din Bucuresti
– Creativitatea ar putea fi catalizatorul dezvoltării economice naționale în următorii ani –
Conform celor mai recente cercetări din domeniu, Bucureștiul ocupă locul 18 în Uniunea Europeană cu una dintre cele mai mari concentrări de profesioniști din domeniul industriilor creative: artă, cinematografie, fotografie, design, publishing, software, modă sau meșteșuguri1.
Între 23-25 octombrie va avea loc la București Forumul Național al Industriilor Culturale și Creative, primul eveniment de anvergură națională ce promovează business networking-ul la nivelul sectorului cultural și creativ din România. Scopul acestuia este de a aduce în atenția stakeholederilor importanța valorificării potențialului pe care industriile creative îl pot avea în dezvoltarea economiei naționale.
Evenimentul, organizat în cadrul proiectului ”Promovarea Antreprenoriatului în Domeniului Industriilor Culturale și Creative”, va fi deschis de prezentarea lui Andrew Senior, unul dintre cei mai reputați experți europeni în domeniul dezvoltării economiei creative, consultant la UNESCO în politici culturale și fondator Andrew Senior Associates Ltd, agenție ce oferă consultanță în industrii creative pentru instituții publice, business-uri private sau instituții educaționale europene. În cadrul Forumului de la București, Andrew va pune în discuție importanța sectorului cultural și creativ în dezvoltarea economică.
Alți profesioniști din domeniul industriilor creative naționale și internaționale vor contribui la generarea și susținerea unui discurs interactiv care să plaseze arta, inovația, tehnologia și creativitatea în rolul de catalizator pentru dezvoltarea economică, socială și educațională a României.
Adrian Ciocănea, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, va pune în discuție statutul industriilor creative în contextul competitivității economice naționale, în sesiunea plenară a Forumului. Subiectul susținerii industriilor creative prin politici publice va fi deschis de Egbert Ruhl, directorul Hamburg Kreativ Gesellschaft, centru municipal pentru promovarea industriilor creative în regiunea Hamburg. Acesta va prezenta studiul de caz al organizației pe care o conduce și va discuta modalități concrete de replicare a acestui gen de instituție în România. În același panel va fi prezentă și Andreea Paul Vass, Prim-Vicepreședintă a PDL, Președintă a Comisiei Economice pentru țările din Inițiativa Central-Europeană (ICE) și susținător activ al industriilor creative.
Anca Puiu, fondator al casei de producție de film Mandragora, care a lansat pe piața internațională ”noul val” de regizori români, va susține o prezentare pe tema antreprenoriatului în industria cinematografică. Panelul de antreprenoriat va fi completat de Dragoș Stanca, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața media și digitală, reprezentant în România și în alte 5 țări din regiune al Facebook, Microsoft Advertising, Skype, partener seminficativ în companii de marketing, comunicare și tehnologie cum ar fi Q2M, PUBLYO sau ICEEfest.
Edgar Garcia, director al departamentului de Business Development al Catalan Institute for Cultural Companies va deschide panelul cu tema finanțării industriilor culturale și creative. Despre experiența dobândită în calitate de investitor privat în domeniul artei va vorbi Eugen Voicu, fondator și acționar majoritar al Certinvest, primul fond de investiții în artă.
Educația în spritul creativității are un loc la fel de important pe agenda Forumului, fiind dezbătută de Delia Mucică, consilier Afaceri Europene la Ministerul Culturii și profesor la UNATC alături de Codruța Cruceanu, cu o experiență de 30 de ani în domeniul educației muzeale.
Prezentarea integrală a speakerilor poate fi consultată pe www.crestetalente.ro/forum-national/speakeri. Proiectul ”Promovarea Antreprenoriarului în Domeniului Industrii Creative” va fi prezentat în cadrul Forumului de Péter Barta, CEO al Fundației Post-Privatizare. Aducând în atenție modele de bună practică din spațiul european, dar evaluând în același timp contextul românesc, evenimentul își propune să impulsioneze nașterea unor proiecte culturale și creative complexe care să beneficieze de sprijin și deschidere din partea autorităților publice și a liderilor de opinie din România.
Agenda completă a evenimentului este disponibilă aici: www.crestetalente.ro/forum-national/program.
Forumul Industriilor Culturale și Creative se desfășoară la București pe durata a trei zile, între 23 și 25 octombrie și cuprinde o conferință națională ce va avea loc la hotelul Marshal Garden și două zile de ateliere de lucru la Hotel Cișmigiu. Participarea este gratuită, iar înscrierea se face prin completarea unui formular disponibil pe www.crestetalente.ro/forum-national/inscriere. Conferința se adresează profesioniștilor care lucrează deja în arii conexe sectorului cultural și creativ, iar cele două zile de ateliere de lucru au fost gândite pentru tinerii care vor să-și dezvolte abilitățile de antreprenor în industrii creative.
Proiectul ”Promovarea Antreprenoriatului în Industrii Creative”, ID 61490, este realizat de către Fundația Post-Privatizare în parteneriat cu Asociația ORICUM, GEA Strategy & Consulting, Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii, MPP Relații Publice, Universitatea București și Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”
1 Date extrase din cercetarea ”Importanța Economică a Industriilor Creative, o perspectivă teritorială”, realizată de GEA Strategy & Consulting în cadrul proiectului ”Promovarea Antreprenoriatul în Domeniul Industriilor Creative”.
Pag. 39, capitolul ”Poziționarea industriei creative la nivel european”: //bit.ly/13nS5Ng.