O nouă ediție specială online a „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
De la teatrul laborator la laboratorul teatral: Cercetare, viziune și inovație în spectacolul contemporan
27 octombrie, ora 19:30, pe pagina de Facebook Teatrelli
Ediția din octombrie a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu de la CREART – Sala Teatrelli invită publicul la o întâlnire despre valoarea asumată a experimentului. Invitații acestei ediții sunt trei figuri de referință ale artelor spectacolului, trei personalități care dau direcțiile gândirii teatrale în zone culturale diferite: Jarosław Fret, director al legendarului Institut Grotowski și al Teatr Zar, Magda Romanska, editor-șef al cunoscutei publicații The Theatre Times și cercetător principal al metaLab, Harvard University, și Christine Schmalor, director al World Theatre Training Insitutue AKT-ZENT, Centrul de Cercetare al ITI – UNESCO.
Dialogul va fi transmis online, în premieră şi gratuit pe pagina de Facebook a Teatrelli, pe 27 octombrie, de la ora 19.30 și va avea loc în engleză, cu subtitrare în limba română.
„Sunteți invitați la o întâlnire despre puterea scenei de a se regenera prin încercări, neliniști, experimente ce se apropie toate de sensibilitatea prezentului. Fără o astfel de cercetare aplicată, teatrul se închide în el însuși. Prin viziune și inovație, prin legătura dintre practică și teorie, își descoperă resursele de a merge mai departe. […] Acum câteva decenii, o sintagmă misterioasă devenea emblema unor căutări fără sfârșit: teatrul laborator. Originea ei rămâne incertă, plutind într-o mitologie a artelor spectacolului de care avem cu toții nevoie. Spațiul unde s-a născut este însă știut. Wrocław a rămas de atunci, din epoca furtunoasă a anilor ’60 și până astăzi, un reper unic în geografia teatrală a lumii. Totuși, ce mai înseamnă în vremea noastră fără tihnă visul utopic al lui Grotowski? Mai există timp și loc pentru un teatru laborator sau, măcar, pentru laboratorul teatral al unor noi generații?” […]
Pe 27 octombrie, așadar, Teatrelli își confirmă vocația de a fi devenit un laborator al noilor mijloace de expresie scenică, printr-o ediție unică a Anotimpurile dialogului despre teatru. Vom vorbi despre moștenirea lui Grotowski, despre perspectivele studiilor teatrale, despre pedagogia cuantică a artei actorului, despre riscurile corpului dramatic, despre teatrul sărac, despre importanța conceptelor și valoarea emoției, despre scena amenințată a lumii noastre. Ne vedem online, însă fără a uita bucuria autentică a întâlnirii. Să nu pierdem această ocazie de a reflecta împreună asupra a ceea ce, pentru noi, pentru atât de puțini, înseamnă atât de mult: supraviețuirea teatrului prin cercetare, viziune și inovație.” – Octavian Saiu
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 13 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”.
Expoziția MARKS OF OUR TIMES
Până pe 6 noiembrie, CREART / Teatrelli și Galateca vă invită la expoziția MARKS OF OUR TIMES – Artist: Alexandru Cînean & instalații video derivate din performance-urile produse de CREART / Teatrelli & Galateca.
Proiectul este expus în două spații:
Galeria CREART (white box)
GALATECA (camera neagră)
MARKS OF OUR TIMES
Pandemia a marcat felul în care ne raportăm la viața de zi cu zi, a modificat comportamente și a generat noi gesturi în spațiul public și privat. Izolarea și măsurile de restricție (impuse timp de aproape doi ani) au fost împinse în uitare, din dorința firească a revenirii la normal, însă au rămas întipărite într-o memorie colectivă, manifestându-se tacit, dar recognoscibil, în modul în care ne mișcăm într-o nouă realitate – aceeași și, totuși, alta, modificată de experiența pe care am trăit-o împreună, la nivel global.
Galeria Galateca celebrează anul acesta 10 ani de existență. Paradoxal sau nu, colaborarea dintre CREART/Teatrelli și Galateca s-a concretizat tocmai în perioada pandemiei, culminând cu un proiect performativ, o producție de tip guerrilla care a luat naștere în vremea în care teatrele erau închise: performance-ul „INT.EXT” din vitrinele Galateca, un spectacol despre statutul artistului independent și rolul artei.
Un an și jumătate mai târziu, spectacolul și-a găsit răspunsul într-un alt experiment performativ, în vitrina Galeriei Fantom din Berlin, tematizând de această dată statutul și provocările producătorului din zona artelor spectacolului și cele vizuale – „power@vulnerability.art”. Sunt exerciții creative și experiențe care au pierdut, prin trecerea timpului și revenirea la noua realitate, din tensiunea, emoția, disperarea și bucuria trăite colectiv în momentul desfășurării lor, dar au lăsat urme profunde, adâncind, totodată, convingerea și încrederea în puterea artei de a se reinventa, de a se adapta și a găsi noi forme de manifestare, indiferent de contexte.
Având ca punct de plecare cele două performance-uri, artistul vizual Alexandru Cînean traduce și încapsulează în limbaj grafic modificările de comportament și noile gesturi intrate în normalitatea distorsionată de experiența pandemiei.
