Publicat simultan în peste 30 de țări, cu o popularitate care a explodat pur și simplu la nivel global, Anna O, romanul de debut al scenaristului și scriitorului britanic Matthew Blake publicat de Editura Trei, este considerat „thrillerul despre care se va vorbi cel mai mult în 2024″, conform Today Show. Celebritatea cărții se datorează atât arhitecturii fără cusur, cât și subiectului incitant, care speculează cazuri reale de crime săvârșite în timpul episoadelor de somnambulism. Deși au ochii larg deschiși, creierul asasinilor pare a fi pe „modul” somn când ucid. Sunt vinovați sau pot fi absolviți de responsabilitate? Sunt monștri care ucid cu sânge rece sau victime care trăiesc un coșmar din care nu se pot trezi? Acestei teme fascinante și temeinic documentate în roman i se adaugă una la fel de incitantă: sindromul resemnării, o stare a creierului care provoacă un somn prelungit, ce poate dura chiar și ani. Persoanele care au trăit traume profunde pot deveni victime ale acestei afecțiuni.
Anna Ogilvy, personajul care dă titlul romanului lui Matthew Blake, o tânără care suferă de somnambulism, este găsită cufundată într-un somn profund lângă cadavrele celor mai buni prieteni ai ei. Plină de sânge, Anna O – cum este numită de presa britanică – trimite o scurtă confesiune pe grupul de familie de pe WhatsApp: „Îmi pare rău. Cred că i-am omorât”. Somnul adânc al Annei durează peste 4 ani, timp în care societatea britanică se divide în tabere care susțin fie vinovăția, fie inocența tinerei. Expertul în somnologie și psihologul judiciar Benedict Prince are misiunea de a o trezi pe Anna și de a o aduce în fața instanței.
„Am fost dintotdeauna fascinat de somn”, mărturisește Matthew Blake pentru Nerd Daily.com. „Este singura experiență universală care ne conectează pe toți cei 8 miliarde de oameni de pe planetă. Ne petrecem circa 33 de ani din viață dormind. Dar ce se întâmplă cu adevărat în această viață din umbră? Și de ce este capabil cu adevărat inconștientul nostru? Am putea comite o crimă în somn? Oamenii spun uneori că, după ce au citit sau vizionat filmul «Fălci», nu au mai intrat niciodată în apă. Am vrut să scriu un thriller care să te facă să nu mai dormi niciodată la fel după ce-l citești”.
„Cei mai mulți dintre noi avem coșmaruri. Dar dacă ar fi adevărate?”
Într-un interviu acordat Writers Digest.com, Matthew Blake dezvăluie că a lucrat 4 ani la thrillerul Anna O, iar mare parte din timp a fost dedicat documentării: „Principala provocare a fost să concep o intrigă și o răsturnare de situație finală care să-l prindă pe picior greșit chiar și pe cel mai experimentat fan de romane mystery. Mi-a luat 4 ani să scriu romanul. Cel mai mult a durat să-mi imaginez arhitectura poveștii și să mă asigur că totul se bazează pe psihologie din viața reală și lucruri care s-au întâmplat cu adevărat în lume”, mai spune Matthew Blake. De altfel, chiar numele personajului Anna O face trimitere la prima pacientă de psihanaliză a celebrilor Sigmund Freud și Josef Breuer.
Scriitorul britanic construiește un thriller cu protagoniști multipli, fiecare cu o perspectivă proprie asupra dublului asasinat și cu secrete care pot răsturna total cursul evenimentelor. Relația dintre misterioasa Anna O și doctorul Benedict Prince ocupă un rol privilegiat în economia romanului. „Relația centrală din roman este între Anna și Ben. Mi-a plăcut enorm să scriu despre aceste personaje și interacțiunile dintre ele. Sunt atât de diferiți și totuși acest caz îi aduce împreună într-un mod unic. Atât prin Ben, cât și prin Anna, mi-a plăcut foarte mult să explorez lucrurile de care suntem capabili când dormim. Cei mai mulți dintre noi avem coșmaruri. Dar dacă ar fi adevărate?”, întreabă Matthew Blake.
Reacțiile internaționale față de romanul autorului britanic au depășit așteptările sale. În primele 48 de ore primise deja oferte de publicare din 16 țări, urmate de adevărate bătălii în licitațiile pentru drepturile de traducere în multe alte limbi. Au urmat turnee în Statele Unite și Canada (în această țară cartea a devenit bestseller absolut la mai puțin de o lună de la lansare), unde scriitorul a fost întâmpinat de mulțimi de fani ai cărții, toți purtând măști de somn inscripționate Anna O. „Am îndrăznit să visez la o astfel de reacție, dar să o trăiesc a fost o experiență care mi-a schimbat viața”, a mai dezvăluit autorul thrillerului Anna O publicat de Editura Trei.