„Interesul mereu crescând pe care oamenii din comunităţile cu acces redus
la noile tehnologii îl manifestă este o dovadă a dorinţei de cunoaştere, de socializare, a necesităţii vitale pe care comunicaţiile o au în dezvoltarea fiecărei persoane", a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI, după vizitele efectuate la telecentrul din Măguri, judeţul Cluj şi Perişor, judeţul Bistriţa Năsăud.
"Cele două telecentre pe care le-am vizitat reprezintă exemple de bună practică, pentru că aici comunitatea şi-a mobilizat toate resursele pentru a folosi la maxim beneficiile tehnologiei. Satul Măguri este un sat de moţi, cel mai mare sat de munte compact situat la o altitudine de peste 1200 de metri, în timp ce Perişor se află situat la mai mult de 11 km de cel mai apropiat sat. Pentru oamenii din aceste localităţi, accesul la mijloacele de comunicaţii este un prim pas spre o civilizaţie de tip european", a adaugat Dan Georgescu.
În parteneriat cu administraţiile locale şi cu furnizorii de comunicaţii, anul acesta vor mai fi lansate licitaţii pentru aproximativ 270 de telecentre, prin intermediuL carora ANRCTI doreşte să ofere ocazia cât mai multor oameni să aibă acces la informaţie.
Telecentrul din Măguri a fost instalat de către Vodafone Romania, iar cel din Perişor de către Radiocom. Operatorii au oferit locuitorilor access la servicii în mod gratuit în ziua lansării oficiale, urmând ca taifele ce vor fi practicate să fie accesibile populaţiei. Telecentrul este un spaţiu public dotat cu cel puţin două aparate telefonice, două calculatoare şi un fax, în cadrul căruia utilizatorii finali pot iniţia şi primi apeluri telefonice locale, naţionale şi internaţionale. În telecentru sunt disponibile şi servicii de comunicaţii prin fax şi comunicaţii de date la o rată de transfer suficientă pentru a permite accesul funcţional la Internet. Astfel, aproximativ 950 de locuitori din Măguri si 600 din perisor vor putea iniţia şi primi apeluri locale, naţionale şi internaţionale, inclusiv către reţelele de telefonie mobilă, vor putea apela numărul de urgenţă – 112 şi vor avea acces la internet şi fax. Din cele 19 telecentre adjudecate în judeţul Cluj, 7 sunt puse deja în funcţiune, iar din cele 7 telecentre adjudecate în judeţul Bistriţa Năsăud 3 sunt funcţionale, restul urmând a deveni funcţionale până la mijlocul anului 2007.
Cele două telecentre fac parte din programul naţional de instalare a telecentrelor în satele fără acces sau cu acces redus la servicii de telefonie, iniţiat de ANRCTI în anul 2004. Până la acest moment, ANRCTI a organizat 5 licitaţii pentru instalarea de telecentre într-un număr total de
331 localităţi. În prezent 136 de telecentre sunt funcţionale.
{mosloadposition user10}