50 de meşteri populari din zona Bucovinei cu: ouă încondeiate sau pictate, lemn sculptat, pictură icoane pe sticlă sau lemn, ceramică, ţesături, costume populare, împletituri.
Târgul, cu vânzare, va cuprinde şi demonstraţii practice ale creatorilor populari şi va fi deschis zilnic între orele 09-20. Pe scena în aer liber din Muzeul Satului Bucovinean, vor avea loc zilnic spectacole folclorice susţinute de ansambluri folclorice din judeţul Suceava.
Persoanele de contact în perioada târgului: Elena Ciobanu, muzeograf, tel.0230/214081, Maria Crusninschi, muzeograf, tel.0747-790162.
2. “Urmaşii Movileştilor” – Zilele Culturii Suceviţei
Organizator: Primăria Comunei Suceviţa
29–30 iunie 2007 – Suceviţa
Programul celei de-a II-a ediţii a Zilelor Culturii Suceviţei este unul bogat şi va cuprinde: în data de 29 iunie, festivităţile vor începe la Biserica din Voivodeasa, cu slujba de hram. Va urma apoi, Nunta de Aur, manifestare în cadrul căreia vor fi aniversate cuplurile din comună care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Un concurs de călărie va prefaţa spectacolul cultural-artistic la care vor participa ansamblurile de amatori ale şcolilor din Suceviţa şi Voivodeasa şi ansamblul comunal. Vor susţine recitaluri Călin Brăteanu, Adriana Bucevski, Alexandru Răcolciuc, Vasile Mucea. Prima zi a manifestării se va încheia cu un concert al trupei Desperado. A doua zi va debuta cu un Te Deum la Mânăstirea Suceviţa. O serie de competiţii sportive locale vor fi urmate de o prezentare de carte şi de lansarea părţii a doua a monografiei comunei. Participanţii la sărbătoare vor putea vizita şi expoziţia de filatelie şi de cărţi poştale. Spectacolul cultural-artistic al zilei va fi susţinut de mai multe ansambluri, printre care amintim Ansamblul “Ciprian Porumbescu”, dar şi ansambluri din zona Transilvaniei şi a Maramureşului. Zilele se vor încheia cu un bal de caritate, la care se vor aduna bani cu scopul achiziţionării de costume populare pentru copiii din comună.
Persoană de contact: Ioan Onufrei, Primar al Comunei Suceviţa – 0723-387228.
3. Zilele Municipiului Gura Humorului
“Umor la … Gura Humorului” – ediţia a XVI-a
Organizator: Primăria Municipiului Gura Humorului
29 iunie – 01 iulie 2007 – Gura Humorului
· Festivalul va cuprinde:
– Blitz Festival – retrospectiva festivalului în imagini;
– Expoziţii – nume celebre ale caricaturii, graficii şi fotografiei satirice;
– Ateliere: artă plastică satirică în spaţii neconvenţionale;
– Cluburi de artă: expoziţii, recitaluri, lectură de epigramă şi proză satirică;
– Vernisaje: grafică satirică;
– Spectacole de animaţie stradală: spectacolul anului în două ore
– Competiţii: humoristice, sportive;
– Spectacole şi concerte: muzică populară românească, varietăţi, dance, rock.
– Lansări de publicaţii umoristice: reviste, antologii, publicaţii
· Organizatori:
Principalii organizatori sunt: Primăria Municipiului Gura Humorului, Tipografia Terra Design, Best Western Bucovina – Club de munte.
· Manifestări:
Structura manifestărilor din acest an include a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Caricatură şi Grafică satirică. Organizatorii acestei acţiuni culturale sunt: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – Suceava. În cele 16 ediţii, Festivalul a creat un patrimoniu (mii de caricaturi semnate de artişti români şi străini, mii de epigrame, satire şi proze umoristice), un patrimoniu în parte valorificat prin editarea a două antologii de epigrame (Umor la… Gura Humorului şi Gura… humorului bucovinean) şi a unui album de caricatură (Umor la… Gura Humorului).
În medie la fiecare ediţie au participat câte 50 de caricaturişti români (plus alţi 50 caricaturişti foarte tineri, copii şi adolescenţi proveniţi din şcolile de caricatură din ţară, inclusiv din Gura Humorului şi Suceava), câte 10 caricaturişti străini, mari actori români şi câte 60 de epigramişti şi autori de literatură umoristică. Un nume aparte în emblema festivalului poartă marca Ştefan Popa Popa’s.
