de încălzire
În urma sesizărilor recent apărute în presă privind facturile pentru consumul energiei termice care au fost – în mod direct – asociate cu repartitoarele de costuri de încălzire, ANPSC (Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare) doreşte să facă următoarele precizări :
§ Repartitoarele de costuri determină cotă parte a consumului înregistrat de fiecare apartament din totalul consumului de energie termică înregistrat de contorul general al imobilului. Astfel, repartitoarele fac o contorizare indirectă, înregistrând unităţi proporţionale cu consumul individual.
§ Cota de consum depinde – în cea mai mare masură – de consumul de energie termică înregistrat de contorul general (de la branşament), amplasat la fiecare condominiu de către furnizorul de energie termică, dar şi de puterea termică a caloriferului, precum şi de amplasarea apartamentului în imobil în funcţie de punctele cardinale.
§ Fiecare proprietar poate influenţa valoarea cotei de consum individual – în minus sau în plus – în funcţie de temperatura reglată în fiecare cameră prin intermediul termostatelor de la calorifer.
§ Prin montarea repartitoarelor de costuri şi prin reglarea temperaturii în apartamente se pot face economii importante la costurile individuale de încălzire, această soluţie fiind cea mai eficientă metodă de contorizare individuală (un grad mai puţin inseamnă circa 6% mai puţină energie conumată).
Astfel, consumul individual de energie este calculat de companiile care furnizează servicii de contorizare pornind de la indicaţiile contorului general de energie termică aflat la branşamentul imobilului. In cazul în care consumul indicat de acest contor este mare, iar preţul energiei termice stabilit la nivel local este ridicat, costurile individuale vor fi implicit ridicate, chiar dacă proprietarii de apartamente au ţinut sub o atentă observaţie consumul individual.
In cazul în care în condominiu sunt apartamente debranşate de la sistemul de încălzire centralizat, contorul de branşament înregistrează atât consumul apartamentelor branşate, a spaţiilor comune cât şi a coloanelor din apartamentele debranşate, acestea din urmă beneficiind de căldura pe care însă nu o plătesc. Conform Legii 325 / 2006, toate apartamentele dintr-un imobil – indiferent dacă sunt sau nu branşate la sistemul centralizat – trebuie să plătească o cotă parte din energia termică folosită pentru încalzirea spaţiilor comune (casa scării, subsol, coloanele de distribuţie, uscatoria, etc). Această cotă este stabilită în cadrul fiecărei asociaţii de proprietari prin hotararea Asociaţiei Generale.
«Facem aceste precizări din dorinţa de a oferi informaţii corecte consumatorilor noştri, precum şi tuturor celorlalte categorii de public din România care au nevoie de date reale în ceea ce priveşte contorizarea consumului de energie termică şi elaborarea costurilor», afirmă Marius Leucuţia, Preşedinte ANPSC. « Până în prezent, conform rapoartelor primite de la A.N.R.S.C. – autoritatea de reglementare în domeniu – sesizările făcute de proprietarii de apartamente privind serviciile de contorizare au avut ca punct de pornire o înţelegere greşită a rolului repartitoarelor. In fiecare caz s-a constatat respectarea de către furnizorii de servicii de contorizare a prevederilor legale în vigoare şi a normelor de calcul al consumului individual de energie termică.”
«Din aceste motive, ne propunem ca, împreună cu asociaţiile de proprietari, cu partenerii noştri, cu specialiştii şi cu liderii de opinie din România să contribuim la informarea corectă şi educarea publicului larg în ceea ce priveşte serviciile de contorizare a consumului de energie termică. Incepând cu luna martie vom lansa sesiuni de discuţii deschise despre soluţii de contorizare a consumului de energie termică în România. Având o bogată experienţă internaţională, dorim să oferim autorităţilor întreg suportul nostru pentru a identifica soluţii reale de contorizare şi calcul, astfel încât fiecare consumator să aibă posibilitatea de a economisi energie termică, ceea ce va alinia România la valorile şi standardele europene în ceea ce priveşte preocuparea faţă de mediul înconjurător », a adaugat Marius Leucuţia.
A.N.P.S.C. este asociaţia principalilor distribuitori de servicii de contorizare a apei şi a căldurii în apartamentele imobilelor colective, având o experienţă în domeniu recunoscută la nivel internaţional. Infiinţată în 2007, ANPSC reprezintă una dintre principalele surse de informare corectă pentru piaţa românească a serviciilor de contorizare individuală, având ca membri cele mai mari companii de profil din Romania: Ista, Techem, Elsaco, alături de Capital, Decor Press, Mario Val, General Fluid, companii autorizate pentru montarea şi exploatarea sistemelor de repartizare a consumurilor conform Ordinelor ANRSC 233/2004 si 259/2004.
{mosloadposition user10}