Antena 3 şi Observator au fost medaliate cu aur, argint şi bronz la New York Festivals World’s Best Television & Film 2014, alături de cele mai importante televiziuni din lume, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 8 aprilie.
Emisiunea „În premieră cu Carmen Avram” a fost laureată cu două Gold World Medal (la categoriile Biography/Profiles şi Current Affairs), pentru materialul „Lungul drum spre casă” şi cu încă două Silver World Medal, pentru materialele „Infernul copiilor uitaţi” (Best Investigative Report), respectiv „România otrăvită” (Environment&Ecology). Echipa Observator a fost medaliată cu Gold World Medal (la categoria Best News Documentary/Special) şi Silver World Medal (Investigative Report) pentru campania „Copiii nu sunt de vânzare”, dar şi cu Bronze World Medal, pentru campania „Copiii nu sunt invizibili” (Human Interest).
Nume importante din industria televiziunii şi a filmului au participat la competiţia pentru cele mai bune producţii, printre laureaţi numărându-se CNN, Al Jazeera, Discovery, Yahoo! Studios, Deutsche Welle, HBO, ESPN, Showtime Networks, NBC Entertainment, Walt Disney Animation Studios şi ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen).
„Lungul drum spre casă”, câştigător a două Gold World Medal, la categoriile Biography/Profiles şi Current Affairs, a fost realizat de Denisa Morariu (reporter), Cristian Tamaş (imagine), Liviu Dochiţa (imagine), Mihai Dină (imagine) şi Adrian Robe (montaj). Reportajul spune povestea lui Petrică Câşlaru, băiatul care a crescut în lagărul groazei de la Siret. El şi-a făcut curaj să se întoarcă în România, să-l întâlnească pe omul care i-a salvat viaţa în orfelinat şi să-şi caute şi mama.
Vezi reportajul aici
Materialul „Infernul copiilor uitaţi”, realizat de Yevgeniya Kironaki (reporter), Mihai Dină (imagine), Liviu Dochiţa (imagine), Cristian Tamaş (imagine) şi Lenard Zsolt (montaj), a fost medaliat cu Silver World Medal, la categoria Best Investigative Report. Reportajul prezintă situaţia în care se găsesc sute de copii români abandonaţi prin spitale şi ignoraţi de stat. Din lipsa banilor pentru îngrijire şi a personalului, aceştia sunt lăsaţi în camerele lor întunecate, uneori obligaţi să se hrănească singuri, chiar dacă au doar câteva luni de viaţă.
Vezi reportajul aici.
Tot cu Silver World Medal a fost premiată şi ancheta „România otrăvită”, la categoria Environment&Ecology. Realizat de Alex Nedea (reporter), Mihai Buzduga (imagine), Liviu Dochiţa (imagine), Lenard Zsolt (montaj), materialul „În premieră” expune efectele ruinelor industriei comuniste, ale legilor proaste şi al dezinteresului din ultimii 20 de ani. O Românie care se laudă cu un miliard de tone de pământ plin cu otrăvuri şi sute de mii de români expuşi la boli cumplite.
Vezi reportajul aici.
Campania „Copiii nu sunt de vânzare”, realizată de Observator, a fost premiată de două ori: cu Gold World Medal la categoria Best News Documentary/Special şi cu Silver World Medal la Investigative Report. Campania a arătat cum, în România, pruncii au ajuns o marfă care se dă şi pe câteva mii de lei, preţul fiind negociat ca la piaţă.
„Copiii nu sunt invizibili”, o altă campanie marca Observator, a primit Bronze World Medal la categoria Human Interest. În materialele difuzate, au fost făcuţi cunoscuţi copiii nevăzuţi ai României, copiii care nu au niciun fel de act de identitate, certificat de naştere sau buletin. Şi ca atare nu există; nu pot fi vaccinaţi, nu pot fi asistaţi medical decât în cazuri de
Câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu format din regizori, producători şi scenarişti consacraţi, alături de profesionişti de media din întreaga lume.
{mosloadposition user9}