Marti, 4 septembrie 2007, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 609, Decizia presedintelui ANRCTI privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie si cea privind stabilirea si incasarea tarifelor de utilizare a resurselor de numerotatie. Deciziile vor intra in vigoare la data de 7 septembrie 2007, respectiv la data de 1 octombrie 2007. Decizia presedintelui ANRCTI nr.2896/2007 privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie urmareste asigurarea accesului nediscriminatoriu la resurse de numerotatie al tuturor furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si utilizarea rationala si eficienta a acestor resurse.
In vederea clarificarii categoriilor de informatii ce trebuie transmise ANRCTI, a fost elaborat un formular-tip, reducandu-se astfel posibilitatea ca unele din informatiile necesare sa fie omise de solicitant.
De asemenea, decizia stabileste drepturile si obligatiile titularilor de licente si gradul minim de utilizare a resurselor de numerotatie alocate anterior, pentru a fi alocate resurse suplimentare, astfel : 50%, in cazul numerelor geografice de 9 cifre din domeniile 0Z = 02 si 0Z = 03 din PNN; 80%, in cazul numerelor geografice de 6 cifre din domeniul 0Z = 03 din PNN; 60%, in cazul numerelor independente de locatie din domeniul 0Z = 03 din PNN; 60%, in cazul numerelor nongeografice din domeniul 0Z = 07 din PNN si 40%, in cazul numerelor din domeniile 0Z = 08 si 0Z = 09 din PNN.
Tariful de utilizare a resurselor de numerotatie, asa cum este prevazut in Decizia presedintelui ANRCTI nr. 2897/2007, va asigura o eficienta sporita in utilizarea numerotatiei nationale, care este o resursa limitata, determinand furnizorii interesati sa solicite doar resursele strict necesare pentru oferirea propriilor servicii.
La nivel european, majoritatea autoritatilor nationale de reglementare percep doua tipuri de tarife pentru resursele de numerotatie alocate, dar ANRCTI a introdus o singura categorie de tarife, cele privind utilizarea resurselor de numerotatie, pentru a se asigura tratamentul egal al furnizorilor carora li s-a acordat deja dreptul de a utiliza anumite resurse de numerotatie si al celor ce vor solicita astfel de resurse.
Tarifele reprezinta costul dreptului anual de utilizare a resurselor de numerotatie alocate si sunt stabilite in mod diferentiat, in functie de categoriile de resurse de numerotatie prevazute in Planul national de numerotatie. De exemplu, pentru fiecare bloc de 10.000 de numere geografice de 9 cifre, pentru servicii de comunicatii electronice furnizate la puncte fixe, cat si pentru blocurile de 10 numere geografice de 6 cifre, pentru servicii de interes general la nivel local, in domeniile 0Z = 03 si 0Z = 02, tariful va fi de 350 lei. In ceea ce priveste serviciile de telefonie mobila, pentru fiecare bloc de 1.000.000 de numere nongeografice, in domeniul 0Z = 07, tariful perceput va fi de 35.000 lei.
{mosloadposition user10}