un subiect ce trebuie tratat cu responsabilitate
In 24 noiembrie, in cadrul Romanian Computer Show (RoCS) 2006, a avut loc masa rotunda cu tema "Impactul antenelor de comunicatii mobile asupra mediului", eveniment la care au fost prezenti toti operatorii de telefonie mobila din Romania. Moderatorul acestei discutii a fost Eugen Preotu, consilier la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
La dezbatere au participat Mihail Tarniceanu (Manager Strategy&Regulatory Affairs Vodafone Romania), Victor Nitu (EMF Engineer Orange Romania), Bogdan Bocsan (Regulatory Support Coordinator Zapp) si Jan Stan (Radio Systems Manager Cosmote). Acestia au subliniat preocuparea companiilor lor fata de subiect si faptul ca, potrivit studiilor internationale efectuate pana acum, nu exista nici o dovada stiintifica care sa faca legatura intre campurile electromagnetice emise de antenele statiilor de baza ale operatorilor cu diferitele stari de disconfort semnalate de unele persoane care locuiesc in imediata apropiere a statiilor.
Conform cercetarilor efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, citate de Mihail Tarniceanu, reprezentantul Vodafone, nu s-a dovedit pana in prezent ca undele electromagnetice produse de statiile de baza GSM ar avea un efect nociv asupra sanatatii (vezi Raportul OMS Nr. 304/Mai 2006). El a vorbit, de asemenea, de faptul ca legislatia romaneasca in domeniu este armonizata cu cea europeana, punctand in acelasi timp initiativa Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei de a se implica in acest domeniu.
Bogdan Bocsan de la Zapp a insistat in prezentarea sa pe legislatia in domeniu si pe faptul ca Romania s-a aliniat din acest punct de vedere la normele Uniunii Europene.
Este nevoie de o educare corecta a publicului larg, a subliniat Victor Nitu, reprezentantul Orange Romania, initiativa la care trebuie sa isi dea concursul nu doar cei direct implicati, ci si alte entitati, in special din domeniul sanatatii publice.
Aceeasi idee a fost relevata si de Jan Stan, reprezentantul Cosmote, care a vorbit de o intoxicare a publicului cu emisiuni TV si articole cu privire la influenta negativa a undelor electromagnetice produse de echipamentele GSM, fapt care a determinat operatorii sa ia masuri pentru a combate mesajele eronate.
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor va edita in curand o brosura care urmareste constientizarea publicului privind acest subiect, a anuntat in premiera consilierul Eugen Preotu. Din pacate, Institutul de Sanatate Publica, singurul organism abilitat prin lege sa adopte o pozitie oficiala in acest sens, nu are specialisti formati pe acest domeniu, fapt care ne obliga sa ne bazam deocamdata pe studiile internationale. De altfel, lipsa acestor specialisti este si motivul pentru care nu a participat la dezbatere niciun reprezentant al institutiei mentionate mai sus.
Un subiect sensibil atins in cadrul mesei rotunde a fost reprezentat de antenele statiilor de baza plasate pe blocuri. Reprezentantii tuturor companiilor au aratat ca aceste statii functioneaza la valori de pana la 50 de ori mai mici decat limitele maxime admise, potrivit normelor UE. De asemenea, cu cat numarul antenelor este mai mare, cu atat puterea cu care acestea emit este mai mica, spun operatorii.
Potrivit operatorilor mobili, suntem inconjurati in permanenta de echipamente casnice si de emisie receptie care emit campuri electromagnetice la intensitati mult mai mari decat o statie de baza GSM. De exemplu, un aparat care functioneaza aproape non-stop in fiecare casa este frigiderul, care atinge cam o cincime (20%) din nivelul maxim al normelor europene cu privire la radiatii.
Cei 4 operatori au fost de acord ca subiectul impactului telefoniei asupra mediului si sanatatii trebuie tratat cu responsabilitate si obiectivitate, pentru a nu se induce o teama nejustificata in randul oamenilor, si ca populatia trebuie informata intr-un mod corect si transparent.
In incheiere, participantii au convenit ca discutia din cadrul RoCS sa fie continuata si cu alte prilejuri.
Aceasta masa rotunda a reprezentat o premiera in industrie, deoarece pentru prima data toti operatorii si reprezentanti ai oficialitatilor s-au intalnit pentru a dezbate un subiect de larg interes. Principala problema ramane in continuare lipsa unor specialisti in cadrul institutiilor care activeaza in domeniul sanatatii si care ar fi cei mai in masura sa lamureasca problemele discutate.
IDG Romania va continua sa acopere acest subiect in publicatiile si pe site-urile sale. De asemenea, invitam colegii nostri din presa centrala si generalista sa cerceteze cu obiectivitate toate aspectele legate de impactul antenelor de comunicatii mobile asupra mediului.
{mosloadposition user10}