Anevrismele cerebrale vor fi diagnosticate și monitorizate prin scanări mai rapide și mai eficiente, folosind inteligență artificială (AI), în urma unei colaborări în domeniul cercetării între GE Healthcare, Fujitsu Australia, Universitatea Macquarie și Macquarie Medical Imaging.
Proiectul a primit deja un grant acordat proiectelor centrelor de cercetare în valoare de 2,1 milioane USD de la Departamentul american pentru Industrie, Inovație și Știință.
Anevrismele sunt o tulburare comună cauzată de o slăbiciune în peretele unei artere cerebrale. Acestea sunt prezente la adulți, între doi și opt la sută dintre aceștia, peste 10 la sută suferind chiar de anevrizme multiple. Ruptura unui anevrism determină hemoragie cerebrală în 85 la sută din cazuri, ceea ce duce la moarte la 30-40 % dintre persoane și la handicap permanent la 20% dintre cei care supraviețuiesc.
Fujitsu va conduce inițiativa și va folosi inteligența artificială și soluții digitale prin echipa sa dedicată inovării din Australia. GE Healthcare va contribui prin intermediul tehnologiei sale de imagistică medicală. Universitatea Macquarie și Macquarie Medical Imaging vor oferi expertize clinice pentru dezvoltarea și testarea tehnologiei. Inițial, proiectul se va concentra pe perfecționarea tehnologiei în vederea creării unei soluții comerciale, care va fi distribuită inițial în clinicile de radiologie din Australia și, ulterior, la nivel mondial.
Mike Foster, directorul executiv al Fujitsu Australia și Noua Zeelandă, a declarat: „Suntem încântați să facem parte din această inițiativă importantă de „co-creare”care folosește punctele forte ale fiecăruia dintre partenerii noștri, precum și experiența Fujitsu în domeniul inteligenței artificiale pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor. Inteligența artificială are capacitatea de a ne face viața de zi cu zi mai confortabilă și contribuie la rezolvarea problemelor dificile, cum ar fi depistarea precoce a problemelor medicale și stabilirea tratamentului.”
Matt Tucker, președinte și CEO GE Healthcare Australia și Noua Zeelandă, comentează: „Deoarece consecințele anevrismului cerebral sunt adesea fatale, detectarea repidă și eficientă este crucială. Din păcate, screeningul și monitorizarea necesită timp și expertiză de specialitate care nu este oferită de fiecare practică de radiologie. Aplicarea inteligenței arficiale poate oferi medicilor cunoștințe mai bune mai repede și poate produce mai puține rezultate variabile. Suntem mândri că facem parte din acest program care va transforma diagnosticul de anevrism cerebral și va îmbunătăți rezultatele pacientului.”
Ca parte a proiectului, Fujitsu va aplica metode de inteligență artificială pe imaginile creierului generate de tehnologia CT revoluționară a GE și va folosi un algoritm special construit pentru a căuta anomalii și anevrisme.
Se preconizează că rezultatele acestui proiect includ dezvoltarea și validarea unui algoritm AI capabil să evidențieze vasele de sânge din poligonul lui Willis, cea mai frecventa localizare a anevrismelor cerebrale, care constă în rețeaua de vase de la baza creierului. Această tehnologie va permite, de asemenea, urmărirea anevrismelor identificate în timp, oferind radiologilor un instrument valoros de asistență în diagnosticare și pacienților certitudinea că anevrismele cunoscute sunt monitorizate în mod eficient pe termen lung. Un al doilea element al proiectului va include un instrument de planificare a intervenției chirurgicale (stent). Acest instrument va folosi modelarea dinamică a fluidelor pentru a prezice riscul ruperii anevrismului.