Rata de participare a publicului la festival a fost, în primele 14 ediţii, de circa 3.000 de consumatori de artă anual. Ediţia a XV-a şi a XVI-a au reprezentat un salt semnificativ în ceea ce priveşte valoarea festivalului, rata de participare a publicului fiind de circa 30.000 de consumatori de artă.
v În calitate de partener media al ediţiei a XV-a, Antena 1 a făcut posibilă transmiterea in direct, din Gura Humorului, a emisiunii de divertisment Duminica în Familie realizată de Corina Voicu. Emisiunea a reuşit să reunească in platou nume majore ale artei umoristice şi satirice româneşti (grupul umoristic Divertis, Ştefan Popa Popa’s, Paula Şalar), voci consacrate ale muzicii populare (Sofia Vicoveanca, Maria Macovei, Viorica Macovei), trupe şi interpreţi de blues, etno, muzică uşoară ( K1, Mike and the Blue Spirits, Sanda Ladoşi), artişti ai scenei româneşti (George Ivaşcu, Anca Sigartău). Emisiunea a avut în prim plan Bucovina, imagine de panoramă: tradiţii, spiritualitate, monumente sacre, oameni în straie de sărbătoare şi… inconfundabilul peisaj al Obcinei Voroneţului. Primarul oraşului, Marius Ioan Ursaciuc, a avut rolul de gazdă a emisiunii. Fiind o reuşită deplină, emisiunea de la Gura Humorului a fost premiată la secţiunea emisiunilor de divertisment de către APTR. Radio România Cultural a realizat de asemenea două emisiuni magazin (Matinal Cultural) însumând şase ore de transmisiune directă din Gura Humorului, a căror tematică a fost Gura Humorului, Bucovina, umorul la… Humor.
v Ediţia a XVI-a a beneficiat de parteneriatul postului de televiziune Pro TV. Astfel, evenimentul a fost bine reflectat în toată ţara, Europa şi America de Nord (SUA şi Canada).
v Anul acesta festivalul va fi unul internaţional deoarece în concurs vor intra nume majore ale graficii satirice din: India, Iran, Siria, Turcia, Pakistan, Israel, Mongolia, Vietnam, Argentina, Franţa etc. Pe întreaga durată a evenimentului vor fi folosite: Parcul din centrul oraşului – 2.000 de persoane, Aleea actorilor – 500 de persoane, Piaţa Republicii – 30.000 de persoane, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Hotel Best Western, Primăria Gura Humorului.
· Program preliminar:
– Vineri, 29 iunie
o 10,00 – 11,00 Sala Tisa – Best Western
Deschiderea ( mai puţin oficială) a Zilelor Humorului
Retrospectiva ediţiilor anterioare în imagini
o 12,00 – 14,00 Aleea din faţa muzeului – Parcul Central
Spectacolul anului în 119 minute şi 6o de secunde – spectacol interactiv al muzeului figurilor vii cu obiceiurile lor de peste an
o 15,00 – 16,30 Bulevardul Bucovinei
Competiţii sportive humoristice
o 16,30 – 18,00 Scena mare – Piaţa Republicii
Humoreni la scenă…
o 19,00 – 23,00 Scena mare – Piaţa Republicii
Andreea Antonescu
Mandinga
Voltaj
o 23,00 – 24,00 Piaţa Republicii
Amintiri cu…Humor – retrospectivă foto
– Sâmbătă, 30 iunie
o 10,00 – 12,00 Aleea din faţa muzeului
Spectacolul anului în 119 minute şi 6o de secunde – spectacol interactiv al muzeului figurilor vii cu obiceiurile lor de peste an
o 12,00 – 14,00 Scena mare – Piaţa Republicii
Nuntă în Bucovina – spectacol muzical – coregrafic cu Rapsozii Botoşanilor
o 14,30 – 15,30 Sala de festivităţi a Primăriei
Nuntă de aur la …50 de ani de trai con(jug)all
o 16,30 – 17,00 Sala Tisa – Best Western
Prezentare de modă
o 17,00 – 18,30 Aleea din faţa muzeului
Ateliere de grafică satirică
o 20,00 – 23,00 Scena mare – Piaţa Republicii
Angela Similea – recital
Mask – spectacol coregrafic pe muzică din Balcani
Amadeus
RedNex
o 23,00 – 24,00 Piaţa Republicii
Amintiri cu…Humor – retrospectivă in imagini
– Duminică, 01 iulie
o 1o,oo – 11,oo Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina
Vernisaj – Salonul de caricatură şi grafică satirică 2007
Decernarea premiilor ediţiei a XVII-a a Festivalului Internaţional Umor la…Gura Humorului
Lansări de publicaţii humoristice
o 11,oo – 13,oo Parcul Libertăţii – Stadion
Fanfara humorenilor – Parcul Central
Parada portului popular din România
Parada câinilor din rasele ciobănesc românesc
Parada cailor de rasă
o 13,oo – 15,oo Stadion
Cocursuri hipice, canine şi forestiere
o 19,oo – 23,3o Scena mare – Piaţa Republicii
Axiome
Dj Project
Andra
o 23,3o- 23,45 Piaţa Republicii
Spectacol de lumini şi artificii
Prezentatori: Cătălin Mireuţă, Doru Antonesi, George Constantin
Persoană de contact: Marius Ursaciuc, Primar al Municipiului Gura Humorului – 0788-282963.
{mosloadposition user10}