Pentru artistul sibian nu este primul proiect în care îmbină artele vizuale cu teatrul și zona de performance, pornind cu expoziția “Faust: Vanity and Despair”, după spectacolul-reper semnat de Silviu Purcărete, și prezența, în repetate rânduri, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai recent cu expoziția “Eye SB-you!”– un proiect de intervenție în spațiul public, cu ochi pictaţi la ferestrele caselor din Sibiu (lucrări realizate în tehnici şi cu pigmenţi UV şi fosforescenţi), prin care orașul devine spectator al propriilor istorii.
Nu în ultimul rând, Alexandru Cînean a început o cercetare doctorală în care își propune să analizeze modul în care artele vizuale și teatrul s-au influențat reciproc de-a lungul istoriei și evoluției artei.
Expoziție în cadrul neo art conect
FADE IN / FADE OUT
@ CREART – sala Teatrelli
29 octombrie, ora 19:00
BILETE
„Fade In/Fade Out” este un spectacol care explorează dimensiuni ale procesului de pierdere și doliu, atât din perspectiva celui care îngrijește, cât și din perspectiva bolnavului, urmărind, cu precădere, felul în care boala și iminenta dispariție a unuia dintre ei transformă relația acestora și modul în care ei interacționează. Spectacolul încearcă să dea un sens concret acestei separări prin explorarea distanței fizice care se creează între personaje.
Spațiul este redat cu ajutorul sunetului binaural, captat cu microfoane plasate în urechile actorilor, pe care publicul îl va percepe live, în căști, ca și cum urechile actorilor devin ale spectatorului. Acest proces „ca și cum” va permite publicului să experimenteze simultan distanța dintre personaje și încărcătura emoțională a despărțirii
Regie: Bogdan Mustață
Concept dramaturgic: Elena Vlădăreanu
Cu: Ela Ionescu și Bogdan Albulescu
O producție CREART / Teatrelli
OXYGEN
@ CREART – sala Teatrelli
1 noiembrie, ora 19:30
BILETE
Un spectacol de Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu
OXYGEN, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, a avut premiera la Teatrelli în noiembrie 2018. Spectacolul îmbină diferite forme ale artei: teatru, dans, muzică live și proiecții video.
Cei doi eroi din „Oxygen” sunt prinși în relații nefericite, sufocante. Amândoi sunt în căutarea iubirii eliberatoare, care ar putea să le aducă oxigenul necesar supraviețuirii într-o lume abrutizată. Vino și tu să-i descoperi, să simți iubirea aceea mistuitoare, pentru care ești gata să faci și să suporți orice. Iubirea pasională pe care o urmezi, chiar dacă nu ești sigur că mergi în direcția bună.
Cu: Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu
O producție CREART / Teatrelli
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.
DUAL – UN PERFORMANCE DESPRE PRIETENIE
@ CREART – sala Teatrelli
2 noiembrie, ora 19:00
BILETE
DUAL este un performance teatral, non-verbal, cu o poveste pretext pentru căutările artiștilor: trei prieteni foarte buni se întâlnesc să gătească împreună un desert. Ceea ce este, aparent, senin și natural, începe să pulseze pe dedesubt. Artiștii traduc prin interacțiunea cu obiectele unei bucătării stările opuse prieteniei. Ce se întâmplă când dispare încrederea? Apare îndoiala. Ce se întâmplă când dispare siguranța? Apare frica.
DUAL este o invitație la a privi prietenia dincolo de clișeu și, totodată, o formă de căutare a mijloacelor de expresie artistică.
Puncte de pornire și inspirație au fost Erwin Wurm și Csilla Klenyánszki, artiști conceptuali – dar cu umor – care analizează cotidianul prin sculpturi umane de un echilibru fragil.
Concept: Leta Popescu, Bogdan Spătaru, Florin Fieroiu
Performeri: George Albert Costea, Mihaela Velicu, Vlad Udrescu
O producție CREART / Teatrelli din seria spectacolelor / performance-urilor work in progress.
URBAN GIF SHOW
@ CREART – sala Teatrelli
4 noiembrie, ora 19:00
BILETE
URBAN GIF SHOW este un spectacol despre oraș (implicit despre București) și despre felul în care corpul se manifestă în el. Pornind de la doi termeni contemporani și două practici celebre deja, inclusiv în comportamentul social media, repere între care ne ducem viața din ce în ce mai des – jpeg și GIF –, spectacolul recontextualizează rolul corpului uman, mișcarea și esența într-o înlănțuire de combinații artistice și tehnice unice.
Publicul va redescoperi, cu alți ochi, gesturi pe care le facem ca rutină a traiului în oraș, acțiuni care își găsesc originile în cele mai simple și aparent banale activități cotidiene, recompuse și reformulate dintr-o perspectivă artistică unică. Un nou tip de experiență performativă, cu un instrument specific programelor de animație – secvențatorul.
Libertate și provocare pentru spectator – producția CREART / Teatrelli este un adevărat laborator de cercetare artistică, rezultatul acestui demers fiind un spectacol care oferă îndeajuns de multe tipuri de expresie, astfel încât fiecare tipologie din public să poată rezona cu cel puțin un element din ceea ce vede/aude/simte. Distribuția spectacolului a fost selectată în urma unui atelier-casting la care s-au înscris peste 150 de actori și dansatori.
Concept: Florin Fieroiu
Performeri: Nicoleta Lefter, Alexandra Mihaela Dancs, Simona Dabija, Paul Cimpoieru, Denis Bolborea, Eliza Trefaș, Sergiu Diță
WWW.TEATRELLI.COM
WWW.CREART.RO